local-stats-pixel fb-conv-api

Ekonomika 101: Baumola izmaksu slimība un Lafēra līkne.3

Šis raksts ir balstīts uz nelielu manis rakstītu eseju kursam ekonomikā, kurā es analizēju Veselības ministres Ilzes Viļķenes teikto par tālāku veselības nozares politiku. Nesen nodomāju, ka šo eseju varētu pārveidot par interesantu rakstu spokiem.

Konteksts.

Valsts Veselības ministre Ilze Viņķele uzskata, ka: “Valdībai būs jādomā par nodokļu celšanu, lai audzētu budžeta ieņēmumus, kurus pārdalīt dažādu nozaru vajadzību apmierināšanai.” Šeit ministre galvenokārt runā par finansējuma palielināšanu savai (proti, veselības) nozarei-par algu palielināšanu valsts veselības nozarē un slimnīcu specializāciju un optimizēšanu. Viņa arī piezīmē, ka: “Ēnu ekonomikas apkarošana viena nevar sniegt pietiekamus rezultātus” un tāpēc “attiecīgi jādomā arī par nodokļu pieaugumu.“ Kā pirmo jomu, kur varētu palielināt nodokļus, Viņķele minēja nodokļus kapitāla pieaugumam, kas esot mazāki nekā darba algām, attiecīgi valdībai uz nākamo budžetu būtu jāizvērtē šis regulējums. Tāpat politiķe redz iespējas celt dabas resursu nodokli par piesārņojošām darbībām un nekustamā īpašuma nodokli. Viņķele ir arī apņēmusies virzīt ieceri viena procentpunkta sociālās apdrošināšanas iemaksu noteikšanu visiem nodrarbinātajiem-gan patentmaksām, gan autoratlīdzībām, gan citiem ieņēmumu veidiem.[1]

Baumola izmaksu slimība.

Ja Latvijas valdība nodrošina publiski apmaksātu valsts veselības aprūpi, tad valdībai attiecīgi ir arī viņa jāfinansē. Pašlaik pasaulē ir novērojams izmaksu pieaugums veselības aprūpei[2], tāpēc arī ir jāiegulda vairāk līdzekļu medicīnā.

“Zināmā mērā augošā IKP daļa kas tiek veltīta veselības aprūpei nav bijusi ne neparedzama, ne nevēlama: runa iet par ļoti darbietilpīgu(labour-intensive) nozari ar laika gaitā salīdzinoši mazu izaugsmi produktivitātē, kondīciju zināmu kā “Baumola izmaksu slimību”(Baumol's cost disease).”[3][4]

42 0 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

Manuprāt, ir pilnīgi debīli budžetu celt ar darbaspēka nodokli, īpaši jau valstī, kur lielākā daļa pelna zem 1K. Viņķele nekad nav bijusi īpaši gudra.

4 0 atbildēt

Pievērst uzmanību Viņķeles murgiem ir cilvēktiesību pārkāpums.

2 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt