Sveiciens visiem spokiem!
Es izdomāju, ka vajag izveidot rakstu par kartupeļu ēdieniem. Daudzi cilvēki kartupeļus vāra, cep, taisa kartupeļu pankūkas un citus visiem zināmus kartupeļu ēdienus. Es piedāvāju kartupeļu ēdienu receptes, kuras nebūsiet dzirdējuši.
Kas tad īsti ir kartupelis?
Latvija kartupeļus sauc dažādi: Kādā reģionā kartupeļu dēvē par bumbuļiem, citur par buļbām, pampāļiem vai rāceņiem.
Kartupelis ir daudzgadīgs nakteņu dzimtas augs. Pēc ieguves apjomiem pasaulē (322 miljoni tonnu 2007. gadā) kartupelis ir piektais lielākais kultūraugs. Ir selekcionētas vairāk nekā 2000 kartupeļu šķirnes.
Latvijā kartupeļi ienāca 1673. gadā Kurzemes un Zemgales hercogistē, kā vienā no pirmajām Eiropas valstīm. Tos sākumā izmantojā cūku barošanai, Ne velti tāpēc daudzi cilvēki, redzot vārītus kartupeļus, apgalvo " atkal cūku ēdiens".
Tie cilvēki, kuri slimo ar cukura diabētu, vajadzētu izvairīties no kartupeļu ēdieniem.
Taukaini kartupeļi var būt ienaidnieks cilvēkiem, kuri vēlas nomest svaru. Kartupeļus nav ieteicams lietot kopā ar gaļu, kā daudzi to dara, bet jālieto ar svaigiem salātiem
Kartupeļus nav ieteicams uzglabāt kopā ar sīpoliem, jo tad tie ātrāk bojāsies. Kartupeļus ieteicams uzglabāt tumšā, sausā vietā.
Un tagad baudiet ko no kartupeļiem var dabūt gatavu.