Visi tik ļoti zin šo augli, bet kas tad tas īsti ir?
Šajā rakstā Tu to uzzināsi. (Ja zini tad ieliec ++ un tinies prom :D (jox...))
Granātābols ir līdzīgs lielam ābolam ar cauruļveida izaugumu galā. Sarkanbrūni ādainais apvalks nav ēdams. Iekšā tam daudz rūgtu sēkliņu – no tām auglim radies nosaukums.
Pārgriez augli un baudi to tieši no apvalka kā atspirdzinošu dzērienu vai arī izgreb sēkliņas un izmanto tās augļu salātos vai kā dekorējumu desertam. Pievērs uzmanību arī krāsainajai sulai, ko var piejaukt dzērieniem, tikai ņem vērā, ka šīs sulas radītie traipi nav īztīrāmi!
Granātābola saldskābo garšu un skaistās krāsas var izmantot par pamatu marinādēm un mērcēm medījumam.
Granātāboli neder jūtīgiem cilvēkiem, jo var radīt dedzināšanu un pat kuņģa traucējumus.
Granātābolu nevajag lietot, ja tev ir gastrīts vai problēmas ar zarnām!
Granātābola dzimtene ir Persija, Irāna, Pakistāna un tam ir nozīmīga loma musulmaņu virtuvē. Lielā sēkliņu skaita dēļ tas kopš neatminamiem laikiem ir bijis auglības simbols.
No vēstures
* Granātābolu dzimtene ir siltās zemes: cēlušies Irānā, Persijā un Pakistānā, tie joprojām aug Vidusjūras reģionā, arī Brazīlijā, Āfrikā, Indijā un citur.
* Dzeloņainais granātābolu koks var augt vairākus simtus gadu un sasniegt pat piecu metru augstumu, plašumā izplešoties līdz pat trim metriem.
* Pavasaros granātābolu koki zied lieliem, oranžsarkaniem ziediem, bet vēlāk zaros briest āboliem līdzīgi sarkanīgi augļi.
* Apaļā forma, daudzās sēklas un patīkamā, kairā smarža senatnē vedinājusi cilvēkus granātābolu uzskatīt par pilnības simbolu.
* Grieķu mitoloģijā granātābolam piedēvēts auglības spēks, pat mīlas dieviete Afrodīte to audzējusi un lolojusi kā acuraugu.
* Vēl šodien, svinot kāzas Grieķijā, jauno pāri tradicionāli apmētā ar žāvētiem granātāboliem. Ja auglis pārplīst un no tā izbirst sēklas, tā ir zīme, ka jaunajā ģimenē būs daudz bērnu.
* Romieši granātābolus uzskata par laulības simbolu, bet granātkoku tā ugunssarkano ziedu dēļ sauc par mīlestības un auglības simbolu.
* Senajā Romā katras līgavas goda lieta bijusi nēsāt ziedošu granātkoku zaru vainagus.
* Bībelē minētais atzīšanas koka auglis, visticamāk, bijis tieši granātābols. Arī kristīgās kultūras vēstures liecībās pieminētais granātābols bijis Jēzus mātes Marijas auglības simbols.
Kā atpazīt labu granātābolu?
* Ziemā pie mums nopērkamie granātāboli ir ar izteikti sarkanu un sulīgu mīkstumu, tie tiek ievesti no Irānas.
* No Izraēlas vasarā atvestajiem augļiem ir gaiši rozā nokrāsas mīkstums.
* Gatavam auglim miza vairs nav spīdīga, sarkana un sulīgi dzīvīga, bet jau apkaltusi, iebrūna, pasausa.
* Gatava augļa forma ir vairāk stūraina nekā ideāli apaļa un zieda daļas tā galā ir izteikti sakaltušas.
Kā tikt pie svaigi spiestas sulas?
Veselu augli novieto uz cietas virsmas un, uzspiežot ar plaukstu, ripini to tik ilgi, kamēr vairs nedzirdi, kā knakšķ sēkliņas. Iegriez mizā caurumiņu un izspied sulu! Sulu vari izdzert arī tieši no augļa - ievieto tikai tajā kokteiļa salmiņu un sūc!
Kas, ir kas?
Dietoloģe Lolita Neimane:
* Lietots uzturā, granātābols nav diez ko „ērts”: nepievilcīgs no ārpuses, tad vēl tā piņķerīgā noņemšanās, kamēr tiec pie sēkliņām, kas slēpjas augļa iekšpusē…
* Zinātnieki pierādījuši, ka granātābolu sula ir lielisks dabīgo antioksidantu avots, kas palīdz sirds un asinsvadu problēmu gadījumos, aizkavē novecošanās procesus, der aterosklerozes profilaksei, pazemina holesterīna līmeni un pasargā organismu no vides nelabvēlīgās ietekmes.
* Granātāboli ir brīnišķīgs C vitamīna, kālija, dzelzs un citu minerālvielu avots, tie rūpējas par vielmaiņas procesu norisi organismā.
* Flavonīdiem bagātā miza der pretiekaisuma tēju uzlējumiem.
* Granātābolu milti ir vērtīgs uztura bagātinātājs hormonu terapijā (īpaši klimaksa periodā), bet sēkliņās atrodas kāda vērtīga taukskābe, ko nekur citur dabā neatrast. Īpaši saudzīgā veidā no granātābola sēklām iegūtajai gamma - linolēnskābei ir dziedējoša iedarbība vēža saslimšanas gadījumos.
* Un vēl. Visā pasaulē cilvēki tic leģendām par atsevišķu uztura produktu veicinošajām spējām uz baudu, kaisli, iekāri. Vienā vārdā šos produktus sauc par afrodīzijiem (vārds “afrodīzijs” cēlies no mīlas dievietes Afrodītes vārda un apzīmē vielas, kas pastiprina uzbudinājumu un dzimumtieksmi). Zinātnieki joprojām strīdas, vai jūtas patiesi uzkurina īpašs uzturs vai mūsu iztēle un fantāzijas, taču granātāboli neapstrīdami ir šāds spēcīgs afrodīzijs.
Kas, ir kas?
Dietoloģe Lolita Neimane:
* Lietots uzturā, granātābols nav diez ko „ērts”: nepievilcīgs no ārpuses, tad vēl tā piņķerīgā noņemšanās, kamēr tiec pie sēkliņām, kas slēpjas augļa iekšpusē…
* Zinātnieki pierādījuši, ka granātābolu sula ir lielisks dabīgo antioksidantu avots, kas palīdz sirds un asinsvadu problēmu gadījumos, aizkavē novecošanās procesus, der aterosklerozes profilaksei, pazemina holesterīna līmeni un pasargā organismu no vides nelabvēlīgās ietekmes.
* Granātāboli ir brīnišķīgs C vitamīna, kālija, dzelzs un citu minerālvielu avots, tie rūpējas par vielmaiņas procesu norisi organismā.
* Flavonīdiem bagātā miza der pretiekaisuma tēju uzlējumiem.
* Granātābolu milti ir vērtīgs uztura bagātinātājs hormonu terapijā (īpaši klimaksa periodā), bet sēkliņās atrodas kāda vērtīga taukskābe, ko nekur citur dabā neatrast. Īpaši saudzīgā veidā no granātābola sēklām iegūtajai gamma - linolēnskābei ir dziedējoša iedarbība vēža saslimšanas gadījumos.
* Un vēl. Visā pasaulē cilvēki tic leģendām par atsevišķu uztura produktu veicinošajām spējām uz baudu, kaisli, iekāri. Vienā vārdā šos produktus sauc par afrodīzijiem (vārds “afrodīzijs” cēlies no mīlas dievietes Afrodītes vārda un apzīmē vielas, kas pastiprina uzbudinājumu un dzimumtieksmi). Zinātnieki joprojām strīdas, vai jūtas patiesi uzkurina īpašs uzturs vai mūsu iztēle un fantāzijas, taču granātāboli neapstrīdami ir šāds spēcīgs afrodīzijs.
Zini!
* Daudzu Eiropas tautu virtuvēs žāvētas granātābolu sēklas kā rozīnes pievieno, gatavojot tortes vai kūkas.
* Austrumu zemēs no granātābolu sulas izgatavo dabiskas paklāju krāsvielas.
* Granātābolu sula atstāj grūti iztīrāmus brūnganus traipus, jo gan sēkliņas, gan miza satur ļoti daudz joda.
* Granātābolu saldskābās garšas un skaistās krāsas dēļ vari izmantot, gatavojot marinādes vai mērces medījumiem.
* Apēdot granātābolu, nesteidzies izmest sēkliņas! Iestādi tās puķu podā un gaidi, kad no zemes izsprauksies pirmais asniņš!
Receptīte
Piedāvā restorāna LaBohemme šefpavārs Māris Jansons!
Granātābolu krēms
* 3 olas
* 6 olu dzeltenumi
* 1 glāze cukura
* 0,5 glāzes miltu
* 0,5 litri granātābolu sulas
* vaniļas cukurs
* 150 g saldā krējuma
Sakul dzeltenumus, līdz masa trīskāršojas un kļūst bāli dzeltenīga. Pievieno trīs olas, cukuru, miltus. Sakulto masu atšķaidi ar granātābolu sulu un karsta ūdens peldē karsē, līdz tā sāk biezēt. Sapildi deserta trauciņos, ļauj atdzist. Pasniedz kopā ar saputotu saldo krējumu.
P.s. šo nesen pamēģināju, tikai sulu izmantoju mazāk un olas arī, bet vienalga tik garšīgi! :)
P.s.s. arī atšķaidīta granātābolu sula garšo kā neatšķaidīta... es nezinu kāpēc, bet tā ir!