local-stats-pixel fb-conv-api

Hipertelpa vai četru dimensiju objekti5

23 0

Pavirši iedziļinoties tēmā varētu šķist, ka nekas tāds nav iespējams, kur nu vēl praktiski izmantojams. Tomēr realitātes papildināšana ar jaunām dimensijām varētu potenciāli veicināt dažādu jaunu, tomēr, pagaidām ne pārāk atzītu teoriju nostiprināšanos pasaules skaidrošanai, kura nodrošina mums tik pierasto vidi, kā piemēru minot 'Superstīgu teoriju', kur realitātes papildus dimensijas var tikt attiecinātas uz subatomārajām parādībām, lai tās saprotamāk ilustrētu mūsu realitātes projekcijā vai tēze par to, ka mums pagaidām sasniedzamā telpa ir kā plašākas vides projekcija, kas atrodas starp mums nesasniedzamiem fundamentālām parādībām 'melnā cauruma' horizontu un izplatījuma nosacīto robežu.

Tātad, lai reprezentētu kādu objektu četrās dimensijās vajadzētu no sākuma saprast kā trīsdimensiju objekti tiek reprezentēti divās dimensijās, kas attiecīgi ļautu pieņemt, ka četrdimensiju objekta projekcija vai telpgriezums ir kaut kāda veida ķermenis telpā, kurš to virzot caur telpu attiecīgi pakāpeniski mainītu savu veidu, lai ilustrētu noteikto apgabalu telpas šķērsošanas vietā. Ja par piemēru ņem telpiska ķermeņa projekciju plaknē, tad attiecīgi caur plaktni perpendikulāri izvirzīts konuss būs saskatāms kā lielāki un mazāki apļi(skatīt pirmo attēlu zem raksta). Analoģiski virzot hiperkubu(ķermeni, kuram visas malas ir vienādas četru dimensiju vidē) caur telpu, vienā brīdī, tas šķērsojot veidos kubu, tomēr šķērsojot telpu citā veidā, tas veidos cita veida daudzskaldņus. Tomēr jāatzīst, ka hipetelpas parametru iztekšana ar plakņu palīdzību ir kreitni vien komplicētāka, ja telpas iztekšanai mums būtu nepiecišamas tikai trīs savstarpēji šķērsojošas plaknes, tad attiecīgi hipertelpas aprakstam būs nepieciešamas sešas, kas hipertelpas objekta reprezentāciju telpā padara visai sarežģītu, jo hipertelpas objektam varētu tikt piemērota rotācija un virzīšana visās sešās hipertelpas aprakstošajās plaknēs.

Lai vienkāršotu priekštatu par to kā varētu ilustrēt hipertelpu varētu iedomāties, ka akls cilvēks vienā rokā sajūt apskatāmā četrdimensija objekta projekciju telpā un ar otru roku var virzīt attiecīgo četrdimensiju objektu cauri telpai, lai gūtu priekštatu par četrdimensiju objekta kopējo veidolu. Ja nemaldos, tad patreiz jau ir pieejami virtuālās realitātes risinājumi, kur attiecīgi ar diviem manipulatoriem var censties gūt labāku sapratni par to, kā varētu tikt izteikti hipertelpas objekti.

Bet kā jau minēju daudziem šāda veida zināšanas var šķist nepamatotas un liekas, tomēr vēsturē ne reizi vien ir bijuši precedenti, kad sākumā, šķietami, muļķīgas idejas un zināšanas ir papildinājušas cilvēka sapratni neatgreižami. Vai mūsdienās reti, kurš varētu teikt, ka Saules attālumam līdz Zemei ir mazbūtiksa nozīme, kaut gan Viduslaikos astronomija labākajā gadījumā tika saistīta ar laika izšķiešanu un sliktākajā gadījumā ar ķecerību, kas liek novietot Sauli pasaules centrā, kur peiderētos būt Zemei.

lasi, vērtē, komentē emotion

23 0 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 5

0/2000

Kas ir raksturīgi, dažiem 4tā dimensija atveras tikai pēc 0,7.

Un vēl ir novērots, ka pēc atsevišķu sēņu lietošanas ir veselas 6 dimensijas. 😉

4 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt