local-stats-pixel fb-conv-api

Vairākkārt izmantojamās raķetes8

39 0

Tie kuri sekoja līdzi aizvadītā mēneša notikumiem aeronautikā, noteikti skatījās Falkon 9 raķetes palaišanu. Šī raķete nogādāja uz Starptautisko izplatījuma izpētes centru kravu ar astronautiem nepieciešamo pārtiku un viņu darba materiāliem, kā arī pieņemu, ka Drakons orbitālais modulis tika sagatavots atpakaļceļam, to piepildot ar dažāda veida materiālu, kuru iegūt var vien niecīgas gravitācijas ietekmē, bet galvenokārt esošā moduļa vieta, man domāt, tika aizpildīta ar atkritumiem un astronautu izkārnijumiem, kuri tiek nogādāti atpakaļ uz Zemes, lai tos pētītu un lai tie nepiesārņotu Zemes orbītu. Kompānija Speiss Iks ir orientēta uz vairākkārtēji izmantojamām raķetes daļām, kuras pārbaudot un pareizi sagatavojot var izmantot vairākkārtēji, kas neapšaubāmi nāk par labu videi un ar kravas nogādāšanu Zemes orbītā saistītās izmaksas šāda veida raķēšu moduļiem ir krietni vien zēmākas, tāpēc, jo nav vajadzība būvēt katru nesējraķetes moduli atkārtoti.

Kādi ieguvumi ir vairākkārdēji izmantojamajām raķetes daļām:
+ videi draudzīgas, jo nerodas piesārņojums, kurš saistīts ar raķetes pakāpes daļas atsevišķu ražošanu
+ raķetes pakāpe neitiek sadedzināta atmosfērā, to nepiepildot ar atlūzas radītajiem kvēpiem un atlūzas nenokrīt kur pagadas.
+ ekonomiski izdevīgāk, jo izmantojamā raķetes pakāpe vien jāpārbauda un jāpiepilda ar degvielu nākamās kravas pacelšanai

Atkārtoti izmantojamu izplatījuma izpētes aprīkojuma izveidi aizsāka NASA(Nacionālā Amerikas aeronautikas un izplatījuma izpētes administrācija) izstrādājot Šatl moduli, kurš varēja nogādāt astronautus atpakaļ uz Zemes un kuru varēja izmantot vairākkārtēji. Taču ASV privātuzņēmējs Elons Musks ar savu kompāniju Speiss Iks ir spēris soli uz priekšu izstrādājot raķeti Falkon 9, kuras pirmā pakāpe var tikt izmantota vairākkārtēji. Tiesa, ka līdz šim Falkon nesējraķete arī tika cietusi diezgan pamatīgas neveiksmes, bet tas ASV uzņēmēju neapturēja un viņš visu pasauli pārsteidza ar savu nodomu realizēšanu, kurā tika sasniegts šķietami neiespējamais.

Nākošie soļi raķešu uzlabošanā:
+ izveidot raķeti, kuras visas pakāpes var tikt izmantotas vairrākkārt
+ vairāku moduļu izmantošana, kuri ir savietojami viens ar otru un var tikt izmantoti komplektos
+ moduļu jaudas pielāgošana vai pakāpju skaita palielināšana atbilstoši izplatījumā paceļamās kravas apjomam

Pievienošu arī video, kurā redzama pirmās pakāpes atgriešanās skaidrākā laikā, jo pirmās raķetes Falkon 9 palaišanā bija visai apmācies laiks, tāpēc pakāpes atgriešanos nevarēja tik labi novērtēt.

lasi, vērtē, komentē emotion

39 0 8 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 8

0/2000

Interesanti  emotion 

2 0 atbildēt

 emotion 

2 0 atbildēt

Patika. emotion  emotion 

2 0 atbildēt

 emotion 

2 0 atbildēt