local-stats-pixel fb-conv-api

Universālas bailes3

Amerikas 32.prezidents Frenklin D.Roosevelt sacīja : "vienīgais no kā jābaidās ir pašas bailes" . Un šis citāts ir lielisks ievads rakstam.Es viņam piekrītu,jo liekas,ka bailes no bailēm rada vairāk problēmu kā bailes pašas par sevi.Nedaudz jāpaskaidro.Bailēm ir vienkārša definīcija - uztraukums,kas radīts prognozējot kādu iedomātu vai reālu notikumu,pieredzi.

Medicīna šo uztraukuma sajūtu baiļu rezultāta skaidro kā parastu bioloģisku reakciju.Pamatā veidojas vienas un tās pašas ķermeņa reakcijas,neatkarīgi no tā vai tās ir bailes no augstuma vai uzstāšanās publikas priekšā.

Piecas universālas pamatbailes,no kurām veidojas gandrīz visas citas bailes :

1. Iznīkšana.

Bailes no eksistēšanas beigšanas vai vienkāršāk bailes no nāves.Šī dzīves beigšanās ideja rada bailes gandrīz visos cilvēkos.Visas ar nāvi saistītas bailes izriet no šīs pamatidejas.

2. Sakropļošana.

Bailes zaudēt jebkuru daļu no savas skaistās ķermeņa struktūras.Doma par kādas ķermeņa daļas,orgāna vai dabiskās funkcijas zaudēšanu . Uztraukums ap dzīvniekiem,kukaiņiem un rāpuļiem rodas no sakropļošanas pamatbailes.

3.Autonomijas zaudēšana.

Bailes no nekustības,paralizācijas,ieslodzījuma vai nosmakšanas vai cita veida ārēju apstākļu ietekme,kas ir ārpus mūsu kontroles.Plašāk pazīstama kā klaustrofobija , bet šīs pamatbailes kontrolē arī mūsu sociālās mijiedarbības un attiecības.

4.Atdalīšanās

Bailes būt pamestam,atstumtam,negribētam un nerespektētam.Neiekļaušanas grupā var radīt negatīvu psiholoģiku ietekmi atstumtajam cilvēkam.

5.Ego - nāve

Bailes no pazemojuma,kauna vai cita veida sevi noraidošas rīcības,kas draud tavas personības zušanai.No tā izriet bailes no nespējas,bezvērtības.

Tās arī ir visas pamatbailes,no kurām izriet visas pārējās bailes un fobijas.Dažas bailes,protams,ir balstītas uz izdzīvošanas un citiem instinktiem,taču citas veidojas kā iemācīti refleksi,tāpēc tās ir iespējams "pārprogrammēt".

Bailes no bailēm vairs neliekas tik dīvaina ideja,ja zinam,ka visi strauji pieņemtie izvairīšanās lēmumi,piemēram,atteikšanās no ballītes piedāvājuma,ir momentāli refleksi,kas rodas balstoties uz atmiņām par līdzīgām negatīvām pieredzēm.Tas,protams,notiek tik ātri,ka nespējam izjust pilnu baiļu sajūtu,tajā mirklī,tiek izjustas mikro-bailes , kas smadzenēs ir kā saspiests kods īstajām bailēm.Katrā ziņā baiļu apzināšanas un izpratne pār tām kā bioloģiskām reakcijām liek apzināties,ka tās bieži tiek kontrolētas ar apziņu,tātad tās var iemācīties kontrolēt un ar laiku pat iznīcināt.

60 0 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

Bailes ir liels manipulēšanas ierocis. Kad tev vairs nav baiļu ar citiem pār tevi  nav vairs varas.

4 0 atbildēt

Kur tad bailes no fiziskām sāpēm? Nav topā?

0 0 atbildēt