Sveiki, spoki! Es jau ilgu laiku vēlējos uztaisīt tādu desertu kā crème brûlée, jeb krēmu brilē. Jau sen esmu izstudējusi krēma brilē tehniku, apskatījusi neskaitāmi daudz bildes un receptes, atradusi, manuprāt, vislabāko iemācījusies no galvas to un sagatavojusies ideālam rezultātam. Nesen nogaršoju to restorānā un sapratu, ka man tas jāpagatavo pēc iespējas ātrāk. Ieraugot nosaukumu ''krēms brilē'' ēdienkartē, es uzreiz sapratu, ka pasūtīšu tieši to. Ar pirmo kumosu iemīlējos tajā. Sagaidīju, kad saldais krējums kādā veikalā būs uz akciju un aiziet! (šonedēļ iki - 500ml - 1,09ls ). Par brīnumu šis deserts man izdevās patiešām labs - tieši tāds, kādam tam ir jābūt. Ja man būtu bijušas ogas, tad būtu kārtīgi izrotājusi, bet, tākā vairs nav vasara un ogas man nav, es nerotāju. Šoreiz man bija svarīgs nevis vizuālais izskats, bet gan garša. Tā kā mana pirmā recepte (šeit), bija foto recepte, protams, šī arī būs.
- krēms brilē ir arī zināms kā sadegušais krēms vai creme catalana. Sadegušais krēms, tāpēc, ka kad krēms ir gatavs, to karamelizē sadzedzinot cukuru.
-pirmo reizi krēms brilē parādījās franču pavārgrāmatā, tātad deserta izcelsmes vieta ir Francija.
-krēmu brilē ir ļoti viegli pagatavot.
-to nekādā gadījumā nedrīkst cept temperatūrā, kas ir augstāka par 120 grādiem, citādi tas gala rezultātā būs nevis krēmīgs, bet gan graudains
-pirms pasniegšanas to patur vēsumā. tieši pirms pasniegšanas - karamelizē virsmu.
-krēmu brilē var rotāt ar ogām, augļiem, putukrējumu un daudz ko citu. ogas un augļus var likt ne tikai uz krēma, bet arī iekšā (man personīgi vislabāk garšotu ar mellenēm omnomnomnom :) :) :) :)
-ja krēmu brilē pagatavos nepareizā temperatūrā (augstākā par 120 grādiem), tad tas garšos vairāk pēc omletes, nekā krēma brilē (haha, ievērojiet pareizo temperatūru :D)
-tā ideālā konsistence ir želejīga.
/ja gifi neiet, atver tos jaunā cilnē/
Labu apetīti!
Tātad, kas vajadzīgs -
6 olu dzeltenumi
45g vaniļas cukura
900ml saldā krējuma
90g Demereras (brūnā) cukura
nelieli ugunsdroši trauciņi