local-stats-pixel fb-conv-api

Vilkaču zeme Latvija10

284 1

Netici Holivudas filmām – vilkači nedzīvo kaut kur Anglijas tīreļos vai Rumānijas kalnos, bet gan tepat mums blakus! Pēdējo pāris gadsimtu laikā gan viņu skaits ir gājis mazumā, taču bija laiki, kad vilkaču Latvijā bija pilni krūmi.

Reklāmas aģentūrai, kura pirms gadiem 400 būtu apņēmusies veidot Latvijas tēlu tūrisma eksporta vajadzībām, sauklis svešzemju ceļotāju pievilināšanai ilgi nebūtu jādomā – apciemojiet vilkaču zemi! Nekāda „Zeme, kas dzied”, bet gan „Zeme, kas gaudo uz mēnesi”. Vāciešiem, frančiem un itāļiem viss uzreiz būtu skaidrs un papildu paskaidrojumi nebūtu nepieciešami, jo tajos tālajos laikos mūsu dzimtene pārējā Eiropā tiešām pirmām kārtām asociējās ar vilkačiem. Tolaik gan to pazina ar Livonijas nosaukumu, taču lietas būtību šī nianse nemaina. Tieši tāpat kā Transilvānija bija slavena ar vampīriem, tā Livonija – ar vilkačiem. Te gan jāprecizē, ka seno laiku vilkačiem ir visai maz kopēja ar tiem neradījumiem, ko dažādos grāvējos mums rāda Holivudas specefektu meistari. Mūsu senču vilkatis nav nekāds atbaidošs preteklis, kas, siekalām šķīstot, dzen pēdas nevainīgām jaunuvēm. Tad jau drīzām tas ir kaimiņu Jēkabs, kuram vienkārši ir tāds dīvains vaļasprieks – vilka ādā ļekatot pa mežiem un purviem.

284 1 10 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 10

0/2000
Paldies par rakstu, bija ļoti interesanti!
5 0 atbildēt

Kokina grāmata ir ļoti laba. tajā pakopoti vairāki nostāsti un vietējo ciemu leģendas, bet, tās lielākoties ir 19.-20.gadsmita. Pats autors bija šajās vietās un iztaujājis vietējos iedzīvotājus. Mans onkulis, kas šo grāmatu man iedeva izlasīt,  pēc grāmats izlasīšanas devās uz grāmatā aprakstītajām vietām un cimojās pie vietējiem. Tas, ko viņš pēc tam man stāstīja, mani šokēja. Pat dienas laikā, esot mežā, ir neomulīga sajūta..bet ja es vel atcerētos, ko man stāstīja un ieslēgtu fantāziju..uh

6 1 atbildēt

ļoti interesants raksts. emotion

4 0 atbildēt

emotion Labs raksts, paldies.

4 0 atbildēt

Nebēdā, LordsX, to vienīgo mīnusu ielika ragana.

4 0 atbildēt

Tagad Supermens un coca-cola, agrāk vilkači un sēnes.

Nav svarīgi vai īsts, ka tik glābējs kaut kur klīst emotion

3 0 atbildēt
Vienā no A Grīna grāmatām arī bija kaut kas par vilkačiem. Ja nekļūdos tad triloģijā Jātnieki.
2 0 atbildēt

Labs raksts,tikai manliekās latviešu pasakās un teikās retāk ir vārds vilkacis un biežāk sumpurnis vai suņpurnis.

2 0 atbildēt

Vakara pasacinjas vietaa....

1 0 atbildēt
Super, vairāk tādus rakstus!
2 2 atbildēt