
Smiltsērkšķi Smiltsērkšķi ir ļoti ražīgs dekoratīvs koks. Rudenī tas bagāts ar oranžiem smiltsērkšķiem. Smiltsērkšķu ogas ir skābas un ļoti bagātīgas ar vitamīniem. Ēdot smiltsērkšķus būtiski papildinās vitamīni jūsu organismā. Rudens laikā tās lieto svaigā veidā, žāvētus, gatavo ievārījumus, lieto pie pamatēdieniem, no tiem pagatavo gardu sulu un medicīniskus preparātus. Tie satur taukos šķīstošus vitamīnus: C, B, PP, K, E F, K1. Smiltsērkšķi satur minerālvielas – dzelzi, mangānu, varu. Tie satur karotenoīdus – veicina brūču un ievainojumu dzīšanu. Tie satur serotīnu – noņem uzbudinājumu, ārstnieciski iedarbojas pret audzējiem. Smiltsērkšķi satur pektīnus - izvada no organisma smagos metālus, izvada alkoholu un citas kaitīgas vielas. Smiltsērkšķa skābumu galvenokārt veido ābolskābe un vīnskābe un nedaudz arī citronskābe. Smiltsērkšķi ārstē ādas slimības, aknu slimības, gremošanas trakta slimības,novērš nogurumu, palīdz pret aterosklerozi, aizkavē holesterīna uzsūkšanos.Smiltsērkšķi remdē sāpes un sadziedē iekaisumus. Smiltsērkšķu izstrādājumus iesaka lietot gan slimības, gan diētas laikā, jo tie lieliski uzlabo veselības stāvokli, stiprina imunitāti, baro ādu un pasargā organismu no novājināšanās. Tāpat, šis augs palīdz arī dzimum mazspējas gadījumos. Smiltsērkšķus iesaka lietot arī grūtniecēm kā arī maziem zīdaiņiem. Neatšķaidīta smiltsērkšķu sula ir stipra – tai var pievienot ūdeni, pienu, ķirbju sulu, burkānu sulu. Sulu var uzglabāt 1 gadu, rūgšanu novērš uzvārīšana. Smiltsērkšķu eļļa mazina sāpes un tā veicina audu granulāciju un epitēlija atjaunošanos. Smiltsērkšķus var lietot arī skaistumkopšanā pret apdegumiem, ekzēmām, deguna iekaisumiem un ginekoloģiskiem iekaisumiem.

Plūme Plūmēm ir gluda un plāna miziņa un sulīgs mīkstums, kas satur daudz skābes. Pasaulē ir vairāk nekā 2000 šķirņu, un tās nogatavojas dažādos laikos vasarā un rudenī. Lielāko, saldāko un sulīgāko plūmju šķirnes izmanto desertiem, mazāk sulīgo – sacepumiem, kūkām u. c. Ķīnā plūmes vienmēr tikušas augsti vērtētas, un tur radusies arī saldskābā ķīniešu plūmju mērce ar īpatnēju garšu. Damaskas šķirnes plūmes aug savvaļā. Mirabele arī aug savvaļā, gatavo plūmju degvīnu, arī ievārījumus, mērces un želejas. Plūmes satur šķiedrvielas un tās lieliski attīra organismu no toksīniem. Plūmes kā pamatprodukts bieži tiek izvēlēts atslodzes diētām. Vienā ēdienreizē nav ieteicams ēst vairāk par 3 plūmēm. Žāvētajām melnajām plūmēm piemīt vairākas labas īpašības. Tās iederas gan saldos vai arī asos ēdienos, gan arī pazīstams kā vēderu izeju veicinošs līdzeklis.