Kā komēta aizlidojuši Spokos desmit gadi. Slinkums izslinkots un rokas atpūtušās, laiks ķerties pie katliem un pannām. Uzreiz saku, ka manam viltotajam plovam nebūs tādas smalkas lietas kā bārbeles ogas vai jēra dibena tauki.
Šodien lasītājus cerams priecēšus ar vienu gardumu, kam būs nepieciešams:
1kg cūkgaļas. (Man bija cūkas miesa no kakla ar nedaudz speķi, lai smeķīgāk).
1kg burkānu.
1 kg rīsu. (Mājās bija basmati rīsi tos arī atzinu par labiem esam). P.s. Ieteicams rīsus ņemt ar mazāk cieti, lai ir caurspīdīgi un ne tvaicētos.
Var noteikti izmantot arī mazākus vai lielākus daudzumus, bet galvenais, lai attiecība ir 1:1:1.
2 tomāti, bet var arī iztikt. (Tagad labs laiks tomātiem, smaržīgi un garšīgi!)
2 milzīgi sīpoli. (Ak, cik daudz asaru un puņķu izliets! Svaigi un ņipri).
Garšvielas : Hmeli-suneli, sāls, pipari, paprikas pulveris, asais pipars, ķiploks. Laba lieta ir romiešu ķimenes, bet man nebija.
Augu eļļa vai tauki. (Es izmantoju cepšanai taukus, kas palikuši no pildīto piparu laikiem un 1/2 l buljona no tiem pašiem pipariem).
Cūkgaļa ar rīsiem, jeb viltotais plovs.11
126
0
Gandrīz viss nepieciešamais, lai taptu smaržīgs un garšīgs paēdiens. Burkānus nomizo un sarīvē uz rupjas rīves vai sagriež ripiņās. Sīpolus nomizo sagriež kubiņos.
Cūkas miesu sagriež šķēlēs un pēc tam kubiciņos.
Reklāma
Liek pannu uz plīts, uzlej eļļu vai taukus un uzsilda pannu ļoti karstu tā, ka taukvielas jau dūmo. Uguns zem pannas uz maksimālo. Liek pakāpeniski gaļu uz pannas, lai taukviela neatdziest, savādāk gaļa sāks sautēties. Gaļu jāaprauj zeltaini brūna, lai gaļas sula paliek gaļā iekšā sautējoties plovā. Es gaļu cepu divos raundos.
Kad gaļa apcepusies liek katliņā. Tajos pašos taukos kur cepās gaļa met virsū sīpolus apcepties, lai paliek caurspīdīgi un smaržīgi. Izceptos sīpolus pievieno gaļai katlā.
Uz pannas liek sarīvētos burkānus un cepina kamēr maina krāsu. Pievieno garšvielas: paprikas pulveri, hmeli suneli, sāli, piparus.
Reklāma
Man bija jūras sāls, bet var izmantot jebkuru sāli. Sāli vajag diezgan daudz jo to vēlāk uzsūks rīsi un garša izlīdzināsies.
Te saceptās sastāvdaļas kārtās saliktas katlā, pievienots ķiploks ar nogrieztu augšu, lai garšu labāk atdod un viens kaltēta asais pipars. Karstu ūdeni jāpielej tā, lai pārklāj saturu 2 cm. Liek vāku un uz vidējas uguns vāra 40 min, kamēr gaļa paliek mīksta.
Pa to laiku kamēr viss vārās un savārās, saproti, ka katls būs par mazu, lai tajā pievienotu vēl kg rīsu. Kļūdu labojot dodies pie mammas pēc lielāka kastroļa, ja pašam nav. 😁 Atgriežoties ar lielāku kastroli var sākt skalot rīsus kamēr šie vairs cieti neizdala. Ja netek no viņiem balts ūdens, tad ir ok!
Reklāma
Divi blanšēti tomāti. Tomātus ievieto verdošā ūdenī uz 1-2 min, izceļ ārā un novelk mizu. Sagriež kubiciņos un pievieno katlā pirms rīsiem.
Pēc pagājušām 40 min pievieno katla saturam rīsus. Uzliek rīsus vienmērīgā kārtā un piespiež pie pārējā katla satura. Vislabāk likt rīsus ar putu karoti. Tad jāpielej karsts, vārīts ūdens (manā gadījumā no pipariem palikušais buljons) tā, lai nesabojātu rīsu kārtu. Ūdeni pielej, lai 1 cm ir virs rīsiem. Uzliek vāku, nogriež uguni uz minimumu un aizmirst uz 20-25min. Pēc tam uguno nogriež un necilājot vāku atļauj visam padzīvoties pa katlu vēl 20 min.