vispirms ir jāsaka, ka katram garšo savādāk, līdz ar to, katrs ar savu recepti ir šefpavārs.
Bet mans padoms būtu:
1. par daudz ūdens - gaļa neuzsūc ūdeni, ja pati satur pietiekoši daudz dabīgā šķidruma. Ja par daudz ūdens, tad varēs vārīt gulašu nevis cept šasliku. Jo viss aromāts paliks ūdenī - H20 ir populārākais ķīmiskais šķīdinātājs pasaulē.
2. ja grūž klāt citronu un sīpolus, tie viens otru papildina kā skābes, kā rezultātā gaļa var piesūkties ar to aromātu, kā arī tik ātri nebojāsies
3. ir jāpielej rums, jo šmiga saplosa gaļas šķiedras, šasliks kļūst maigāks. Var piemočīt arī konservētus vai svaigus ananasu gabaliņus, tas arī gaļu taisa mīkstāku.
4. sāls ir garšas pastiprinātājs, līdz ar to, vienmēr vajag piemočīt šķipniņu sāls - izcels visas garšas buķeti!!!
5. eļļa ir domāta, lai netiek klāt skābeklis un nesākas pūšana, jo skābekļa ietekmē baktērijas nevis mīkstina gaļu, bet taisa dor blue gaļu. Eļļa ir vieglāka par marinādes saturu, peld pa virsu un nosedz visu.
6. Ja kādam gribās klasiku ar etiķi, tad etiķi piemočī pēdējā brīdī pirms cepšanas, citādi gaļa būs sausa, jo etiķis ir hidroskopiska viela. Ja vēl būs par daudz sāls, ēdīsiet gumijniekus.
7. Nepērciet poļu kakla karbonādes, tā gaļa ir s.ū.d.s. Tad jau labāk tīro karbonādi vai šķinķi. Ja gribat vistu, tad to labāk marinēt 2-3 dienas iepriekš, tad vista sasūksies pilnībā. Cūku var iemarinēt arī 15 minūtēs. Jērs arī ir jāmarinē 2-3 dienas, jo tas lops ir suksējis tikai pienu, tātad būs piegarša kā trauku lupatai, ar kuru aizvakar saslaucīts uz grīdas izlijis piens. Ja marinēts labu laiku, nekādas piegaršas nebūs.
8.gabaliņus vajag griezt vienādā izmērā, citādi mazie sadegs, savukārt lielie neizcepsies.
kāpēc par daudz ūdens - piemērs, ja mazgā gailenes, viss aromāts paliek ūdenī. Vistu nedrīkst skalot ar ūdeni. Cūka savu dabīgo smeķi atstāj ūdenī, kuru neizcept. Nesen bija viens video, kurā parādīja, ka pumpē ūdeni vistās., jo tas ūdens pieņem vistas smaku, savukārt vista smird pēc hlora.
atgādiniet man rīt, parādīšu, kā izskatās mans marinējums, citādi aizmirsīšu.
priecīgus svētkus.