Sveiki Spocēni
Zinu, ka raksti par Alus taisīšanu jau ir bijuši, bet gribēju uztaisīt tā, lai jūs arī saprastu, nevis tikai bolītu acis.
Sveiki Spocēni
Zinu, ka raksti par Alus taisīšanu jau ir bijuši, bet gribēju uztaisīt tā, lai jūs arī saprastu, nevis tikai bolītu acis.
INVENTĀRS:
Pirmkārt jau vajadzīga plīts un katls vārīšanai.
40L emaljēto katlu, kā šis, Latgalītē var nopirkt pa 5lvl lietotu, vai 15lvl jaunu.
Lai atdalītu šķidrumu no iesala ir vajadzīgs trauks filtrēšanai. :)
Šajā gadījumā tā ir siltumkaste ar krānu, kā filtru izmantojot santeknikas šļauka, kurai izrauts gumijas vidus, atstājot tikai sietveidīgo apvalku.
Lai tādu uztaisītu vajag siltumkasti, ½ collīgo krānu, santehnikas šļauku (tā gan ir cinkota, tamdēļ labāk būtu pameklēt no nerūsējošā tērauda) un kapara vai nerūsējošā tērauda pāreju, lai vienā galā var uzskrūvēt krānu, bet otrā šļauku, pie kam garāku nekā siltumkastes sienas biezums.
Nogriež gabalu šļaukas, pie savienojuma gala ar celtniecības fēnu, vai uguni pasilda un pa otru galu velk ārā gumijas vidu. Nogriezto galu aizloka ciet.
Siltumkastē izurbj caurumu, pēc iespējas tuvāk dibenam. Ieliek pāreju, ārpusē pieskrūvē krānu, iekšpusē trubu.
Visu var nopirkt lielajos būvmateriālu veikalos.
Lai missu atdzesētu ir vajadzīgs dzesētājs.
Šajā gadījumā izmantota lokanā kapara apkures caurule.
Jāatrod kāds apaļš priekšmets (tāds lai lien potenciālajā katlā) un uzmanīgi ap to ir jāapliec kapara caurule. Jādara patiešām ir lēnām un prātīgi, jo bez speciāla valcējamā aparāta viņai ir tendence aizlocīties ciet.
Visu var nopirkt lielajos būvmateriālu veikalos.
Fermentācijas trauks ar hermētisku vāku un caurumu, kur iespraust hidroslēdzi.
Var nopirkt specializētajos veikalos, kas tirgo plastmasas izstrādājumus. Protams var dabūt arī visos mājas vīna veikalos, bet cena būs gandrīz x2.
- termometrs
- lāpstiņa maisīšanai
- hidrometrs
- siets
- hidroslēdzis
- dezinfekcijas līdzeklis (šajā gadījumā joda šķīdums)
Lēti hidroslēdži ir DEPO. Jods aptiekā. Lāpstiņa un siets jebkurā lielveikalā. Hidrometru un termometru var nopirkt mājas vīnu veikalos. Termometrs būtu vēlams vismaz līdz 100C grādiem. Pērkot hidrometru jāpievērš uzmanība kādās mērvienībās ir skala. Vīna veikali parasti tirgo ar „Plato” skalu, bet alus receptēs parasti norāda „Specific gravity”. Protams internetā var atrast konvertācijas rīkus, bet labāk un lētāk pasūtīt no e-bay pareizo.
IZEJVIELAS:
Gaišais iesals.
Latvijā dabūt praktiski nav iespējams un vietās kur tirgo, cenas ir nereāli augstas. Pašlaik lētāk var dabūt Lietuvā, jeb pasūtīt internetā.
Apiņi.
Ja meklē, tad Latvijas veikalos var atrast, bet nu cenas pašlaik ir kosmosā.
Raugs.
Ja meklē, tad Latvijas veikalos var atrast, bet nu cenas pašlaik ir kosmosā
RECEPTE:
35L ūdens
5.5kg gaišais iesals
30gr rūgtie Magnum apiņi
20gr aromātiskie Traditional apiņi
Raugs Safbrew S-33
Pārcukurošana:
Iejauc pie 50C
Paceļ uz 62C uz 30 min
Paceļ uz 70C uz 30 min
Paceļ uz 78C un notecina
(Šī ir tikai viena no miljoniem recepšu, ja grib vienkāršāk, tad 62C un 70C vietā var izmantot tikai vienu pauzi pie 65C uz 60minūtēm)
Apiņi:
Rūgtie Magnum 30gr vāra 45min
Aromātiskie Traditional 20gr vāra 5min
Plānotais sākuma blīvums 1060
Izejvielu kopējās izmaksas ~3,50LVL
PROCESS:
Uzkarsē 15L ūdens līdz 52C grādiem.
diezgan labi uzrakstīts. no sākuma domāju, ka būs pēdējā huiņa, bet var redzēt, ka ir pieredze. tikai viena piebilde - cukurs nav tikai gāzei, cukuru pārraudzējot, rodas gan gāze CO2, gan spirts. tā kā beigās tam alum būs lielāki grādi, nekā nomērīji.
Mani tā procedūra biedē. Un ja nu kaut kas noiet greizi tad visa tā ķēpa un mēneša gaidīšana kaķim zem astes. Iztikšu ar kvasiņu no maizes. Tas ir ātrāk un arī garšai nav ne vainas.
Hell... lētāk aiziet uz veikalu un nopirkt jau gatavu. Bet, ja tiešām luste kādrreiz aliņu uzbrūvēt, tad labāku pamācību diez vai atradīsi.
Ļoti iespējams, ka no tā visa sanāk labākais alus pasaulē, bet diemzēl es jau sen būšu nosprādzis bez alus, kamēr viņš būs gatavs.
istenībā sanāk īstais kvass(ļoti garšīgs), bet ja raudzē tad iegūst alu. tā ka šitā arī laba kvasa recepte