local-stats-pixel fb-conv-api

Vai Saules sistēmas ir haotisks veidojums?8

194 1

Tā precizitāte, ar kādu astronomi var iepriekš noteikt Saules aptumsumu un planētu kustību, ļauj izvirzīt pieņēmumu par to, ka Saules sistēmas lielo objektu dinamika ir absolūti paredzama. Taču patiesībā tas esot mānīgs iespaids. Planētu kustība regulāra šķiet tikai tūkstošgadu mērogā, taču, tad, kad runa ir par miljoniem gadu, to dinamikā jau var iejaukties haoss.

Reklāma
Reklāma
194 1 8 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 8

0/2000

Ļoti labs raksts. +

0 0 atbildēt

Man telefonā ir aplikācija, kur var redzēt planētu stāvokļus pat 7 miljonus gadus uz priekšu. emotion Kamēr Merkurs apriņķojis neskaitāmas reizes apkārt Saulei, nabaga Neptūns un Plūtons nav apriņķojis pat 1 reizi. emotion Bet + par rakstu!

0 0 atbildēt

Kāpēc lielām planētām un Zemei nav haosa?

tas ir pierādīts, jo ap šīm planētām riņķo pietiekoši nopietna izmēra pavadoņi, kuri stabilizē orbītu - ja nebūtu pavadoņi, līdzīgi kā uz marsa, arī uz zemes īsā laika posmā Latvija varētu atrasties pie ekvatora, pēc 50 gadiem ziemeļpols, vēl pēc 25 tur pat, kur šodien. Tas tāpēc, ka rotācija ir nostabilizēta un to palīdz izdarīt mēness, lielajām planētām citi pavadoņi, savukārt pārējām plānētām nav pavadoņi, un ir haotiska gan orbīta ap sauli, gan orbīta ap sevi.

Tā kā mēness attālinās, ir labs jautājums, kas notiksies ar zemi, jo to var arī izmest ārā no orbītas ap sauli. Bet es domāju, ka mēs tik ilgi nodzīvosim, ka nekas slikts nenotiks. 

0 0 atbildēt