Noņem no uguns un pieber klāt iesalu.
Kārtīgi izmaisa.
Masas temperatūrai vajadzētu būt ~50C. Uzliek vāku, sasedz un notur 20min.
Liek atpakaļ uz uguns un nepārtraukti maisot ceļ temperatūru līdz 62C grādiem
Noņem no uguns un pieber klāt iesalu.
Kārtīgi izmaisa.
Masas temperatūrai vajadzētu būt ~50C. Uzliek vāku, sasedz un notur 20min.
Liek atpakaļ uz uguns un nepārtraukti maisot ceļ temperatūru līdz 62C grādiem
Ņem nost no uguns, sasedz ar segām, vai biezām jakām un notur 30 minūtes.
Svarīgi lai šajā laikā masa pēc iespējas mazāk zaudētu temperatūru.
Kad 30 minūtes pagājušas, tad katlu liek atpakaļ uz uguns un nepārtraukti maisot paceļ temperatūru uz 70C grādiem.
Pēc tam ceļ nost no uguns, sasedz un notur vēl 30 minūtes.
Kamēr gaidam, uzliekam sildīties atlikušos 20L ūdens. Vajag uzsildīt līdz 80C grādiem.
Kamēr gaidam, tikmēr sajaucam ½ korķīti joda ar 5L ūdens un dezinficējam fermentācijas trauku, sietu un hidroslēdzi.
Svarīgi ir rūpīgi visu dezinficēt, kam būs saskare ar topošo alu, lai nepieļautu nevēlamu baktēriju klātbūtni.
Kad 30 minūtes pagājušas liekam katlu uz uguns un maisot uzkarsējam līdz 78C grādiem.
Pēc tam masu pārlejam filtrēšanas traukā, uzliekam vāku un noturam 10-20 minūtes. Tas vajadzīgs, lai smagākās daļiņas nosēstos un izveidotu filtrēšanas slāni.
Sākam tecināt. Sākumā šķidrums (misa) tecēs duļķaina, taču pēc pāris litriem nodzidrināsies. Kad misa ir nodzidrinājusies, tad duļķaino ielejam atpakaļ filtrēšanas traukā.
Kad tecēšana ir palikusi lēnāka vai praktiski apstājusies, tad lejam klāt ūdeni, ko pirms tam uzkarsējām līdz 80C grādiem.
Svarīgi ir to darīt lēnām un prātīgi, pēc iespējas mazāk sajaucot iesalu, kas izveidojis filtrēšanas kārtu.
Var uz iesala uzlikt šķīvi un liet ūdeni uz šķīvja.
Kad misa notecināta, tad liekam uz uguns un vāram.
Kad misa sākusi vārīties, tad liekam klāt rūgtos apiņus. Vāram 40 minūtes.
Pēc tam liekam katlā dzesētāju (lai dezinficētu) un aromātiskos apiņus. Vāram 5 minūtes.
Slēdzam klāt dzesētājam aukstu ūdeni un cirkulējam, kamēr misa atdzisusi līdz ~20 grādiem. Ik pa laikam pamaisam, lai dzesēšana notiktu ātrāk.
Pēc tam caur sietu lejam fermentācijas traukā.
Pieliekam klāt raugu.
diezgan labi uzrakstīts. no sākuma domāju, ka būs pēdējā huiņa, bet var redzēt, ka ir pieredze. tikai viena piebilde - cukurs nav tikai gāzei, cukuru pārraudzējot, rodas gan gāze CO2, gan spirts. tā kā beigās tam alum būs lielāki grādi, nekā nomērīji.
Mani tā procedūra biedē. Un ja nu kaut kas noiet greizi tad visa tā ķēpa un mēneša gaidīšana kaķim zem astes. Iztikšu ar kvasiņu no maizes. Tas ir ātrāk un arī garšai nav ne vainas.
Hell... lētāk aiziet uz veikalu un nopirkt jau gatavu. Bet, ja tiešām luste kādrreiz aliņu uzbrūvēt, tad labāku pamācību diez vai atradīsi.
Ļoti iespējams, ka no tā visa sanāk labākais alus pasaulē, bet diemzēl es jau sen būšu nosprādzis bez alus, kamēr viņš būs gatavs.
istenībā sanāk īstais kvass(ļoti garšīgs), bet ja raudzē tad iegūst alu. tā ka šitā arī laba kvasa recepte