Noņem no uguns un pieber klāt iesalu.
Kārtīgi izmaisa.
Masas temperatūrai vajadzētu būt ~50C. Uzliek vāku, sasedz un notur 20min.
Liek atpakaļ uz uguns un nepārtraukti maisot ceļ temperatūru līdz 62C grādiem
Noņem no uguns un pieber klāt iesalu.
Kārtīgi izmaisa.
Masas temperatūrai vajadzētu būt ~50C. Uzliek vāku, sasedz un notur 20min.
Liek atpakaļ uz uguns un nepārtraukti maisot ceļ temperatūru līdz 62C grādiem
Ņem nost no uguns, sasedz ar segām, vai biezām jakām un notur 30 minūtes.
Svarīgi lai šajā laikā masa pēc iespējas mazāk zaudētu temperatūru.
Kad 30 minūtes pagājušas, tad katlu liek atpakaļ uz uguns un nepārtraukti maisot paceļ temperatūru uz 70C grādiem.
Pēc tam ceļ nost no uguns, sasedz un notur vēl 30 minūtes.
Kamēr gaidam, uzliekam sildīties atlikušos 20L ūdens. Vajag uzsildīt līdz 80C grādiem.
Kamēr gaidam, tikmēr sajaucam ½ korķīti joda ar 5L ūdens un dezinficējam fermentācijas trauku, sietu un hidroslēdzi.
Svarīgi ir rūpīgi visu dezinficēt, kam būs saskare ar topošo alu, lai nepieļautu nevēlamu baktēriju klātbūtni.
Kad 30 minūtes pagājušas liekam katlu uz uguns un maisot uzkarsējam līdz 78C grādiem.
Pēc tam masu pārlejam filtrēšanas traukā, uzliekam vāku un noturam 10-20 minūtes. Tas vajadzīgs, lai smagākās daļiņas nosēstos un izveidotu filtrēšanas slāni.
Sākam tecināt. Sākumā šķidrums (misa) tecēs duļķaina, taču pēc pāris litriem nodzidrināsies. Kad misa ir nodzidrinājusies, tad duļķaino ielejam atpakaļ filtrēšanas traukā.
Kad tecēšana ir palikusi lēnāka vai praktiski apstājusies, tad lejam klāt ūdeni, ko pirms tam uzkarsējām līdz 80C grādiem.
Svarīgi ir to darīt lēnām un prātīgi, pēc iespējas mazāk sajaucot iesalu, kas izveidojis filtrēšanas kārtu.
Var uz iesala uzlikt šķīvi un liet ūdeni uz šķīvja.
Kad misa notecināta, tad liekam uz uguns un vāram.
Kad misa sākusi vārīties, tad liekam klāt rūgtos apiņus. Vāram 40 minūtes.
Pēc tam liekam katlā dzesētāju (lai dezinficētu) un aromātiskos apiņus. Vāram 5 minūtes.
Slēdzam klāt dzesētājam aukstu ūdeni un cirkulējam, kamēr misa atdzisusi līdz ~20 grādiem. Ik pa laikam pamaisam, lai dzesēšana notiktu ātrāk.
Pēc tam caur sietu lejam fermentācijas traukā.
Pieliekam klāt raugu.
Es nēsmu aloholosko dzērienu eksperts, bet cik man zināms alus ir gāzēts. Ka to var dabūt gatavu, šādi pašam brūvējot?
Īsti neatradu tekstu, cik alus beigās sanāca, piemēram, no 20l ūdens+izejvielas sanāk tie pasi 20l alus.
istenībā sanāk īstais kvass(ļoti garšīgs), bet ja raudzē tad iegūst alu. tā ka šitā arī laba kvasa recepte
es laikam labaak ieshu nopirkt laa4pleesiiti un iztukshoshu, nekaa njemshos ar taisiishanu, bet raksts ok :D
pavisam labi:) vienīgi mēs liekam koka mučelē.... negribu samelot, tāpēc nepateikšu kāda koka. Bet šis ir visgaršīgākais alus pasaulē
uz Biržiem jau vairs nav jābrauc, jau kādu pusgadu tepat Rīgā var nopirkt visas izejvielas par tādu pašu ciparu kā biržos ->
http://www.receptes.lv/receptes/majas-alus-no-miezu-iesala/
cik gudri iekopēt recepti
p.s raksts ir bijis