Sveiki Spocēni
Zinu, ka raksti par Alus taisīšanu jau ir bijuši, bet gribēju uztaisīt tā, lai jūs arī saprastu, nevis tikai bolītu acis.
Sveiki Spocēni
Zinu, ka raksti par Alus taisīšanu jau ir bijuši, bet gribēju uztaisīt tā, lai jūs arī saprastu, nevis tikai bolītu acis.
INVENTĀRS:
Pirmkārt jau vajadzīga plīts un katls vārīšanai.
40L emaljēto katlu, kā šis, Latgalītē var nopirkt pa 5lvl lietotu, vai 15lvl jaunu.
Lai atdalītu šķidrumu no iesala ir vajadzīgs trauks filtrēšanai. :)
Šajā gadījumā tā ir siltumkaste ar krānu, kā filtru izmantojot santeknikas šļauka, kurai izrauts gumijas vidus, atstājot tikai sietveidīgo apvalku.
Lai tādu uztaisītu vajag siltumkasti, ½ collīgo krānu, santehnikas šļauku (tā gan ir cinkota, tamdēļ labāk būtu pameklēt no nerūsējošā tērauda) un kapara vai nerūsējošā tērauda pāreju, lai vienā galā var uzskrūvēt krānu, bet otrā šļauku, pie kam garāku nekā siltumkastes sienas biezums.
Nogriež gabalu šļaukas, pie savienojuma gala ar celtniecības fēnu, vai uguni pasilda un pa otru galu velk ārā gumijas vidu. Nogriezto galu aizloka ciet.
Siltumkastē izurbj caurumu, pēc iespējas tuvāk dibenam. Ieliek pāreju, ārpusē pieskrūvē krānu, iekšpusē trubu.
Visu var nopirkt lielajos būvmateriālu veikalos.
Lai missu atdzesētu ir vajadzīgs dzesētājs.
Šajā gadījumā izmantota lokanā kapara apkures caurule.
Jāatrod kāds apaļš priekšmets (tāds lai lien potenciālajā katlā) un uzmanīgi ap to ir jāapliec kapara caurule. Jādara patiešām ir lēnām un prātīgi, jo bez speciāla valcējamā aparāta viņai ir tendence aizlocīties ciet.
Visu var nopirkt lielajos būvmateriālu veikalos.
Fermentācijas trauks ar hermētisku vāku un caurumu, kur iespraust hidroslēdzi.
Var nopirkt specializētajos veikalos, kas tirgo plastmasas izstrādājumus. Protams var dabūt arī visos mājas vīna veikalos, bet cena būs gandrīz x2.
- termometrs
- lāpstiņa maisīšanai
- hidrometrs
- siets
- hidroslēdzis
- dezinfekcijas līdzeklis (šajā gadījumā joda šķīdums)
Lēti hidroslēdži ir DEPO. Jods aptiekā. Lāpstiņa un siets jebkurā lielveikalā. Hidrometru un termometru var nopirkt mājas vīnu veikalos. Termometrs būtu vēlams vismaz līdz 100C grādiem. Pērkot hidrometru jāpievērš uzmanība kādās mērvienībās ir skala. Vīna veikali parasti tirgo ar „Plato” skalu, bet alus receptēs parasti norāda „Specific gravity”. Protams internetā var atrast konvertācijas rīkus, bet labāk un lētāk pasūtīt no e-bay pareizo.
IZEJVIELAS:
Gaišais iesals.
Latvijā dabūt praktiski nav iespējams un vietās kur tirgo, cenas ir nereāli augstas. Pašlaik lētāk var dabūt Lietuvā, jeb pasūtīt internetā.
Apiņi.
Ja meklē, tad Latvijas veikalos var atrast, bet nu cenas pašlaik ir kosmosā.
Raugs.
Ja meklē, tad Latvijas veikalos var atrast, bet nu cenas pašlaik ir kosmosā
RECEPTE:
35L ūdens
5.5kg gaišais iesals
30gr rūgtie Magnum apiņi
20gr aromātiskie Traditional apiņi
Raugs Safbrew S-33
Pārcukurošana:
Iejauc pie 50C
Paceļ uz 62C uz 30 min
Paceļ uz 70C uz 30 min
Paceļ uz 78C un notecina
(Šī ir tikai viena no miljoniem recepšu, ja grib vienkāršāk, tad 62C un 70C vietā var izmantot tikai vienu pauzi pie 65C uz 60minūtēm)
Apiņi:
Rūgtie Magnum 30gr vāra 45min
Aromātiskie Traditional 20gr vāra 5min
Plānotais sākuma blīvums 1060
Izejvielu kopējās izmaksas ~3,50LVL
PROCESS:
Uzkarsē 15L ūdens līdz 52C grādiem.
Es nēsmu aloholosko dzērienu eksperts, bet cik man zināms alus ir gāzēts. Ka to var dabūt gatavu, šādi pašam brūvējot?
Īsti neatradu tekstu, cik alus beigās sanāca, piemēram, no 20l ūdens+izejvielas sanāk tie pasi 20l alus.
istenībā sanāk īstais kvass(ļoti garšīgs), bet ja raudzē tad iegūst alu. tā ka šitā arī laba kvasa recepte
es laikam labaak ieshu nopirkt laa4pleesiiti un iztukshoshu, nekaa njemshos ar taisiishanu, bet raksts ok :D
pavisam labi:) vienīgi mēs liekam koka mučelē.... negribu samelot, tāpēc nepateikšu kāda koka. Bet šis ir visgaršīgākais alus pasaulē
uz Biržiem jau vairs nav jābrauc, jau kādu pusgadu tepat Rīgā var nopirkt visas izejvielas par tādu pašu ciparu kā biržos ->
http://www.receptes.lv/receptes/majas-alus-no-miezu-iesala/
cik gudri iekopēt recepti
p.s raksts ir bijis