Piparmētru kakao
2 ēdamkarotes kakao sajauc ar pusglāzi vāroša ūdens, pielej nedaudz stipras piparmētru tējas, vāra, līdz šķidrums kļūst biezāks. Pievieno 1 glāzi piena un cukuru pēc garšas. Uzvāra. Atdzesē. Var pielikt ledus gabaliņus.
Piena dzēriens ar aveņu sulu
1 l vārīts atdzesēts piens, ¼ - ½ l aveņu sula, cukurs pēc vajadzības
Pienu sajauc ar aveņu sulu, pievieno cukuru un labi atdzesē.
Līdzīgi gatavo dzērienu ar citām (jāņogu, zemeņu, aprikozu, persiku u.c.) sulām. Piena vietā var ņemt saldu 10% krējumu. Pasniedz mazās glāzītēs pie cepumiem.
Medus piens
Litram piena pievieno pēc garšas medu (apm. 3 ēd.k.), sasmalcinātu kanēli. Labi samaisa, pasniedz atdzesētu.
Rūgušpiena dzēriens ungāru gaumē
1 l svaigs, auksts rūgušpiens, loki, nedaudz sāls
Rūgušpienu labi sakuļ, pievieno pēc garšas sāli, dilles, lokus. Lieto pie dažādiem gaļas un zivju ēdieniem.
Rupjmaizes alus
600 g kaltēta rupjmaize, 300 g kaltētas ābolu mizas (ja nav ābolu mizas, tad ņem 1 kg maizes),8 – 10 l ūdens, 25 g raugs, 15 g apiņi, 600 g cukurs
Sagrieztu maizi cepeškrāsnī apgrauzdē gaiši brūnu. Maizi un ābolu mizas liek emaljētā traukā, pārlej ar verdošu ūdeni, pieliek citronu vai apelsīnu miziņas. Trauku aizvāko. Pēc 10 stundām caur marli izkāš. Apiņiem uzlej 1 glāzi ūdens un vāra 20 minūtes, izkāš, pielej alum. Pievieno cukuru un raugu, raudzē 24 stundas. Putas nosmeļ. Pilda pudelēs, uzglabā vēsā vietā.
Saules dzēriens
2 l degvīns, 1 l ķiršu (aveņu) sula, 50 g krustnagliņas, 50 g žāvētas plūmes bez kauliņiem
Degvīnu sajauc ar ķiršu sulu un kārtīgi sakuļ. Pieliek krustnagliņas un plūmes. Lej pudelēs, nosedz un uzglabā siltā vietā. Pēc nedēļas atdzesētu lieto.
Kafija ar konjaku
¼ l stiprs kafijas uzlējums, ¾ l vārīts ūdens, 3 glāzes konjaks, cukurs, ledus
Melnu kafiju sajauc ar ūdeni, pievieno konjaku, cukuru. Atdzesē. Lej pokālos, ieliek ledus gabaliņus.
nu kāds vares pārbaudīt šitās mantas