local-stats-pixel fb-conv-api

Agrīnie eksperimenti ar rentgenstariem (1896. g.)12

285 0

Šīs pārsteidzošās fotgravīras ir vieni no pirmajiem attēliem vispār, kas ir iegūti ar rentgenstaru palīdzību. Tās izveidoja Jozefs Maria Eders, grafisko procesa institūta direktors, un Eduards Valenta, fotoķīmiķis, abi ir nākuši no Austrijas. Šis portfolio ir nosaukts "Versuche über Photographie mittelst der Röntgen’schen Strahlen " (Eksperimenti fotogrāfijā ar rentgenstariem). Tajā var ieraudzīt kā pozitīvos tā arī negatīvos uzņēmumus. Papildus dzīvnieku skeletu un cilvēku ekstremitāšu uzņēmumiem var ieraudzīt arī kamejas un dažādu materiālu rentgenuzņēmumus. Pat šodien šie attēli izskatās pārsteidzoši, iedomājieties kādu efektu tie radīja 1896. gadā? Tas bija tikai dažas nedēļas pēc Vilhelma Konrada Rentgena "Par jaunu staru veidu" publikācijas, kurā viņš dalījās ar savu retngenstaru atklājumu un padarīja to publisku. Rentgestari kā tādi tika atklāti nejauši, taču šis bija viens no tiek atklājumiem, pie kura strādāja vairāki zinātnieki, vienkārši Vilhelms Rentgens bija pirmais, kas paspēja publicēt šo atklājumu.

Vien tikai dažus mēnešus pēc to atklāšanas rentgenstari tika izmantoti, lai ieskatītos cilvēka ķermeņa iekšienē. Uzradās pirmie ārsti, kas varēja veikt diagnostiku balstoties uz iegūtajām rentgenbildēm. Tas bija ļoti noderīgi, lai ārstētu karavīrus - varēja ļoti labi ieraudzīt, vai ķermenī nav palikušas lodes un citi svešķermeņi.

Sākotnēji neviens nezināja, ka lielas rentgenstaru dozas var būt kaitīgas un rentgenu uzņemšana bija ļoti populāra. Tos izmantoja par cirka priekšnesumos!

Tomēr rentgenstaru bildēm bija ne tikai medicīniska ietekme, bet arī estētiska ietekme. Tagad šīs pirmās rentgenbildes ar rūpīgo kompozīciju un šokējošo izskatu var definēt kā pāreju no senākajām tradicionālajām dabas ilustrācijām un 1910-to un 1920-to gadu Jaunās vīzijas fotogrāfijām.

285 0 12 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 12

0/2000

Ja nekļūdos, viņi fočēja visu, ko tik varēja..  Ja nekļūdos tad liela daļa to laiku vadošo personu ir, tādā veidā, nofotogrāfētas.. 

Tolaik nezināka, ka tas nav īsti labi.. - kaut gan.. nu nav tik traki,  neviens no tā nenomira.., un nav nomiris

(no rentgen-foto)

6 0 atbildēt

 emotion 

3 0 atbildēt

 emotion 

2 0 atbildēt

 emotion 

2 0 atbildēt
Dižens atklājums,kaut arī nejaušs!!!
2 0 atbildēt

Interesanti emotion  emotion 

0 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt