"Dzīve ir neparedzama. Labāk apēd desertu jau sākumā."
Ernestīne Ulmere
Melleņu laiks jau iet uz beigām, bet vēl nav par vēlu doties ogu medībās. Ja vien trakie ogotāji visas jau nav nolasījuši.
"Dzīve ir neparedzama. Labāk apēd desertu jau sākumā."
Ernestīne Ulmere
Melleņu laiks jau iet uz beigām, bet vēl nav par vēlu doties ogu medībās. Ja vien trakie ogotāji visas jau nav nolasījuši.
Pīrāga mīklas sastāvdaļas:
2 1/2 glāzes jeb apm. 300 g miltu
1 glāze jeb 130 g sviesta
Apmēram 6 ēd.k. ledusauksta ūdens (ja nepieciešams, pievieno vairāk)
1 ēd.k. cukura
Šķipsniņa sāls
Mīklas pagatavošana:
Bļodā(ja jauc ar mikseri, izmantojot slotiņas mīklas jaukšanai) vai virtuves kombainā ieber miltus, sāli un cukuru, sajauc.
Pievieno kubiņos sagrieztu sveistu, turpina jaukt, kamēr sviesta kubiņi ir lielu zirņu lielumā. Turpinot jaukt topošo mīklu, pievieno pa vienai ēdamkarotei ūdens.
Maisījums ir gatavs, kad saspiežot nelielu daudzumu starp pirkstiem, tas turās kopā.
No virtuves kombaina izber drupano mīklu uz tīras, sausas, plakanas virsmas, savāc to pauguriņā; var samīcīt arī bļodā. Ar plaukstām spiežot kopā visas sastāvdaļas, saveļ mīklu bumbiņā.
Ietin rezultātu pārtikas plēvē un ieliek ledusskapī uz 2h vai pa nakti.
Sadala mīklu attiecībā 1:2 (apmēram); izrullē lielāko pikuci; klāj pamatnē.
Es izmantoju cepampannu ar izmēriem: 18cm - apakšmalas diametrs, 24cm - augšmalu diametrs, augstums - 3cm.
Nogriež liekās malas, atstājot apmēram 1 centimetru rezervei.
Liek ledusskapī uz 30 minūtēm.
Pildījuma sastāvdaļas:
Es ņēmu apmēram 480g melleņu
600g biezpiena
*Labāk pielikt vairāk biezpiena un mazāk melleņu, savādāk būs pārāk šķidrs iznākums
2 1/2 ēdamkarotes krējuma
40 g miltu
100 g cukura
1 ola
Apmēram 20 g sviesta
Atlikusī mīkla
Kanēlis
Vaniļas cukurs
Papildus sastāvdaļas (virsmas apsmērēšanai):
1 ola
1 ēd.k. piena
Pildījuma pagatavošana:
Saputo olu; pievieno miltus, cukuru, vaniļas cukuru, kanēli; saputo.
Pievieno biezpienu un krējumu; visu sajauc.
Pēdējās iemaisa mellenes. (Ar karoti, starp citu)
No ledusskpja izņem cepamo formu. Tajā ieklāj pildījumu.Pāri pārliek sviesta kubiņus.
Izrullē atlikušo mīklu un klāj to pāri formai. Nogriež malas, saspiež kopā apakšmalas un augšmalas. Pārziež ar olas un piena maisījumu. Liek cepties.
Pirmās 20 min pīrāgu cep 200oC. Bet atlikušās 30-40 min 180oC.
Servējam un izbaudam. Labu apetīti! :)