local-stats-pixel fb-conv-api

Solis nākotnē4

25 0

Kā jau visos laikos arī mūsdienās ir cilvēki, kuru prātos dominē pārliecība, ka viss būtiksais jau ir atklāts un tehnoloģija patreiz ir sasniegusi savu kulminācijas punku un nekas īpaši jauns vairs netiks ne atklāts, ne ieviests praksē. Tomēr tiem kuri seko līdz tehnoloģijas attīstībai var arī būt visai skaidra vīzija, kas tuvākajā nākotnē mūs varētu sagaidīt un ar ko nākotnes cilvēkam vajadzētu rēķināties, jo patiesībā pateizejo laikmetu varētu vērtēt kā tehnoloģiskā sprādziena laikmetu, kurš pārvērš cilvēkam apkārtējo vidi un pašu cilvēku līdz nepazīšanai kardināli un neatgriezeniski, liekot nešķirami cilvēkam savīties un saaugt ar savu darbu un tā sekām.

Mūsu vecvecāki fotogrāfijas uzskatīja par neizmērojam tehnoloģisku sasniegumu, kas iepriekšējo paaudžu sasniegto un attīstīto gandrīz pazudināja, tā pat arī mūsu vecāki, saskaroties ar televīzijas tehnoloģiju ,tajā saskatīja kaut kāda veida tehnoloģisku kulmināciju, kura varētu dominēt un palikt nemainīga. Tomēr mums iepazīstot datorus un interneta dāvātās iespējas nācās secināt, ka jaunā tehnoloģija bez pārpratumiem tradicionālo televīziju atstās pagātnes putekļos. Savukārt mūsu bērni atbilstoši tiek iepazīsitnāti ar VR un AR solītajiem labumiem, kas mums pierasto tehnoloģiju varētu pārvērtst par antīku un nepietiekami interaktīvu. Tomēr, kas varētu sagaidīt mūsu bērnu bērnus paliktu mīkla, ja attiecīgie tehnoloģiju pionieri neieskicētu diezgan skaidru skatu, par to, kas varētu mūs sagaidīt nākotnē, lai mūsu bērnu bērni iepazīstot apkārtējo pasauli varētu ļaut mums labāk viņus sagatavot gadāmajām peripētijām.

Tātad, kas visdrīzāk mūs vai mūsu pēctečus sagaida pēc pāris desmit gadiem un kā tas varētu mainīt cilvēkam tik pierasto vidi vai arī viņu pašu, uz to varētu atbildēt, ja paanalizē teholoģijsāks tendences un tehnoloģiskos virzienus, kuros pateiz tiek investēts visintensīvāk. Protams var izrādīties, ka tehnoloģija un tās realizēšana ir daudz smagāka, ka sākumā tika iecerēts, ko labi ilustrē kodolsintēzes reaktoru virzīšana kā alternatīva kodolenerģijai, kas duadziem jau vairāk kā piecdesmit gadu liek domāt, ka pēc pāris gadiem tiks panākts tas, ka pasaule iegūs drošu un neierobežotu enerģijas avotu vien pēc pāris gadiem, tomēr pat mūsdienās sasniegtais esošo reaktora prototipu nesola nodot izmantošanai tuvāko desmit gadu laikā. Tomēr cilvēks neapstājas un nepadodas, neskatoties uz nekādām grūtībām un šķēršļiem savā ceļā.
Jau ilgāk kā pirms gada (Patreiz 2022. gads) viens no skaļākajiem un nu jau arī skandalozākajiem tehnobiznesa korifejiem Elons Musks pasauli iepazīstināja ar "Neuralink" tehnoloģiju kas dod iespēju mijiedarboties ar virtuālo vidi nepastarpināti, neizvirzot vajadzību kontaktam ar fiziskiem priekšmetiem (klaviatūru, peli). Sekojoši "Neuralink" subjektam smadzenēs tiek integrēta pietiekami niecīga elektronika, par kuras esamību ārēji nekas neliecina.

Patreiz virzītā tehnoloģija cilvēcei demonstrē līdz šim nebijušas iespējas un apbrīnojamus sasniegumus, tāpēc Elons Musks esot paziņojis par gatvību izmēģinājumus un pētījumus uzsākt arī ar cilvēkiem, jo esošā tehnoloģija varētu būt pietiekami droša un vajadzīga paralizētiem indivīdiem, kas norāda uz to, ka pāris gadu laikā tehnoloģiju varētu padarīt arī pieejamu jebkuram, kurš būs gatavs tajā investēt pietiekami lielu kapitālu. Lai kā arī nebūtu patreiz pati tehnoloģija ir vien tās pirmajos nedrošajos soļos un attiecīgi, ja tehnoloģija tiks pietiekamā mērā stimulēta - investīcijas, publikas interese, tad pēc pāris desmit gadiem tā varētu sasniegt līmeni, kurš cilvēkam pirlnībā ļautu atteikties no perifēro papildierīču izmantošanas, lai mijiedarbotos ar virtuālo saturu un par to neliecinās nekādas ārējas pazīmes. Sekojoši, lai mijiedarbotos ar virtuālās vides saturu pietiks vien ar domu spēku. Tā pat arī ar atgriezenisko saiti, indivīdam varētu pietikt vien ar attiecīgo smadzeņu apgabalu pareizu stimulēšanu, kas saistoši varētu nodrošināt pilnīgi visu maņu iesaistīšanu virtuālās pieredzes gūšanā. Vai vienkārši izsakoties gan ievade, gan uztvere (darītais un redzētais neprasīs skatīšanos vai rīkošanos). Respektīvi ļaujot satura veidotājiem kontrolētā viedā manipulēt ar jekuru cilvēkam iespējamu sajūtu un pieredzi, iespējams pat panākot jauna veida sajūtu un pieredžu izveidošanu, kas paplašinātu cilvēka iespējas pasaules aprakstīšanai, kā arī pieredzes nodošanai.
Tomēr kā jau ar visām lietām nav sliktuma bez labuma un otrādi. Sekojoši virzītā tehnoloģija varētu rezultēties ar maņas orgānu atrofēšanos, nepatiku pret realitāti un cita veida vēl nesaskatāmām un neapzinātām ķibelēm.

lasi, vērtē, komentē emotion

25 0 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 4

0/2000

👍

0 0 atbildēt

Elons Musks 😂 kā kaut ko tādu var izdomāt?

1 5 atbildēt