local-stats-pixel fb-conv-api

Tehnoloģiskās valodas attīstība6

89 0

Savas paplašinātās valodas veidošana tiek nākotnē minēta kā viens no svarīgiem aspektiem tehnoloģijas attīstības nodrošināšanā. Vai izskan ierosinājumi tiem, kuri nopietni vēlas savu dzīvi saistīt ar zinātni un tehnoloģiju pārdomāt savas valodas virzīšanas spēju, kas varētu paplašināt indivīda sapratni par izzināmo tematu un ļaut ar sevis izveidotiem vārdiem plašāk vai tiešāk norādīt uz vienu vai otru ar tehnoloģiju vai zinātni saistītu lietu. Vai respektīvi savā leksikā iesaistot speciālus, tam paredzētus vārdus, pastāvētu iespēja paplašināt savu redzes loku, izceļot kādu noteiktu parādību vai svarīgu pazīmi, kuras pamanīšanai vai pasvītrošanai ir kritiska nozīme.

Kā piemēru var minēt lego komplektu, kur katrai atsevišķai detaļai tiktu piešķirts atsevišķs nosaukums, kas viegli un intuitīvi ļautu saprast atsevišķa lego komplekta klucīša izmērus, veidu un nozīmi, ļaujot paredzēt komplektējamās lietas, dažāda izmēra komplektā izmantojamo klucīšu skaitu un veidu, kas attiecīgi arī pēc komplektējamās lietas sastāvdaļām ļautu gūt priekštau par iespējami salikto komplektu kopumā. Vai valodā var tikt paredzēti izmantošanai, tā dēvētie 'tukšie vārdi' - burtu vai skaņu kombinācijas, kuri ir pietiekami īsi, tomēr paši par sevi nenes nekādu jēgu. Šādu vārdu atrašana un pareiza pielietošana būtiski atvieglotu dažādu kompleksu parādību aprakstīšanas iespējas un katigorizēšanas iespējas, kas ļautu vieglāk un ātrāk orientēties dažādās sev interesējošās un svarīgās lietās, lai spētu izšķirt potenciāli svarīgu nianšu uzvēršanu un nepalaistu garām visiem aktuālas esences aktualizēšanu kādā noteiktā distancē.

Piemērs ar tekstilu:

Tekstila raksturojošie parametri ir šķiedras biezums, 'acs lielums' - šķiedras savstarpējā distance šķērsojoties, šķiedras izturība, šķiedras cietība, noaustā biezums, auduma izmēri. Ja tiek izvēlēts kāds burutu salikums, kurš pats par sevi nesatur jēgu, tad to papildinot ir iespējams diezgan precīzi, pasakot vienu vārdu saprast par ko tiek runāts. Savukārt materiāla šķiedras veids kā zīds vai kokvila u krāsa var tikt precizēta vēlāk.

Materiāla apraksts

ba - smalkākā šķiedra
ma - vidējas šķiedras biezums
za - biezākā šķiedra

bo - ciešākais audums
lo - vidējs 'acs' lielums
vo - retākais audums

...

gda - elastīgs materiāls
pre - parasts materiāls
sta - trausls materiāls

Šādā veidā pasakot 'malosta' saprastu, ka tiek runāts par trauslu materiālu, kuras šķiedras biezums ir vidējs un 'acs' lielums ir normāls. Šādi aprakstītas lietas atsevišķās zinātnes vai tehnoloģijas distancēs dotu iespēju vienlaicīgi uzrvert vairākus ar tehnoloģiu saistītos aspektus, kas palielinātu un padziļinātu sapratni par izzināmo vai izmantojamo lietu, lai tās atsevišķas kvalitātes varētu tikt izceltas un aktualizētas, kas palielinātu atsevišķu parametru precizitāti un ļautu labāk novērtēt materiāla īpašības dažādos apstākļos.

lasi, vērtē, komentē emotion

89 0 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 6

0/2000

tas man atgādina padomju rūpnīcu nosaukumus..  Latcvetmet - ir labskanīgākais no viņiem..

Staņkanormaļ - arī vel izrunājams, bet bija vel eksotiskāki nosaukumi..

Abas nosauktās ir reāli uzņemumi Rīgā..  pirmais "Latvijas krāsainais metāls" - pakoja un šķiroja krāsainā metāla lūžņus -  Bet Staņkanormāl - atvasinājumu man nekad nav izdevies atšīfrēt .. ražoja skrūves, uzgriežņu un vel kautko.. 

2 0 atbildēt

Es jau sen esmu par vienotas, tehniskas valodas ieviešanu, ko saprastu visur pasaulē. Tai obligāti nav jābūt daiļskanīgai un dzeja tajā nav jāraksta, lai gan neizslēdzu, ka arī šādā valodā šis būtu iespējams visai labi. Nebiju dzirdējis, ka jau pie kaut kā tāda tiek strādāts.

1 0 atbildēt

es domaaju, ka vienota tehnologjiskaa valoda ir tikai laika jautaajums. vismaz taa buutu jaabuut.

1 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt