local-stats-pixel fb-conv-api

Globālā sasilšana un ģeoinženieriskie risinājumi8

20 0

Lai gan globālā sasilšana vispasaules mērogā tiek uzskatīta par pierādītu, tomēr daudzi ietekmīgi resursu plūsmu noteicoši kadri pasaulē spītīgi atsakās pieņemt, ka globālā sasilšana ir klātesoša un apdraud Zemes līdzšinējo ekosistēmu. Par iemesliem, kāpec tik ietiepīgi daudzi vadošie politiķi un kapitāla turētāji iestājās pret globālo sasilšanu ir grūti spriest, bet neskatoties uz pastāvošo problēmu tiek piedāvāti drastiskāki un ne tik radikāli līdzekļi, kā kontrolēt un ierobežot cilvēka saimnieciskās darbības rezultātā atbrīvotās enerģijas ietekmi uz ekosistēmu.

o Drastiskākais veids kā ģeoinženieri piedāvā atrisināt globālās sasilšanas problēmu

Pastāv uzskats, ka Zemes orbītā ir nogādāts pietiekami liels apjoms dažādu satelītu un izraisot to sadalīšanos, tie pārvērstos pietiekami smalkā putekļu masā, kas neļautu aptuveni vienai ceturtajai daļai Saules gaismas nonākt līdz Zemes virsmai. Daudzi varētu būt redzējuši Holivudas, ne tik seno grāvēju "Gravity", kur sākas nekontrolēta orbitālo ķermeņu sadursme, smalcinot Zemes orbītā esošo mākslīgo pavadoņu pārvēršanos putekļos. Šāda veida risinājums Zemes aizēnošanai varētu būt visai ātri panākams vai globālā sasilšanas novēršana varētu tikt panākta aptuveni pusgada laikā. Tomēr neskatoties uz efektivitāti vienreiz veicot šādu pasākumu būtu jāgaida aptuveni gadsimts, līdz orbitālais 'mēslojums' varētu 'nosēsties' un šajā laikā cilvēcei nāktos dzīvot bez tehnoloģijām, kuras tika apgūtas izmantojot Zemes mākslīgos pavadoņus, kā arī nepastāvētu iespēja cilvēkam virzīties uz izplatījuma apgūšanu, par cik jebkāda sadursme ar orbitālo 'mēslojumu' pilnībā iznīcinātu aparatūru, kura censtos šķērsot piesārņojuma joslu. Tomēr lielākās neērtības varētu sagādāt tas, ka šādā veidā atrisinātā globālā sasilšana varētu novest pie tik lielas temperatūras samazināšanās, kas varētu izraisīt jaunu 'Ledus laikmetu', jo procesu nepastāvētu iespēja kontrolēt.

Risinājuma kvalitātes:
- liegtu cilvēcei pamatīgu laiku dzīvot bez izplatījuma apgūšanas un mākslīgo pavadoņu nodrošinātās tehnoloģijas
- Zemes atdzišanas procesu praktiski nevarētu kontrolēt
+ Risinājumu varētu panākt diezgan īsā laika sprīdī

o Ekstrēms veids kā ar bioinženierijas palīdzību varētu atrisināt globālās sasilšanas problēmu
Bioinženieri pirms neilga laika piedāvāja savādu risinājumu, kā atrisināt globālās sasilšanas problēmu

Tika aprēķināts, ja augu lapas labāk atstarotu gaismu tā vietā, lai to absorbētu, tad tiktu panākta pamatīgas enerģijas atstarošana no Zemes virsmas atpakaļ izplatījumā. Risinājuma būtība slēpjas tajā, ka varētu tikt izveidots vīruss vai kaut kādā citā veidā (bakterioloģiski, ķīmiski, utt.) tiktu panākts tas, ka florai, augiem tiktu samazināts pigmenta daudzums to lapās, kas augu lapotni padarītu gaišu vai baltu. Kas uz Zemes esošo mežus un zālājus padarītu baltas krāsas vai iztiekti gaišus. Tomēr šis risinājums paredz vien gaismas atstarošanas risinājuma panakšanu un nav zināms, cik šādā veidā ietekmēta flora labi pārstrādās ogļskābo gāzi un netiks mākslīgi izraisīta cita veida ekoloģiska krīze. No visiem risinājumiem šis risinājums ir visapšaubāmākis, jo šādā veidā panāktais efekts varētu pilnībā sagraut patreiz pastāvošo ekoloģisko sistēmu, tāpēc atrisinājums varētu izrādīties daudz katastrofālāks kā risināmā problēma. Tomēr aizgūtā ideja ļauj domāt par cita veida risinājumiem - brauktuvju nokrāsošanu baltā krāsā un citu saimniecisko struktūru veidošanu, lai tā labāk atstarotu gaismu.

Risinājuma kvalitātes:
- iespēja izraisīt cita veida ekoloģisku krīzi
- jauna, neatgriezeniska un neparedzama biocikla aktivizēšana
+ risinājuma ideja var rosināt cita veida, mazāka apjoma darbību globālās sasilšanas noveršanai

o Radikāls veids kā ar cilvēces organizēšanu un plānošanu varētu risināt globālās sasilšanas problēmu
Cilvēces mobilizēšana tuksnešu apsaimniekošanā varētu nodrošināt ne tikai globalās sasilšanas problēmu

Tiek lēsts, ka uz Zemes virmsas esošo tuksnešu platība ir pietiekami liela, lai tos pārvēršot aktīvā biocikla virsmā tie pilnībā noverstu globālās sasilšanas problēmu. Kā zināms tuksneši dienas laikā strauju uzsilst un nakts laikā strauji atdziest, kas tuksnešu teritorijas lielā mērā izolē no atmosfēras gaisa plūsmu cikla kopejās sistēmas. Ja ar gaisa plūsmu izvirzīšanas paņēmienu tiktu panākts tas, ka caur tuksnešiem sāktu cirkulēt gaisa masas, tad tas varētu nodrošināt diezgan liela daudzuma kopējās uz Zemes esošās enerģjas izlietošanu. Inženieru piedāvātais paņēmiens paredz izveidot masīvas struktūras, kas ļautu gaisa plūsmas kontrolēti virzīt tuksneša iekšienē vai panākt tuksnešu apstādīšanu ar kokiem, kuri neļautu uz zemes nonākušajam ūdenim tik ātri iztvaikot. Vai patreizējā tehnoloģija nodrošina iespēju būvēt milzīgas ēkas, kuras pietiekamā daudzumā un pareizi vērstas, okeāna piekrastes vējus varētu virzīt dziļāk tuksneša teritorijā, tā rosinot gaisa masu plūsmas nodrošināšanu tuksnešos. Bez tam šāda veida risinājums varētu atrisināt ar pārapdzīvotību saistītās problēmas un ekonomiskās stagnācijas problēmas.

Risinājuma kvalitātes:
+ atrisināt arī citas ar ekoloģiju un saimniecību saistītās problēmas
+ dotu iespēju kontrolēt esošo procesu intensitāti
- cilvēces nespēja apvienoties problēmas risināšanai un atpazīšanai

o Neitrālākais risinājuma vieds, kurš ar noteiktu sugu izplatības stimulēšanu varētu mazināt globālās sasilšanas problēmu
Okeānā esošo iemītnieku populācijas koordinēšana, lai siltais ūdens no okeāna virsmas tiktu iemaisīts dziļāk okeāna dzīlēs.

Lai arī cik savādi tas nešķistu, šāds paņēmiens varētu izrādīties visai efektīvs, jo ūdens temperatūra pie okeāna virsmas un nosacītā dziļumā var atšķirties pat par divdesmit grādiem. Tāpēc tādu okeānu dzīvnieku populācijas kā kašiloti var izrādīties visai labas 'karotes', lai atdzesētu okeāna virsmu līdz tādam līmenim, kas varētu kopējās atmosfēras temperatūru samazināt par pāris grādiem. Protams tikai ar vaļveidīgajiem vien būtu par maz, lai novērotu būtiskas izmaiņas, tomēr faunas stimulēšana okeāna dzīlēs varētu nodrošināt vajadzīgo efektu, lai kopējās ekosistēmas balanss tiktu pietiekami izlīdzināts. Šim risinājumam gan ir pietiekami daudz kritiķu, kuri uzsver, ka biomasas apjoms ir pārāk niecīgs, lai spēlētu nozīmīgu lomu ģoeregulējamos pasākumos, tomēr ņemot vērā, ka tiek uzskatīts, ka par lielu daļu globālās sasilšanas ir atbildīga liellopu kultivēšana pārtikai. Okeāna virsmas apjoms ir ievērojami lielāks, bez tam to iemītnieki var dzīvot vairākos līmeņos.

Risinājuma kvalitātes:
+ veicinātu pārzvejas izraisītā postījuma novēršanu
+ resursietilpība vai nosacīti mazs darba ieguldījums
- laika intervāls, kurā būtu konstatējams vajadzīgais efekts

Kā jau tika minēts vairs tikai retais apšauba globālās sasilšanas problēmas un ar tām sasitītās sekas, tomēr jo ātrāk tiek piedāvāti dažādi risinājumi un to izstrādāšana, jo stabilāk un vienmērīgāk cilvēks var spēt nodrošināt sev vēlamos apstākļus savai eksistencei, jo labāks un pārdomātāks var būt process, kas ļauj uzlabot sadzīves apstākļus. Šķiet, patreiz problēma ir nespējā atpazīt vai virzīt uzmanību uz vajadzību rīkoties, kas iespējams vairāk ir saistīts ar cilvēces nespēju apvienoties, lai kopēji nodrošinātu sev un saviem pēcnācējiem labākus apstākļus un darboties visiem kā vienam. Tomēr 2020. gadā notikušais apliecina to, ka pie kritiskiem apstākļiem, cilvēce tomēr vienojas par kaut kāda veida kopējiem pasākumiem un regulām, lai novērstu kritiskus drauduis.

lasi, vērtē, komentē emotion

20 0 8 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 8

0/2000

Cilvēka ietekme uz globālajiem notikumiem Zemes dzīves ciklā ir nedaudz pārspīlēta.

Tā pat ir pārspīlēta cilvēku spēja kaut ko mainīt t.s. 'globālās sasilšanas' jautājumā.

Tas ir dabīgs process, kas notiek pilnīgi neatkarīgi no cilvēciņu rosīšanās.

Protams, būtu patīkami tik ilgi, cik nu ir atvēlēts mums draiskoties, lai pludmalēs no okeāna neskalotos iekšā plastmasas pudeles un citi atkritumi, bet - Zemes attīstības globālajam procesam tam nav nekādas nozīmes. Zeme pat nenojauš par sīko baciļu - cilvēku eksistenci.

Savukārt mums vienīgais veids kā eksistēt ir samierināties ar notiekošo un censties pielāgotie jaunajiem apstākļiem. Dinozauri to nespēja. Cerams mums būs labākas sekmes!

Bet protams, nav arī liegts uz šīs jezgas pamata kādam iesist kabatā pa naudiņai uz lētticīgo līdzpilsoņu rēķina. Vēlu sekmes!

8 0 atbildēt

Jebkura - JEBKURA - iejaukšanas dabas apstakļos tikai saasinas problemu ! Un paatrinas katastrofu ! 😥

8 1 atbildēt

Cilvēki izmirs ne jau globālās sasilšanas dēļ. Globālā sasilšana vai jebkurš cits process ir tiiiik ilgs, ka cilvēks jau nu atradīs veidu, kā te visu nonest daudz ātrāk

6 0 atbildēt

Kā Korončiks sākās, tā visi ar savu globālo sasilšanu aizvērās, kur nez palika tā, kā viņu sauca Grēta paļubom…emotion

5 0 atbildēt