Zini to sajūtu, kad veikalā pieej pie arbūzu stenda un klauvē pa arbūzu, nesaprotot, kuru ņemt? Tad šī ir tava laimīgā diena, jo kāds pieredzējis arbūzu audzētājs ir dalījies ar savu pieredzi perfektā arbūza meklējumos pēc tā izskata. Aiziet!
Ceļvedis perfektā arbūza izvēlē. Pieredzē dalās ilggadējs arbūzu audzētājs5
Pievērs uzmanību gaišajam pleķim
Tā ir tā vieta, ar kuru arbūzs ir stāvējis uz zemes (tu esi pietiekami vecs, lai zinātu, ka arbūzs aug tāpat kā gurķis). Ja gribi atrast perfekti gatavu arbūzu, meklē tādu, kuram ir dzeltenīgs laukumiņš, nevis balts.
Izpēti tīklojumu
Arbūza tīklojums nav nejaušs. Tie brūnie pleķīši apzīmē vietas, kurās bite ir pieskārusies arbūza auglim, kad to apputeksnējusi. Jo vairāk šādu vietu ir, jo saldāks ir arbūza auglis.
Arbūzi iedalās dzimumos
Šis, iespējams, tev būs jaunums, bet arī arbūzu augļi iedalās dzimumos. Vīriešķie arbūzi vizuāli ir lielāki un garenākas formas, tomēr pēc garšas tie būš ūdeņaināki. Savukārt, sievišķie arbūzi ārēji būs mazāki un apaļāki un tiem piemitīs saldāka garša.
Izmēram ir nozīme
Ja negribi nošaut greizi ar labākā arbūza izvēli, ņem tādu, kas izmēra ziņā ir vidējs. Nedabiski lielu vai nedabiski mazu arbūzu garša var nebūt tāda, kā tu vēlies. Turklāt ņem vērā, ka neatkarīgi no izmēra, arbūzam, kad to paņem rokās, jāšķiet ļoti smagam.
Pievērs uzmanību astei
Par arbūza asti sauc to daļu, ar kuru tas bija piestiprināts lakstam. Pēc astes daļas var izdarīt secinājumus par arbūza gatavību – ja tā ir sakaltusi, arbūzs visticamāk būs gatavs. Ja astīte ir zaļa, tad līdz perfektajai gatavībai vēl ir jāpagaida.
Pasmaržo to
Gatavs arbūzs pat nesagriezts nedaudz smaržos pēc arbūza. Līdzīgi kā ar tomātiem, patiesībā. Ja arbūza smarža nav jūtama, tad visticamāk tas vēl nav nogatavojies.
Saspied arbūzu ar pirkstiem
Par arbūza gatavību liecina arī tā miza. Pamēģini arbūzu nedaudz saspiest. Mizai ir nedaudz jāieliecas, tomēr ne tik daudz kā, piemēram, gatavam banānam. Arī arbūzs, kura miza būs cieta kā akmens, nebūs pareizā izvēle.
Ja nu tomēr arbūzu vēlies notestēt arī ar klauvēšanas metodi, tad, lūk, tava atbilde uz jautājumu - jo dobjāka skaņa, jo gatavāks arbūzs.