local-stats-pixel fb-conv-api

Mēness (modeļu) fotogrāfijas no 1874. g.3

73 0

No pirmā skatiena šādi varētu izskatīties Apollo 1961.-75. gadu misiju uzņemtās fotogrāfijas. Taču nē, šos attēlus ir uzņēmis ģeniāls skotu astronoms gadsimtu agrāk. Džeimss Nasmits ieraudzīja šīs ainavas skatoties caur pašbūvētu teleskopu un izveidoja skices. Atbilstoši ieraudzītajam un skicēs uzzīmētajam viņš izveidoja ģipša modeļus, ko nofotografēja pret tumšu fonu spligtā saules gaismā. Par cik tehnoloģija, lai uzņemtu fotogrāfijas caur teleskopu atradās tās attīstības sākumstadijā, tad skices un modeļi bija nepieciešami, lai varētu detalizēti attēlot Mēness virsmu.

Lai arī Edinburgā dzimušais Nasmits nebija profesionāls astronoms, viņš bija sava laika inženieris, kas jau 19 gadu vecumā uzbūvēja tvaika lokomotīvi, ar kuru varēja pārvadāt cilvēkus Edinburgā. Pateicoties viņa izgudrotajam tvaika āmuram, ko varēja izmantot rūpniecībā, viņš varēja doties pensijā un nodoties savām interesēm - Mēness pētīšanai.

Tas bija laikā, kad svarīgākie jautājumi par Mēnesi bija vēl neatbildēti. Vai tam ir atmosfēra? Vai tur var būt dzīvība? Kā tieši ir veidojies Mēness reljefs? Pēdējais īpaši ieinteresēja Nasmitu un laikā no 1856. - 1874. g. viņš veica Mēness novērojumus caur pašbūvētu 20 collu teleskopu. Zemāk redzamās fotogrāfijas ir ilustrācijas 1874. g. izdotajai grāmatai " The Moon Considered as a Planet, a World, and a Satellite" Šī grāmata ir piedzīvojusi vairākus izdevumus, pēdējais 2013. g.

Ak jā, tiem, kam patīk kospirāciju teorijas. Nasmita uzvārds angliski rakstās "Nasmyth", tikai ar vienu burtu atšķiras no NASAMYTH

73 0 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

 emotion 

3 1 atbildēt

 emotion 

2 1 atbildēt

Interesanti emotion  emotion 

1 1 atbildēt