Rudenīgais dārzeņu laiks ir klāt, un kāpēc lai nepagatavotu kaut ko vieglu, garšīgu un, manuprāt, pietiekami veselīgu?
Ideja ir ļoti vienkārša - ņēmam gaļu un dažādus dārzenīšu, un izveidojam kaut ko gardu.
Rudenīgais dārzeņu laiks ir klāt, un kāpēc lai nepagatavotu kaut ko vieglu, garšīgu un, manuprāt, pietiekami veselīgu?
Ideja ir ļoti vienkārša - ņēmam gaļu un dažādus dārzenīšu, un izveidojam kaut ko gardu.
Es ņemu:
- 3 burkānus;
- 2 paprikas;
- sīpolu;
- puķkāpostu;
- baklažānu;
- cāļu fileju;
- brūnos rīsus;
- sāls un pipari pēc garšas.
P.S. Dārzeņu kombinācija var būt visdažādākā. Baklažāna vietā var ņemt cukīnī vai kabaci. Patiesībā sākotnējais plāns bija ņemt kabaci, bet dīvainu apstākļu dēļ piemājas veikaliņā visi kabači bija izpirkti.. nācās ņemt baklažānu! Rīsu vietā var ņemt kartupeļus, arī sanāks dikten garšīgs paēdiens.
Dārzenīšus nomazgājam un notīram jeb sagatavojam griešanai.
Sagriežam dārzenīšus.
Sagrieztos dārzenīšus liek traukā, kurā notiks galvenais sautēšanas process. Svarīgi ir piebilzt, ka man ir trauks, kurā dārzeņi saglabā savu formu un neizjūk, bet, ja es sautētu citā traukā, es puķkāpostu neliktu klāt uzreiz, bet nedaudz vēlāk, jo puķkāposti uzvārās dikten ātri, līdz ar to tie var saiet putrā. Sīpolu es klāt neliku, jo to es sākumā sacepu un tikai tad liku traukā. Var arī likt uzreiz, man vienkārši nepatīk vārīta sīpola garša, tāpēc sākumā to apcepu.
Nomazgā un sagriež cāļa fileju.
Apcep cāļa fileju. Apcepot gaļinu, pievienoju aŗī nedaudz sāli un melnos piparus.
Apcep sīpolus līdz zeltainam brūnumam.
Apcepto gaļiņu un sīpolus liek traukā pie dārzeņiem, arī rīsus pieber klāt. Šajā gadījumā uz norādīto daudzumu viena paciņa brūno rīsu (es ņemu no iepakojuma, kur rīsi ir paciņās).
Samaisa visu un pielej ūdeni. Es leju ūdeni tik daudz, lai visus dārzeņus vairāk vai mazāk apsedz ūdens. Pievienoju klāt arī nedaudz sāli un piparus, bet var aŗī pievienot citas garšvielas pēc izvēles un gaumes.
Liek sautēties. Es ņemu 200 grādus pēc celsija uz 40 minūtēm jau uzkarsētā krāsnī. Laiks varētu būt robežās no 30 līdz 50 minūtēm atkarībā no krāsns un trauka (cik man rāda pieredze, diezgan mainās tas laiks, atkarībā no krāsns.. citās sakarst ātrāk, citās lēnāk).
Es tur piešautu 100 g baltvīna (sausā, jebšu - skābulīša), lai noņem to burkānu un ziedkāpostu salkanumu.
Es gan parasti rīsu vietā izmantoju kuskusu, bet arī šādā veidā, manuprāt, ir labi
eem. baklažāni nesanāk rūgteni tā?
cik es zinu, tie vispirms ir jāierīvē ar sāli un jāļauj pastāvēt 30 minūtes, lai izvelk lieko (rūgto) sulu.
Gardi, tieši tā kā man patīk - bez sāls! Tiesa gan, kāds baziliks vai timiāns tīri labi ietu klāt
Izskatās garšīgi. Tur ir viens riskants moments ar rīsu un ūdens proporciju. Man parasti saiet grīstē. Reiz man šādā veidā izdevās iegūt dārzeņu un gaļas klīsteri.