local-stats-pixel

Atklāj Zemei līdzīgu planētu71

80 kilogramus smags cilvēks tur justos kā 120 kilogramīgs smagsvars. Saule pie debesīm tur gail sarkanīgā krāsā un dzimšanas diena pienāk ik pēc 13 dienām.

Pirmo reizi cilvēces vēsturē kosmosa pētniekiem izdevies atrast planētu, kas ļoti līdzinās zilajai planētai Zemei un, iespējams, ir apdzīvota.

Jaunatklātā planēta "581 c" atrodas Svaru zvaigznājā, vairāk nekā 20 gaismas gadu attālumā no Zemes, un tā riņķo ap zvaigzni "Gliese 581". Daudzsološo planētu pirmo reizi ieraudzīja Čīles teleskops Eso 3.6m. Tā ir 1,5 reizes lielāka un 5 reizes smagāka par Zemi, un zinātnieki spriež, ka klimats uz tās ļoti līdzinās Zemes klimatam. Planētas atmosfēras temperatūra varētu būt no 0 līdz 40 grādiem pēc Celsija. Planētas virsma, visticamāk, ir klinšaina un klāta ar milzīgiem ūdens okeāniem. Ap zvaigzni "Gliese 581" riņķo arī citas planētas, taču tās dažādu iemeslu dēļ dzīvību uzturēt, visticamāk, nespētu.

Viena no īpašībam, kas šo jaunatklāto planētu atšķir no Zemes, ir tās attālums līdz tuvākajai zvaigznei, kas ir 14 reizes mazāks nekā no Zemes līdz saulei. Līdz ar to arī planētas orbīta ir daudz mazāka un astronomiskais gads ilgst tikai 13 dienas. Tas gan iespējamību atrast dzīvību īpaši nemazina, jo zvaigzne, ap kuru planēta riņķo, ir daudz mazāka un aukstāka par Sauli. Šadas zvaigznes astronomi sauc par sarkanajiem rūķiem. Vēl kādu laiku atpakaļ pastāvēja uzskats, ka šīs nelielās, sarkanīgās zvaigznes nespētu uzturēt dzīvību ap tām riņķojošajās planētās.

Atklāt eksoplanētu (planētu ārpus saules sistēmas) jau sen vairs nav pārsteidzoši. Līdz šim zinātniekiem no visas pasaules izdevies atrast aptuveni 200 šādas planētas, tomēr neviena no tām ne tuvu nelīdzinājās Zemei. Jaunatklātā "581 c" ir spilgts izņēmums. Lai arī ūdens esamība uz šīs planētas nav pierādīta, šī noteikti ir pirmā vieta, kur doties, meklējot citplanētu dzīvības formas. Diemžēl līdz šim cilvēkam nav izdevies radīt gana ātru kosmosa kuģi, lai 20 gaismas gadu ceļojumu veiktu viena cilvēka dzīves laikā. Ceļošana uz zvaigznēm vēl ir tikai nākotnes vīzija.
Reklāma
100 16 71 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 71

0/2000
ļooti interesanti. varētu pat 5 cepumus tev dot
12 1 atbildēt
Normāls atālums : 189 216 000 000 000 km kāds vispār var izrunāt šo skaitli. Kaut kur lasīju kad zonde līdz marsam lidoja 258 dienas, bet tā kā marsa atālums no zemes mainās, tuvākais bija aptuveni 69,42 milj km........ to visu saliekot kopā līdz šai planētai ar mūsdienu tehnologiju būtu jālido nieka : 1 975 345 gadi ........... kurš piesakās ? ?? :D
10 1 atbildēt
oukey - līdz ar šo manas šīsnakts gaitas beidzas :)
10 1 atbildēt
paldies, čuvaki! xDD
10 1 atbildēt
forshi, un ja kāds vēl pateiks ka kkur lasiijis, pie kājas, es nebiju lasījis, un vēl 100 cilvēki nebija lasījuši un tu aquarius nākamreiz nopelnīsi banu, pats statos redzi, 33 par reklāmām ielikti bani, skaitls 34 nav nedz apaļš, nedz pagodinošs :) Neliec man to darīt :) labi :) A leitinants malacis :)
9 1 atbildēt
mjaa....
9 1 atbildēt
Forši, ka tik tuvu, jo kosmiskajiem mērogiem tas nav nekas daudz. Vienas dzīves laikā turp tikt vēl nav iespējams, taču ir iespējams uzbūvēt lidaparātu, kas tur varētu tikt apmēram 60 gadu laikā. Taču pagaidām tas laikam jau nav tik izdevīgi. Lidaparāta spēka iekārta balstās uz milzīga vairoga, kas uztver saules (zvaigžņu) gaismas spiedienu un tādējādi spētu sasniegt ātrumu līdz pat 1/3 no gaismas ātruma. Vispār ļoti savrīgi meklēt šādas planētas, jo mūsu Zeme nebūs mūžīga.
9 1 atbildēt
interesanti! raxts pa pirmo! man patika! emotion
9 1 atbildēt
Nē, pirmā vieta, kur dotos, ja spētu būtu uz Suņa zvaigznāju, kas ir 14 gaismas gadus tālu un tajā pirms pus gada atklāja planētu, kas vēl vairāk līdzinās Zemei. Sasodīts, naktī neko neatceros, bet zvaigzne tur bija mazliet lielāka par Sauli un planēta proporcionāli - mazliet lielāka par Zemi. 20 gaismas gadi, sasodīts... Ja gaismas ātrums bija ap 300 000 000 m/s un dienā ir apmēram 86400 sekundes... Divdesmit gaismas gadi ir cik kilometri? Tālāk man slinkums rēķināt... Tas ir sasodīti tālu, ne? Un vispār, cilvēka ķermenis nespētu funkcionēt, jo lai sasniegtu to sasodīto gaismas ātrumu vajadzētu paātrināties ar tik sasodīti lielu ātrumu, ka ķermenis neizturētu. Starp citu, ja varētu pierādīt dimensiju skaita bezgalību un saprastu to darbību, varētu izveidot ko līdzīgu teleportam un varētu pārvietoties no viena uz otru. Vienu aizsūtītu, lai lido, pēc nez cik ilga laika viens drosmīgas tur ieietu un tiktu pie citplanētiešiem.
11 3 atbildēt
interesanti, bet to es jau kkur lasiiju...
10 3 atbildēt
gaidu savu kosmosa kuģi...
8 1 atbildēt
es domāju kad nākotnē vis būs iesējams. gan jau kad atklās veidu kā ceļot gaismas ātrumā. cilvēka evolūcija zinātnes un tehnoloģijas jomā ir progresējusi milzīgos tempos. Senāk cilvēki tikkai sapņoja nokļūt uz mēness. pirms simts gadiem pat nebija reaktīvās lidmašīnas.. iedomājieties kas var risināties uz citām planētām kur saprātīgas dzīvības formas ir attīstījušās piemēram 10000 gadus?
8 1 atbildēt
Par šo planētu ir izveidota dokumentālā filma ja nemaldos izdevējs ir National Geography. Par šo planētu stāstija pa viņu kanālu, ļoti interesanti un aizraujoši, zinātniekiem ir priekšstats kāda dzīvības forma tur varētu mīt un kā tas viss izskatītos. Tas viss tajā dokumentākajaa filmaa ir !
8 1 atbildēt
CooL.. ! !! emotion
8 1 atbildēt
Paldies par izsmeļošu info! Gaidam pāvākšanos!:)))))
8 1 atbildēt
Es pirmajā kuģī! jo jūs mazāk gribāt jo es ātrāk tur tikšu emotion emotion
8 1 atbildēt
nu ko, laizam ci*s :D bet raksts interesants, gan jau ka pec pardesmit gadiem varesim to apskatit pasi savam acim
8 1 atbildēt
Un aizbraucot atklaasies ka tur dziivo taadi pashi cilveekveidiigi paraziiti kaa uz Zemes kuri skataas tv,brauc ar auto un skataas hokeju dzerot alu- vot tas gan buutu skats emotion
8 1 atbildēt
ou, trāpīju simtniekā izvēloties šo tēmu :))
7 1 atbildēt
Par kādu pārvākšanos vispār iet run.... no sākuma tiec līdz turienei. Kā saucās tas filma ?
7 1 atbildēt
« 1  2  3  4 »