Ūsiņi!!!
.Ūsiņi.3
30
2
Latviešu gadskārtu svinībās Ūsiņi ir mīļi gaidīta diena. Ūsiņš ir Saules zirgu braucējs. Atnākdams tas atnes zaļu zāli, kokiem lapas, bet galvenais viņš ierodas, lai vasarā rūpētos par zirgiem. Ūsiņi ir pirmā zirgu pieguļas nakts. Ūsiņos arī sējēji kaisa sēklu tīrumos.
Blakus Ūsiņa svarīgākajam darbam – gādībai par zirgiem – nostājas viņa otrā īpašība, kas ir apdziedātas tikai dažas dainās.. Tā ir Ūsiņa gādība par bitēm. Ūsiņi latviešu gadskārtās iezīmē pavasara beigas un vasaras sākumu.
Ūsiņdienu vēl sauc arī par Jurģiem, Zirgu dienu, Zirgu Ūsiņu.
Reklāma
Ticējumi.
Ja Ūsiņu dienā līst tad trūks zāles.
Ja dzeguze deviņas dienas pirms Ūsiņiem sāk kūkot - būs silta un auglīga vasara
Ja Ūsiņu dienā iet uz upi mazgāties – tad skauģi nevar noskaust.
Ūsiņu dienā jāietur maltīte ar cietām olām, gaļu un alu, lai lopiem visu nākamo gadu labi klātos.
Ja pirms Ūsiņiem ir pērkons – būs bada gads.
Ūsiņos jāvāra cūkas kāja, lai saime būtu mudīga
Reklāma
Tautasdziesmas.
Ei, Ūsiņ, labais vīrs, Pa kalniņu Ūsiņš jāja
Nāc ar mani pieguļā; Ar akmeņu kumeliņ
Es guntiņas kārējiņš, Tas atnesa kokiem lapas,
Tu kumeļu ganītājs. Zemei zaļu ābuliņu.
Ūsiņš savus divus dēlus Devu, devu Ūsiņam,
Darbiņam radināja; Ko es biju solījuse;
Vienu sūta pieguļā, Melnu gaili, sarkan’seksti,
Otru arti tīrumā. Ar visiem nadziņiem
Ūsiņam gaili kāvu Tumša nakte, zaļa zāle,
Deviņiem cekuliem, Laukā laižu kumeliņu:
Lai aug mana miežu vārpa Nu, Ūsiņ, tava vaļa,
Deviņiem žuburiem. Nu tavā rociņā.
Ēdieni.
Pentāgs.
1 ola, 1,5 ēdamkarote ūdens vai piena, 1 tējkarote kviešu miltu, sviests vai tauki cepšanai.
Sakuļ olu, pielej ūdeni, pieliek sāli un miltus. Visu samaisa un lej uz pannas taukos. Kad ola sāk sarecēt, ar karoti maisa, lai veidotos lieli kunkuļi.
Reklāma
Svīdenis.
Rupja maluma miltus samaisa ar ūdeni un sāli masā; 0,5 – 1cm biezumā, izspiež apaļas ripas, sabaksta bedrītes, liek uz plīts un cep, līdz virsa apkalst. Tad vāra karstos taukos gaiši brūnas.
Tuntuļu nozis.
Saldā pienā iekuļ kviešu miltus. Šķidro mīklu uzlej uz pannas un cep cūku taukos. Ēd ar sausiem kartupeļiem, kas aplieti ar krējumu