Vai zini, kā aug sinepes, kardamons un vaniļa?
15 attēli, kuri parāda, kā izskatās garšvielas pirms nonākšanas mūsu virtuvē10
Sezams
Sezama sēklas iegūst no auga, kurš zied baltiem vai viegli violetiem ziediem un kura augstums var sasniegt pat 2,5 metrus. Tajā izaug pākstis (3-5 cm garas), kurās atrodas simtiem sēklu. Sezams aug karstā un sausā klimatā. Lieliski pacieš sausumu.
Safrāns
Tulkojumā no grieķu valodas nozīmē ‘šķiedra’ vai ‘diegs’. Vērtīgākā safrāna zieda daļa ir tā sarkanie ziedputekšņi. Tā kā augs zied neilgu laiku, garšvielas cena ir ļoti augsta (apmēram 6000 EUR kilogramā).
Vasabi
Visi, kuriem garšo suši, kaut reizi ir noprovējuši vasabi. Ne visi zina, ka to dažkārt mēdz saukt par Japānas mārrutku. Aug līdzīgi kā biete – virs zemes samērā nelielas lapas, zied baltiem ziediņiem un tā sakne pēcāk tiek pārstrādāta pastā vai pulverī. Augšanas vide – tumša un mitra, bet var ieaudzēt arī dārzā.
Kardamons
Kardamons ir viena no dārgākajām garšvielām pasaulē, tapēc dažkārt tiek saukts par garšvielu karali. Kardamona augļiem ir ļoti spēcīgs aromāts. Augļus savāc, izžāvē, samitrina un atkal izžāvē.
Muskatrieksts
Muskatrieksti aug kokā, kura augstums ir 10-12 metri. Garšvielu iegūst no tā augļiem, kuri vizuāli atgādina persiku. Kad auglis ir nogatavojies, tas sadalās uz pusēm, atklājot skatam vidū esošo kauliņu. Šos kauliņus savāc, izžāvē un sasmalcina pulverī.
Melnie pipari
Pipari aug uz vīteņaugiem. Šie vīteņaugi var sasniegt pat 15 metru garumu. Augs zied nelieliem baltiem ziediem, no kuriem pēc tam veidojas attēlos redzamie augļi. Pēc tam tos izkaltē un vajadzības gadījumā samaļ.
Sinepes
Esi kādreiz aizdomājies, kāpēc sinepes ir dzeltenas? Tas tāpēc, ka sinepju ziedi un attiecīgi sēklas, kas no tiem attīstās, ir dzeltenā krāsā. Sēklas savāc un izkaltē. Sinepes lieto gan kulinārijā, gan medicīnā.
Ķimenes
Ķimenes ir viegli audzējams, aukstumizturīgs, gaismu un mitrumu mīlošs augs. Sēklas novāc, nesagaidot, kad tās nobriest uz auga. Tad tās novieto tumšā un sausā vieta, lai nogatavojas. Mazāk zināms fakts – kā garšvielu var izmantot ne tikai ķimeņu sēkliņas, bet arī to jaunos lapu dzinumus. Tie satur A un C vitamīnus, kā arī tādas pašas ēteriskās eļļas kā sēkliņas.
Zvaigžņu anīss
Nav grūti uzminēt, kam par godu radies šāds nosaukums. Sēklas nogatavojas pākstīs, kuras aug zvaigžņveida kopā.
Kaperi
Kaperi patiesībā ir pumpuri, kuri aug nelielos krūmos ar garām stīgām. Kaperus nekad neēd svaigā veidā. Tos bauda iemarinētus vai pasniedz kopā ar sāli un etiķi.