Pievieno rakstu! Seko Draugiem Seko Facebook Seko Twitter
 
0
312

Vai zini, kā aug sinepes, kardamons un vaniļa?

SezamsSezama sēklas iegūst... Autors: The Diāna 15 attēli, kuri parāda, kā izskatās garšvielas pirms nonākšanas mūsu virtuvē
Attēls no: brightside.me
1.

Sezams

Sezama sēklas iegūst no auga, kurš zied baltiem vai viegli violetiem ziediem un kura augstums var sasniegt pat 2,5 metrus. Tajā izaug pākstis (3-5 cm garas), kurās atrodas simtiem sēklu. Sezams aug karstā un sausā klimatā. Lieliski pacieš sausumu.

SafrānsTulkojumā no grieķu... Autors: The Diāna 15 attēli, kuri parāda, kā izskatās garšvielas pirms nonākšanas mūsu virtuvē
Attēls no: brightside.me
2.

Safrāns

Tulkojumā no grieķu valodas nozīmē ‘šķiedra’ vai ‘diegs’. Vērtīgākā safrāna zieda daļa ir tā sarkanie ziedputekšņi. Tā kā augs zied neilgu laiku, garšvielas cena ir ļoti augsta (apmēram 6000 EUR kilogramā).

VasabiVisi kuriem garscarono... Autors: The Diāna 15 attēli, kuri parāda, kā izskatās garšvielas pirms nonākšanas mūsu virtuvē
Attēls no: brightside.me
3.

Vasabi

Visi, kuriem garšo suši, kaut reizi ir noprovējuši vasabi. Ne visi zina, ka to dažkārt mēdz saukt par Japānas mārrutku. Aug līdzīgi kā biete – virs zemes samērā nelielas lapas, zied baltiem ziediņiem un tā sakne pēcāk tiek pārstrādāta pastā vai pulverī. Augšanas vide – tumša un mitra, bet var ieaudzēt arī dārzā.

KardamonsKardamons ir viena... Autors: The Diāna 15 attēli, kuri parāda, kā izskatās garšvielas pirms nonākšanas mūsu virtuvē
Attēls no: brightside.me
4.

Kardamons

Kardamons ir viena no dārgākajām garšvielām pasaulē, tapēc dažkārt tiek saukts par garšvielu karali. Kardamona augļiem ir ļoti spēcīgs aromāts. Augļus savāc, izžāvē, samitrina un atkal izžāvē.

MuskatriekstsMuskatrieksti... Autors: The Diāna 15 attēli, kuri parāda, kā izskatās garšvielas pirms nonākšanas mūsu virtuvē
Attēls no: brightside.me
5.

Muskatrieksts

Muskatrieksti aug kokā, kura augstums ir 10-12 metri. Garšvielu iegūst no tā augļiem, kuri vizuāli atgādina persiku. Kad auglis ir nogatavojies, tas sadalās uz pusēm, atklājot skatam vidū esošo kauliņu. Šos kauliņus savāc, izžāvē un sasmalcina pulverī.

Melnie pipariPipari aug uz... Autors: The Diāna 15 attēli, kuri parāda, kā izskatās garšvielas pirms nonākšanas mūsu virtuvē
Attēls no: brightside.me
6.

Melnie pipari

Pipari aug uz vīteņaugiem. Šie vīteņaugi var sasniegt pat 15 metru garumu. Augs zied nelieliem baltiem ziediem, no kuriem pēc tam veidojas attēlos redzamie augļi. Pēc tam tos izkaltē un vajadzības gadījumā samaļ.

SinepesEsi kādreiz... Autors: The Diāna 15 attēli, kuri parāda, kā izskatās garšvielas pirms nonākšanas mūsu virtuvē
Attēls no: brightside.me
7.

Sinepes

Esi kādreiz aizdomājies, kāpēc sinepes ir dzeltenas? Tas tāpēc, ka sinepju ziedi un attiecīgi sēklas, kas no tiem attīstās, ir dzeltenā krāsā. Sēklas savāc un izkaltē. Sinepes lieto gan kulinārijā, gan medicīnā.

ĶimenesĶimenes ir viegli... Autors: The Diāna 15 attēli, kuri parāda, kā izskatās garšvielas pirms nonākšanas mūsu virtuvē
Attēls no: brightside.me
8.

Ķimenes

Ķimenes ir viegli audzējams, aukstumizturīgs, gaismu un mitrumu mīlošs augs. Sēklas novāc, nesagaidot, kad tās nobriest uz auga. Tad tās novieto tumšā un sausā vieta, lai nogatavojas. Mazāk zināms fakts – kā garšvielu var izmantot ne tikai ķimeņu sēkliņas, bet arī to jaunos lapu dzinumus. Tie satur A un C vitamīnus, kā arī tādas pašas ēteriskās eļļas kā sēkliņas.

Zvaigžņu anīssNav grūti... Autors: The Diāna 15 attēli, kuri parāda, kā izskatās garšvielas pirms nonākšanas mūsu virtuvē
Attēls no: brightside.me
9.

Zvaigžņu anīss

Nav grūti uzminēt, kam par godu radies šāds nosaukums. Sēklas nogatavojas pākstīs, kuras aug zvaigžņveida kopā.

KaperiKaperi patiesībā ir... Autors: The Diāna 15 attēli, kuri parāda, kā izskatās garšvielas pirms nonākšanas mūsu virtuvē
Attēls no: brightside.me
10.

Kaperi

Kaperi patiesībā ir pumpuri, kuri aug nelielos krūmos ar garām stīgām. Kaperus nekad neēd svaigā veidā. Tos bauda iemarinētus vai pasniedz kopā ar sāli un etiķi.

0
312
Citi šī autora raksti:
Lasi vēl labākos rakstus:
komentāri [9]

Lai komentētu, Tev jāreģistrējas!

Reģistrēties
vai ienāc ar:
Kārtot komentārus: populārākie | jaunākie | vecākie
Rādīt bildes
Elīna Tauriņa avatars
Medaļa Veiksmes lādeMedaļa Spoks
  Elīna Tauriņa 14.11.19 14:51  
15
0
ķimenes augs, vismaz latvijā sastopamais,ir pilnīgi savādāks.
ŽanisReno avatars
Medaļa Sertificēts spoksMedaļa Testu veidotājsMedaļa Sviestmaize
  ŽanisReno 14.11.19 10:40
13
0

3.apakšējā bilde nepareiza un Latvijā sastopamās ķimenes augs arī izskatās stipri citādāk.

Bet tā interesanti

norlatvija avatars
Medaļa ZeltrocisMedaļa RainisMedaļa Zeltrocis
  norlatvija 14.11.19 06:34  
5
0
Interesanti!
StāvNoVakardienas avatars
Medaļa Dienas domaMedaļa NostradamsMedaļa Dienas joks
  StāvNoVakardienas 14.11.19 09:42
5
0

Ļoti interesanti!   

rasiks avatars
Medaļa Vampīru klana biedrsMedaļa Patīk rakstsMedaļa Patīk raksts
  rasiks 14.11.19 10:21
5
0

Mūsu dārzos arī pavasaros zied līdzīgi krokusi, vai no tiem arī varu savākt safrānu?

SAMSS avatars
Medaļa Neglītais džemperisMedaļa RainisMedaļa Rainis
  SAMSS 14.11.19 12:34
5
0

  

197403 avatars
Medaļa RecidīvistsMedaļa Patīk komentārsMedaļa Recidīvists
  197403 14.11.19 17:44
3
0

  

SabuļZvērs avatars
Medaļa Dienas joksMedaļa RainisMedaļa Spoks
  SabuļZvērs 16.11.19 14:17  
3
0
8. Attēlā melnās ķimenes, Nigellas zieds, bet parastās ķimenes sēklas. Tie ir 2 pilnīgi dažādi augi.
gelandewagen avatars
Medaļa Vilkaču klana biedrsMedaļa Darts VeidersMedaļa Patīk komentārs
  gelandewagen 16.11.19 17:23
3
0

atbildot uz rasiks komentāru " Mūsu dārzos arī pavasaros zied līdzīgi ... "

savākt var, krāsai noderēs, bet aromāts būs pilnīga nulle.

pasaulē ir tikai divas vietas, kur aug safrāna krokusi - spānija un irāna. 6000 naudas par kg ir ļoti laba cena, normāli maksā ap 15000$ par kg. Piemēram, lai iekrāsotu plovu vai paelju, pietiek ar 10gramu, kas būtu 1,5$.

par kurkumu - ir jāuzmanās, kura ražotāja pērk. Labāk pirkt latvijā vai es ražotu, nekā jau gatavu no indijas vai ķīnas, jo tur dzeltenai krāsai izmanto svinu.

zvaigžņu anīss - atsevišķi nekas, bet piestā saberzts ar laurlapām, pipariem, ķimenēm un vēl šo to, kopā sanāk karijs. vari pirkt pulverī jau gatavu maisījumu, vari taisīt pats. zvaigžņu anīsa izņēmums - iemetot veselu karstā eļļā un pafritēt, tad atdos eļļai interesantu aromu, bet ir jāvelk ārā, jo pa ilgu turot paliek rūgts. Kāpēc izmanto? Lai nomāktu vecas gaļas smaku. Līdzīgi kā citronu izmanto, lai nomāktu vecas zivs smaku. Ja gaļa/zivs ir svaiga, nav vajadzīgas specifiskas garšvielas, lai nomāktu dabisko garšu.

par ķimenēm - latvijā aug cita veida ķimenes, salīdzinot ar tām, kas ir indijā un citur āzijā.