local-stats-pixel fb-conv-api

Joulupukki - patiesība par Ziemassvētku vecīti18

834 0

Ziemassvētku vecītis, kurš uz Ziemassvētkiem atnes dāvanas? Mūsdienu radīts tēls, kuram ir vairāki slāņi, kas pievienoti dažādos laikos. Pirms kristietības šis tēls bija radījums, no kura vajag izvairīties un baidīties, bet laika gaitā tas ir kļuvis par pretmetu.

Somu mitoloģijā ir Joulupukki, kas tulkojumā nozīmē "Ziemassvētku āzis". Briesmīgs tēls, pa pusei āzis, pa pusei cilvēks. Tas, ko mēs redzam mūsdienās ir 1931.g. Coca-Cola Ziemassvētku reklāmas radīts tēls, kurš ir tik labi iedzīvojies, ka ir izspiedis no apziņas agrāko tēlu.

Kristītiebā ir svētais Niklass, kurš ne tikai ir paveicis daudzus brīnumus, bet arī ir devis dāvanas. Par cik priesteru senākais tērps bija sarkanā krāsā, tad tas lieliski saskan ar Coca -Cola tēlu un ļauj automātiski pieņemt, ka tas ir viens un tas pats.

Senatnē Joulupukki bija Tora āzis, kurš velk tā karieti. Katru vakaru tas tiek nogalināts uz vakariņām, bet no rīta atdzīvināts ar Mjölnir, Odina, viņa tēva āmuru, kas ir tā spēka simbols.

834 0 18 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 18

0/2000

voi vittu, ko tik neizdomā, lai piespiestu bērnus klausīt emotion

14 0 atbildēt

Pagājušā gadsimtā bērnus biedēja ar apēšanu, pirms pāris gadu desmitiem ar žagadiem vai mājas arestu, mūsdienās ar atslēgtu internetu vai nedēļu bez telefona. emotion Cik jābūt radošiem, lai ieaudzinātu sīkajiem paklausību, uzvedību atbilstoši sabiedrībā pieņemtām normām. emotion 

14 0 atbildēt

Piebildīšu ka Islandē arī nav nemaz patīkams ziemassvēku vecītis ar ģimeni, kur mamma ir Gryla - trolle, kas ir gatava nepaklausīgus bērnus apēst un viņai ir melns kaķis kas atkal nepaklausīgos bērnus aiznes no mājām savai saimniecei. Bērni ir veseli 13 un katrs dara savas blēņas. Bet pats papucītis - santa klauss un kur kā dēvē arī nav nekāds mīlulītis, bet bērnu zaglis.   Ja interese palasīt šeit adrese.

 http://latviesiemislande.wordpress.lv/tag/ziemassvetki/

13 0 atbildēt
Man ir trauma uz mūžu emotion
6 0 atbildēt
Šis taču nav patiess, vai tomēr ir?
5 0 atbildēt

Vakar pa šito filmu tieši redzēju emotionemotion  

5 0 atbildēt
Pirmkārt Joulupukki nekad nav bijis ne mazākās saistības ar Toru vai jebkuru citu skandināvu dievu. Somiem pavisam cita mitoloģija. Otrkārt Tors nebrauc karietē, bet gan ratos ko velk divi āži. Un ja kas Mjolnirs ir Tora āmurs.
5 0 atbildēt

Sitas tak tāds pats kā brahmarashkas :]

4 0 atbildēt

Interesanti kādi "vecīši" mūsu teritorijā mitinājās!

3 0 atbildēt

Thāāāt Santa O_Oemotion

2 0 atbildēt
Palasiet Veco Edu! Tur ir pieminēts kaujas veseris Mjelnirs, kas vienmēr trāpa mērķī un pēc metiena atgriežas pie metēja! Āmuru atstājiet amatniekiem!emotion
2 0 atbildēt

Paldies ,super man patika ,pateicos ar 100 cepumiem no manis  emotion 

1 0 atbildēt

Vel lieläku pufeli nevareji sarakstit? emotion 

1 0 atbildēt

Tas bērnu baidīšanai?

1 0 atbildēt

"Rare exports" somu filma par šo tēmu  emotion 

0 0 atbildēt