local-stats-pixel

Atklāj Zemei līdzīgu planētu71

80 kilogramus smags cilvēks tur justos kā 120 kilogramīgs smagsvars. Saule pie debesīm tur gail sarkanīgā krāsā un dzimšanas diena pienāk ik pēc 13 dienām.

Pirmo reizi cilvēces vēsturē kosmosa pētniekiem izdevies atrast planētu, kas ļoti līdzinās zilajai planētai Zemei un, iespējams, ir apdzīvota.

Jaunatklātā planēta "581 c" atrodas Svaru zvaigznājā, vairāk nekā 20 gaismas gadu attālumā no Zemes, un tā riņķo ap zvaigzni "Gliese 581". Daudzsološo planētu pirmo reizi ieraudzīja Čīles teleskops Eso 3.6m. Tā ir 1,5 reizes lielāka un 5 reizes smagāka par Zemi, un zinātnieki spriež, ka klimats uz tās ļoti līdzinās Zemes klimatam. Planētas atmosfēras temperatūra varētu būt no 0 līdz 40 grādiem pēc Celsija. Planētas virsma, visticamāk, ir klinšaina un klāta ar milzīgiem ūdens okeāniem. Ap zvaigzni "Gliese 581" riņķo arī citas planētas, taču tās dažādu iemeslu dēļ dzīvību uzturēt, visticamāk, nespētu.

Viena no īpašībam, kas šo jaunatklāto planētu atšķir no Zemes, ir tās attālums līdz tuvākajai zvaigznei, kas ir 14 reizes mazāks nekā no Zemes līdz saulei. Līdz ar to arī planētas orbīta ir daudz mazāka un astronomiskais gads ilgst tikai 13 dienas. Tas gan iespējamību atrast dzīvību īpaši nemazina, jo zvaigzne, ap kuru planēta riņķo, ir daudz mazāka un aukstāka par Sauli. Šadas zvaigznes astronomi sauc par sarkanajiem rūķiem. Vēl kādu laiku atpakaļ pastāvēja uzskats, ka šīs nelielās, sarkanīgās zvaigznes nespētu uzturēt dzīvību ap tām riņķojošajās planētās.

Atklāt eksoplanētu (planētu ārpus saules sistēmas) jau sen vairs nav pārsteidzoši. Līdz šim zinātniekiem no visas pasaules izdevies atrast aptuveni 200 šādas planētas, tomēr neviena no tām ne tuvu nelīdzinājās Zemei. Jaunatklātā "581 c" ir spilgts izņēmums. Lai arī ūdens esamība uz šīs planētas nav pierādīta, šī noteikti ir pirmā vieta, kur doties, meklējot citplanētu dzīvības formas. Diemžēl līdz šim cilvēkam nav izdevies radīt gana ātru kosmosa kuģi, lai 20 gaismas gadu ceļojumu veiktu viena cilvēka dzīves laikā. Ceļošana uz zvaigznēm vēl ir tikai nākotnes vīzija.
Reklāma
100 16 71 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 71

0/2000
es gribētu lai ir vēl kāda konkrētāka vieta :Dd
3 1 atbildēt
Iespējams viņi ir tā attiistiiti, ka navajag nekādus tv mobilos un citus :) Sērfo netā pa tiešo no galvas pazvani kaimiņam ar no bēniņiem un teleportējjies ar gribasspēku, kur vēlies un ārstē sevi, kad vēlies :O Eh nākotne :) Raksts supper !!!
3 2 atbildēt
Normaļna.
3 2 atbildēt
Nu gan divaini
3 2 atbildēt
hmm interesanti :)
2 1 atbildēt
Neapmaldīsies ?
2 1 atbildēt
vias planētas jau kādreiz ir sauli otrā pusē :D tur jau tā lieta ka viņas griežas :D tas jau nenozīmē ka pēkšņi viņas nekad neredzam :D varētu padomāt ka tu tgd redzi piem.saturnu ne?! :D
2 1 atbildēt
emotion emotion
1 1 atbildēt
beigsim fantazeet emotion dziivosim, tad jau redzeesim kaa ta buus emotion
1 1 atbildēt
interesanti :) vnmr esmu domājis ka starp tik milzīgu Visumu kurā ir 100000000000000000000000000000000000000 planētu [un vēl vairāk] mēs nevaram būt vienīgā dzīvība ! Vrbt kādā citā galaktikā ir tādi paši kā mēs, un viņi arī pēta, vai nav vieta kur citur dzīvot.. varbūtības ir visādas :)
1 1 atbildēt
emotion emotion emotion Tur svešumā bez mums arī ir citas civilizācijas !Mūsu Dievi !Mums paiet vesals mūžs,bet viņiem kā viens acumirklis un miljons gadu kā diena !!!
2 2 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt
+ Labs raksts :)
0 1 atbildēt
cik forsi ir atklat sen zinamu faktu,butu registrejies liktu - emotion emotion
0 1 atbildēt
kā man patīk tādas lietiņas :D vienmēr lasu :)
0 1 atbildēt
A interesanti kur visums beidzas?!
0 1 atbildēt
A moš tomēr nē :(
0 1 atbildēt
vai ta uuber krutie NASA un citi master zinaatnieki nevar izgudrot normaali aatru kugji, zbal
1 2 atbildēt
Labs raksts. +
0 1 atbildēt
« 1  2  3  4 »