local-stats-pixel fb-conv-api

Fakss pirms 170 gadiem? Attēlu pārsūtīšana pa vadiem 1842. gadā?16

894 3

Fakss jau tika izgudrots pirms 170 gadiem (1842) un pa to bija iespējams pārsūtīt parakstus un pat fotoattēlus ! Iiespaidīgi ?

Ceru, ka šeit mazākie spocēni zina vai vismaz ir dzirdējuši, kas ir fakss, peidžeris, tamogoči, tetris, telekarte, videokastes, videomagnetofoni, fotofilmiņa, Sony Walkman portatīvais kasešu atskaņotājs u.c. kādreiz tik populāras un plaši izmantotas lietas.

Šajā rakstā par faksa vēsturi (attēlu pārsūtišana pa vadiem). E-pasts uz papīra taustāmā veidā.

Telegrāfs sastāvēja no spoles, kuru varēja pārvietot starp diviem magnētiem. Spole ar elektriskās līnijas palīdzību tika savienota ar galvanometru otrajā galā.

1844. gadā tika atklāta telegrāfa līnija starp Baltimoru un Vašingtonu ASV, kurā izmantoja Morzi.

Aleksandrs Beins 1842. gadā izgudroja un patentēja pirmo faksa sistēmu.

Kā darbojas fakss?

Faksimilsakaru jeb faksa aparāts rindiņu pēc rindiņas ar tievu gaismas staru nolasa attēla vai teksta lappusi, nosakot tā spožumu tūkstošos atsevišķu punktu.

Tad aparāts noteiktā secībā nosūta pa telefonu līniju signālus, kas raksturo katra punkta spožumu. Uztvērējs faksa aparāts atkodē šos signālus un punktu pēc punkta reproducē oriģināla attēlu.

Ar tādu ierīču palīdzību bija izveidota pirmā līnija dokumentu pārraidīšanai, kas savienoja Parīzi un Lionu.

Vēlāk tika izveidots fototelegrāfs, kura galvenā sastāvdaļa bija fotoelements. Šī fototelegrāfa darbības princips jau ir līdzīgs mūsdienu skenēšanas iekārtām. Tajā tievs gaismas stars pārvietojās pa skenējamā zīmējuma virsmu, un kad gaismas stars atstarojās, tas nokļuva uz fotoelementa. Uz fotoelementa izveidojās strāva, kura bija proporcionāla atspoguļojošai virsmai. Tas jau ļāva iegūt attēlu ar pelēkas krāsas gradāciju.

Vēlāk tika izveidots fototelegrāfs, kura galvenā sastāvdaļa bija fotoelements. Šī fototelegrāfa darbības princips jau ir līdzīgs mūsdienu skenēšanas iekārtām. Tajā tievs gaismas stars pārvietojās pa skenējamā zīmējuma virsmu, un kad gaismas stars atstarojās, tas nokļuva uz fotoelementa. Uz fotoelementa izveidojās strāva, kura bija proporcionāla atspoguļojošai virsmai. Tas jau ļāva iegūt attēlu ar pelēkas krāsas dažādiem toņiem.

894 3 16 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 16

0/2000

Fakss ir kā taustāms ēpasts.

11 2 atbildēt

Faks jau tika izgudrots pirms 170 gadiem emotion

es domāju, ka faks bija jau senāk emotion

7 0 atbildēt

Ja godīgi tad man viss joprojām ir vienā miglā tīts, kas izdomāja datoru utt. 

4 0 atbildēt

emotion Atsaucēs avots spoki.lv emotion ha ha hā !

4 0 atbildēt

Vel agrak bija ZIMJU telegrafs-mehaniskas pariktes ,novietotas redzamibas attaluma....kas redzetas zimes radija talak pa kedi(tas vadija cilveki-operatori, kas pat vareja nezinat ko nozime vinu raditas zimes).Sliktas redzamibas laika,vai ,,operatora,, dzeruma del , vareja ieviesties kludas ,kuras tika laistas talak un beigas sanaca tadi brinumi.... (ka ar ,,kluso telefonu,,)...

2 0 atbildēt

Pelnīts +!

3 2 atbildēt

ienacu titulbildes pēc... izskatījās pē veca ložmetēja... a te par vecu faksu..emotion

+

1 0 atbildēt

bez fotoelementa, nevar nolasīt  tekstu, fotogrāfijas ar klasisko faksa aparātu nenosūtīsi- atnāks kautkas briesmīgs  klasiskie faksa aparāti, paŗraida tika vienu krāsu melnu, jo klasiski tiek izmantots termopapīrs, kur nemaz pustoņi nav iespējami..  

Mūsdienās, neviens vairs tādus neizmanto- jo ērtāk ir ieskanēt un nosūtīt caur e-pastu, vai vienkārši nofotogrāfēt un uzreiz pārsūtīt... agrāk faksam bija juridisks spēks, tagad vairs nē, tam ir tikai informatīva nozīme.. (arī e-pastam).. jurisisks spēks ir tikai orģinālam

1 0 atbildēt
Varbūt Bells? nevis Beins?
0 0 atbildēt
Varbūt Bells? nevis Beins? ja kļūdos nesodi bargi,neesmu enciklopēdija.
0 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt