Kūkas un tortes iznāk cept šad un tad. Bieži aizdomājos arī par to nosaukumiem. Nedēļas nogalē cepto kūku nosaucu par šokolādes kūku. Radās ķecerīgs jautājums - vai šokolādes kūku iespējams izcept bez šokolādes. Sāku meklēt atbildi. Tezaura skaidrojošā vārdnīcā raksta, ka šokolāde ir konditorejas izstrādājums, ko gatavo no kakao pupiņām, cukura, aromātiskām vielām.
Kakao - kakao koka sēklas (pupas); pārtikas produkts — pulverī samaltas šī koka sēklas.
Jau radās mans pirmais secinājums , ka šokolāde ir prodokts, kuras galvenā sastāvdaļa ir kakao pulveris un cukurs. Loģiski rodas doma, ka šajā gadījumā lētāk ir izmantot izejvielas, nevis gatavo produktu, kam jau ir vienreiz pielikta ražošnas pievienotā vērtība un nu vēl gatavojos to vēlreiz pārstrādāt.
Neesmu skopa, bet lieku Eiro arī negribu izdot. Negribu, lai manis teikto uzskata par reklāmu vai antireklāmu, bet ir mums tāds veikals GEMO, kur var nopirkt dažādus produktus gan vairumā, gan arī mazākos iepakojumos.
Pēdējais mans pirkums parādīts bildē - kakao pulveris, 500 gr (tilpums 1l). Tā cena vidēji 5 Eiro par kg. Kaut cik normāla šokolādes tāfelīte 100gr tagad maksā vismaz 1 Eiro - tātad, vismaz 2x dārgāk. Arī šokolādi tur tirgo kā pusfabrikātu, vidēji par 6 Eiro kilogramā.
Lai no maniem spriedumiem bagātiem cilvēkiem nekļūst garlaicīgi, cepam eksperimentālo šokolādes kūku, kur daļu šokolādes čipsu (šokolādes pusfabrikāts) aizvietoju ar kakao pulveri.
Šokolādes kūka17
Mans pēdējais pirkums.
Putoju 4 svaigas vistu olas ( kas nav glabātas kolā) ar glāzi cukura un rīvētu viena citrona mizu.
4 ēdamkarotes ar kaudzi (viena glāze) kakao pulvera jāsijā klāt olām caur sietu un jāmaisa ar karoti, jo maisot ar mikseri. kakao pulveris ļoti put.
300 gr skābu lauku krējumu ( vai veikalā pirktu) sajauc ar tējkroti sodas un 1/2 tējk, citronskābes, vai citrona sulu. Pievieno olu masai.
Vēl vienu glāzi miltu caur sietiņu un skatos , vai masa nav gana bieza, jo šokolādes pulveris to jau sabiezinājis. Vairāk miltus nelieku.
Cepmā formā apakšā cepmo papīru un visu masu izlīdzinu un cepu uzreiz.
Gatavību pārbaudu ar skaliņu centrā. Šoreiz cepās apm. 45 min. Tagad vismaz 2 stundas jāgaida lai lēni atdziest, tad ar asu nazi sagriežu 3 ripās.
Krēms kā iepriekšējai tortei - 500 gr. lauku krējuma, vienalga skābs vai salds, saputoju ar 200 gr kausētiem šokolādes čipsiem, vēl pieputoju ēdamkroti kakao pulvera, no pēdējā krēms kļūst biezāks, cukuru pēc garšas, jo čipsi ir mazliet saldi.
Lauku krējuma vietā var lietot 35% saldo veikala krējumu.
Otrai kārtai virsū mājas skābo plūmju - brūkleņu ievārījumu. Pēdējai kārtai un malām brūnais krēms. To izmantoju bez pārpalikuma. Šoreiz vidu atstāju ar pacēlumu un atgriezumu nav nekādu, malu apdarei sadrupināju vienu cepumu- auzu pārslu galeti. Var izmntot arī citu cepumu vai riekstus. Ar to arī šodien beidzu, gatavā kūka būs vajdzīga rīt pēcpusdienā. Pazuda vēl pēdējā bilde.
Nuu spriežu gandrīz kā Skārleta - par to, ko darīšu rīr, domāšu arī rīt vai tml.
Rīts pienācis, nu domāju un daru pavisam vienkārši. Ārmalai uz tējkanas bļodiņā sakausēju apm 50 gr tumšos šokolādes čipsus ar 20 gr. sviesta, aplēju ārējo riņķi un pielīdzināju, iesvītroju ar parasto galda dakšiņu. Man ir GEMO vekalā pirkti arī gaišās šokolādes čipsi - mazas smukas un garšīgas ripiņas.Tās ar asu nazi viegli sagriežamas . Es griežu 4 daļās un salieku riņķī.