local-stats-pixel fb-conv-api

Nadziņi...3

Veseli nagi ir ar gludu virskārtiņu, rozā krāsā, zem nagiem atrodas asinsvadi, kas piegādā nepieciešamās barības vielas, ar gaišu pusloku pie naga pamatnes jeb saknes un caurspīdīgu maliņu naga brīvajā galā. Veseli nagi nešķeļas un pie katra mazākā pieskāriena nelūzt.
Nagi sastāv no vairākiem keratīna slāņiem, kas nosaka cik veselīgi ir nagi. Nags satur apmēram 18% ūdens, bet šis daudzums var mainīties atbilstoši naga tipam. Naga augšanas sākas jau zem kutikulas, jaunās šūnas veidojas, bet vecās kļūst cietas un blīvas, šī daļa ir baltā nagu galu daļa.
Pilnībā nags nomainās 4-6 mēnešu laikā, mēnesī izaugot par 0,15 mm. Garo pirktu īpašnieku nagi aug ātrāk kā strupo.

Nagu ziedēšana
Viens no biežāk satopamajiem nagu defektiem ir tā saucamā ziedēšana, kas izpaužas baltu plankumiņu veidā. Šai problēmai varbūt divi iemesli. Pašrocīgi veicot manikīru, iespējams nags ticis ievainots – mazi gaisa burbulīši ir nonākuši starp naga slāņiem. Otrs iemesls ir minerālvielu trūkums organismā. Parasti šādi izpaužas cinka trūkums.
Parasti pēc ilgas slimošanas ir novērojamas baltas horizontālas līnijas, kas stiepjas paralēli ienadzim. Medicīniski šīs līnijas sauc par Bo līnijām. Šī problēma rodas, jo slimošanas laikā nags ir pārstājis augt. Arī ķīmisku medikamentu lietošana var būt iemesls nagu bojājumiem. Ja novēro šādu līniju uz sava naga, padomā kā vari paaugstināt savu imunitāti.

Nagu krāsa
Uz veselības traucējumiem norāda arī nagu krāsa. Ja pie vainas nav sliktas nagu lakas, tad pie vainas ir kāda veselības problēma.

Dzelteni nagi – iespējams, ka nagu lakas pigments ir nokrāsojis pašu nagu, tāpēc ieteicams pirms spilgtu laku lietošanas likt, tā saucamo, aizsargbāzi. Pievērs uzmanību arī nagu kopšanas līdzekļiem, iespējams, ka tie nav piemēroti tavam nagu tipam. No šīs krāsas viegli var atbrīvoties, nopulējot nagus. Bet, ja pie krāsas vainojama smēķēšana, tad pulēšana te nelīdzēs. Bet, dziļākos ūdeņos meklējot, dzeltenā krāsa var signalizēt par elpošanas sistēmas darbības traucējumiem.

Zilgani nagi – raksturīga sirds un asinsvadu slimniekiem. Ja viens nags ir kļuvis tumšāks, iespējams, ka zem naga paslēpusies dzimumzīmīte vai zilums.

Pelēki zili nagi – parasti novērojami cilvēkiem, kas strādā ar smagajiem metāliem. Šādā gadījumā ir notikusi organisma saindēšanās.

Bāli nagi – ja trūkst dabiskā rozā pigmenta, cilvēkam novērojama anēmija jeb mazasinība.

Nagi ar punktiņiem – šāda parādība liecina, ka cilvēku ir apsēdusi slimība psoriāze jeb zvīņu ēde – hroniska ādas saslimšana, kas rodas no imūnsistēmas nepareizas funkcionēšanas. Šī slimība nav lipīga, bet grūti ārstējama.

Nagu formas
Nagu formas varbūt dažādas, un ne vienmēr tās liecina par kādu veselības problēma, dažkārt tas ir dabas izstrādāts joks, kas piedēvējis cilvēkam īpatnējas formas nagus.

Karotveida nagi – malas liecas uz augšu, veidojot naga formu līdzīgu karotei. Šis parasti ir iedzimtības īpatnība. Labot šādus nagus var vienīgi speciālists, piekoriģējot formu vai uzliekot mākslīgos nagus. Iespējams, ka arī mākslīgie nagi pēc kāda laika ieņems tādu pašu formu kā dabīgie.

Tramplīnveida nagi - augšana notiek no pamatnes uz leju. Šāda veida nagi neliecina par slimībām, bet gan par iedzimtību. Šeit palīgs varētu būt speciālists.

Olveida nagi – šāda forma var liecināt par plaušu saslimšanu, problēmas elpošanas ceļos.

Caurulītes – ja nagi atgādina mazas caurulītes, tad šis aspekts var liecināt par onkoloģisku saslimšanu.

Nagu graušana
Pastāv uzskats, ka nagus grauž tikai bērni, bet tas ir mīts. Arī pieaugušajiem piemīt šāds niķis, kas liecina par psiholoģiskām problēmām. Ja graušana vai nagu kutikulas bakstīšana ir kā sistēma, tā var traumēt naga gultni, kas var novest pie nelieliem ādas bojājumiem, kas paver iespēju attīstīties sēnītēm un dažādām baktērijām. Pat pēc bojājumu novēršanas pastāv iespēja, ka nagu bojājums paliks mūžīgi.

Nagu defekti
Rievoti nagi ir visizplatītākais defekts. Ir sastopami gan horizontāli, gan vertikāli rievoti nagi.

Horizontālās nagu rievas – iemesls parasti ir vitamīnu un minerālvielu trūkums organismā. Iemesls varētu būt ar slikti veikts manikīrs un saknes trauma. Nagam izaugot, šis rievojums pazūd.

Vertikālas nagu rievas – šāda problēma liecina par zarnu trahta saslimšanu vai arī iekaisuma sākumu naga gultnē. Apkarot šādu rievojumu ir ļoti grūti.

Biezi nagi – šādi nagi parasti ir gados veciem cilvēkiem. Ja neapmierina nagu vizuālais izskats, ieteicams ir naga virsmu nopulēt. Pēc šīs procedūras ieteicams ir uzlikt ārstnieciskas lakas aizsargkārtiņu, jo nopulējot nagu, tas kļūst porains un mikrobiem ir vieglāk piekļūt neaizsargātajai virsmai.

Nagu spurgulošanās un lūšana - iemesls var būt aknu slimības. Trausli nagi ir viens no rādītājiem, ka aknās ir ieperinājusies kāda slimība. Šādā gadījumā jāpadomā par imunitātes celšanu ar vitamīnu un minerālvielu palīdzību.

« 1  2  3  4  5 »
68 2 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

arprac ka man patik 29 nadzini emotion

sev ar tadus gribas

3 0 atbildēt

"mēnesī izaugot par 0,15 mm...." Nebūs mazliet par maz?

1 0 atbildēt

supper :*

0 0 atbildēt