local-stats-pixel

PSRS valūtas karalis Jans Rokotovs5

34 0

Naudas spekulants un melnā tirgus darbonis Jans Rokotovs organizēja sarežģītu starpnieku sistēmu, pērkot ārvalstu valūtu un ārvalstu preces no ārzemju tūristiem. Šo sistēmu izveidot viņu pavedināja valsts bankas, kurai bija valūtas operāciju monopols, smagnējā sistēma valūtas maiņā, kā arī ne visai izdevīgais kurss. Pēkšņi Maskavā bija iespēja dabūt vietējos rubļus ātri un bez jautājumiem, tas nekas, ka divreiz dārgāk.

Pirms viņš sāka darboties ar šo ienesīgo biznesu, Rokotovs bija varas iestāžu informators. Šis fakts palīdzēja viņam ilgi palikt nesodītam. Tomēr, kā jau visus noziedzniekus arī viņu noķēra. Izdevās atrast tam laikam kosmiskas summas- aptuveni 20 miljonus PSRS rubļu!, 1 miljonu ASV dolārus, kā arī mārciņas, lielu daudzumu zelta monētu un citas valūtas.

1961.gadā, pirmais sekretārs PSKP CK Ņikita Hruščovs devās uz Berlīni (VDR), kur, tiekoties ar Vācijas žurnālistu viņš bija teicis, ka Maskavā ir tik liels melnais tirgus, kā nekur citur pasaulē. Tā bija publiska pļauka PSRS un visa sociālisma nometnes sejā. . Atgriežoties Maskavā, Hruščovs pieprasīja asu rīcību melnā tirgus darboņu un valūtas spekulantu noķeršanā . Ģenerālsekretāram vajadzēja skaļu paraugprāvu, lai nostiprinātu savu ietekmi.

Centrālās komitejas plēnuma laikā , viņš nolasīja "vēstuli", kuru bija sūtījuši Ļeņingradas metāla rūpnīcas strādnieki, "neapmierināti ar maigo spriedumu" - 8 gadu cietumsodu Rokotovam. Hruščovs arī pats bija ļoti noskaities un reiz teicis: "Tie ir ienaidnieki, un jūs viņiem tikai astoņus gadus iedevāt? Šādus tiesnešus pašus vajag sēdināt! "Lieta tika pārskatīta un šoreiz cietumsods bija jau 15 gadu.

Tolaik par ekonomiskajiem noziegumiem nepiesprieda augstāko soda mēru, tomēr Hruščovs gāja pretī PSRS juridiskajai sistēmai un vēlējās, lai Rokotovam piespriestu nāves sodu.

1961. gadā, saskaņā ar Hruščova personīgo rīkojumu Jans Rokotovs tika nošauts. Šis gadījums PSRS vēsturē iegādā, kā klaja amatpersonas visatļautība un spiediena uz tiesu izdarīšana. Šis lēmums izsauca skaļus protestus visā pasaulē.

34 0 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 5

0/2000

Mjā, pāris teikumi un tie paši ar n-tajām kļūdām, ka rakstu īsti nevar saprast. Ko nozīmē "pēkšņi Maskavā varēja iegūt vietējos rubļus"? Bija arī nevietējie rubļi? Un neatceros, ka PSRS laikos būtu bijis problēmas ar rubļu dabūšanu. Tiekoties ar žurnālistu, kas teica par melno tirgu? Pēc raksta sanāk, ka Hruščovs, kaut gan loģika saka, ka tam vajadzētu būt bijis žurnālistam. Diezvai to, ka Hruščovs atklāti pārkāpa PSRS likumdošanu, var nosaukt par "gāja pretī PSRS juridiskajai sistēmai", kad šeit ir veikta pretēja darbība.

0 0 atbildēt

kapēc nav Atsauces uz publicēto?

0 0 atbildēt