local-stats-pixel

Atklāj Zemei līdzīgu planētu71

80 kilogramus smags cilvēks tur justos kā 120 kilogramīgs smagsvars. Saule pie debesīm tur gail sarkanīgā krāsā un dzimšanas diena pienāk ik pēc 13 dienām.

Pirmo reizi cilvēces vēsturē kosmosa pētniekiem izdevies atrast planētu, kas ļoti līdzinās zilajai planētai Zemei un, iespējams, ir apdzīvota.

Jaunatklātā planēta "581 c" atrodas Svaru zvaigznājā, vairāk nekā 20 gaismas gadu attālumā no Zemes, un tā riņķo ap zvaigzni "Gliese 581". Daudzsološo planētu pirmo reizi ieraudzīja Čīles teleskops Eso 3.6m. Tā ir 1,5 reizes lielāka un 5 reizes smagāka par Zemi, un zinātnieki spriež, ka klimats uz tās ļoti līdzinās Zemes klimatam. Planētas atmosfēras temperatūra varētu būt no 0 līdz 40 grādiem pēc Celsija. Planētas virsma, visticamāk, ir klinšaina un klāta ar milzīgiem ūdens okeāniem. Ap zvaigzni "Gliese 581" riņķo arī citas planētas, taču tās dažādu iemeslu dēļ dzīvību uzturēt, visticamāk, nespētu.

Viena no īpašībam, kas šo jaunatklāto planētu atšķir no Zemes, ir tās attālums līdz tuvākajai zvaigznei, kas ir 14 reizes mazāks nekā no Zemes līdz saulei. Līdz ar to arī planētas orbīta ir daudz mazāka un astronomiskais gads ilgst tikai 13 dienas. Tas gan iespējamību atrast dzīvību īpaši nemazina, jo zvaigzne, ap kuru planēta riņķo, ir daudz mazāka un aukstāka par Sauli. Šadas zvaigznes astronomi sauc par sarkanajiem rūķiem. Vēl kādu laiku atpakaļ pastāvēja uzskats, ka šīs nelielās, sarkanīgās zvaigznes nespētu uzturēt dzīvību ap tām riņķojošajās planētās.

Atklāt eksoplanētu (planētu ārpus saules sistēmas) jau sen vairs nav pārsteidzoši. Līdz šim zinātniekiem no visas pasaules izdevies atrast aptuveni 200 šādas planētas, tomēr neviena no tām ne tuvu nelīdzinājās Zemei. Jaunatklātā "581 c" ir spilgts izņēmums. Lai arī ūdens esamība uz šīs planētas nav pierādīta, šī noteikti ir pirmā vieta, kur doties, meklējot citplanētu dzīvības formas. Diemžēl līdz šim cilvēkam nav izdevies radīt gana ātru kosmosa kuģi, lai 20 gaismas gadu ceļojumu veiktu viena cilvēka dzīves laikā. Ceļošana uz zvaigznēm vēl ir tikai nākotnes vīzija.
Reklāma
100 16 71 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 71

0/2000
Par kādu pārvākšanos vispār iet run.... no sākuma tiec līdz turienei. Kā saucās tas filma ?
7 1 atbildēt
eh norm, bet par to ka mes tur varetu parvakties visai saubos, vajadzetu visai vairak info par to kadi tur apstakli, bet vajag mums tak skabekli un izveidojot atmosferu ar augiem etc shit ta planeta uzkarstu vel vairak. un ja jau ta tur temp esot no 0 - 40°C.. hmm :)
7 1 atbildēt
Loti aizrauj sii teema. zhetons par rakstu!
7 1 atbildēt
nu kā sievietes un bernus pa prieksu... emotion
8 2 atbildēt
par sarkanajiem punduriem viņas sauc, nevis rūķiem !! LOL
7 1 atbildēt
par nakotni runaa anyway.. par tikshanu uz turieni vai parvakshanos 0.o ko nemies
7 1 atbildēt
mūsu stulbo cilvēci neviens negribēs pieņemt ar visiem bushiem un putiniem. ho ho kur nu vel globala sasilsana... stulbie kiniesi savaas budas ir ta ierakushies ka vinjiem uzdirst uz sasilshanu un amerika arii.. diena +50. nu vecit ta ir ka brauka hammeros. tatad ja mes tur aizbraktu tur butu divtik vairak cilveku, un ja izradas ka tur ir jau 3008 gads kad cilveki(vai kas cits) brauc ar fizikas likumu palidzibu vai ka savadak un neizmanto nekadus benzinus un dizelus. un ja nu vinjiem ir tadi telefoni kuros var glabaat tos mazos shuneljus(parisa) un mus uzskatittu par kautkadiem aizvesturiskiem idiotiem. bet ja vinjiem visiem butu viena valuta, valoda, un viena kompanija pa visu pasauli(gliese -581 c) piemeram sony ericson tur nevis razhotu mobilos bet gan klonetu dzivniekus. <--- pamatigs murgs bet forshi pafantazet
7 2 atbildēt
Forshi man daavanas un drope buutu reizi divaas nedeeljaas.. emotion
7 2 atbildēt
Jūs esat visi tik gudri. :D:D Ahm. Tas bija kompliments.:P
8 3 atbildēt
ienteresanti. lasiiju kkaadaa zhurnaalaa ka zemei esot dviinju planeeta. vinja ir zemes orbiitaa un ir otaa pusee saulei, taapeec mees vinju neredzam. uz taas planeetas dziivo citplaneetieshi un vinji muus sargaa no visaadiem meteoriitiem, jo ja kkas notiks ar muusu planeetu notikas arii ar vinju planeetu. gan jau tie citplaneetieshi pasargaas muus no ~2036. gada meteoriita :))
8 3 atbildēt
Citēju "Šadas zvaigznes astronomi sauc par sarkanajiem rūķiem." Astranomi nesauc zvaigznes par rūķiem viņi tās mēdz saukt par sarkanajiem punduriem :D :D :D. Te kāds gribēja pārvākties? Ja pierādīsi l'amerikāņiem, ka planēta satur lērumu komerciāli izmantojama kurināmā, tad iespējams viņi piestrādās pie šī projekta :P, bet vispirms es iesaku tepat satīrīt un nevis sapņot par citu planētu piegānīšanu un citu ekosistēmu graušanu ar cilvēces "gādīgajām" rokām. Pievienojos arī komentāram par pārvākšanos to papildinot ar izmaksām. Marsa ekspedīcijas izmaksā miljardus. Lielāka daļa planētas iedzīvotāju var atļauties tikai iet ar kājām. Domājiet reāli, tad jau drīzāk visi varēs atļauties privātas lidmašīnas nekā ceļojuma biļeti uz mēnesi..par tālākiem objektiem vispār nav ko runāt. Bet raksts ir par interesantu tēmu. Malacis, ka patulkoji.
6 1 atbildēt
Bet var jau arī būt tā ka uz tās planētas viss nav tik tālu attīstījies kā uz zemes. Ja nu viņiem nemaz nav tādi mobīlie izgudroti un nemaz nerunājot par auto un tv.
5 1 atbildēt
tad mūs nohujārīs ar akmeņiem un netiksim uz planētas :D
5 1 atbildēt
20 gaismas gadu lai liidz turienei tiktu... nespiid 4aliishi ;) seedeesim tepat :D ja nu vieniigi kaads izgudro kaa kosmosa kugjii uzmochiit gravitaati tad weel war meegjinaat... dziivosi tu tepat un nomirsi tu tepat, to es tew waru galvot :D
5 1 atbildēt
Man pat bail padomat ka Zeme nebus muuzhiiga emotion
5 1 atbildēt
Nu gan divaini
4 1 atbildēt
Mjā...kā tur justos amerikanis ar saviem 200kg... Vsp jau gravitācija ir vislielākā problēma- kas netic,lai uzliek uz pleciem 1/3 no sava svara un pastaigā dienu. xD
4 1 atbildēt
komentārs pa mūsu dvīņu planētu gan labs! :D ir pa ko uzjautrināties.
4 1 atbildēt
janopeerk tur zemes plekiitis bus :D
3 1 atbildēt
emotion Es pat nezinu ko domāt un laikam man arī nav lemts jaukties citu planētu dzīvēs ir tur dzīvība vai nava tas vis ir pārāk sarežģīti un neticami!
3 1 atbildēt
« 1  2  3  4 »