local-stats-pixel fb-conv-api

Franču bēgļi Dienvidāfrikā 🇿🇦2

76 0

Sveiki,

Es gribu pastāstīt par franču migrāciju uz Dienvidāfriku, kura sākās 17. gadsimtā.
Lai gan 16.gadsimtā Francijas karalis Henrijs IV parakstīja dokumentu ,,The Edict of Nantes”(diemžēl nezinu kā pareizi latviskot), lai pārtrauktu reliģiskos karus valstī starp katoļiem un protestantiem, un sludinātu toleranci. Interesanti, ka Henrijs sākumā bija protestants, bet kad kļuva par karali, tad palika par katoli, jo katoļi bija vairākums valsts populācijā. Diemžēl
17. gadsimtā Francijā sākās reliģiskie nemieri, un katoļi gribēja protestantus vai nu izdzīt no valsts vai likt viņiem pāriet katolicismā. Huguenoti, kuri bija franču protestanti, meklēja patvērumu citās zemēs. Viņi tika uzskatīti par puritāņiem vai pārāk konservatīviem. Daudzi aizbēga uz Angliju 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿, Nīderlandi 🇳🇱, bet daļa uz Dienvidāfriku 🇿🇦, kura tajā laikā bija kolonija.

VOC(East Dutch Indian- angliskais nosaukums) kompānija atļāva viņiem pārcelties uz Keipa koloniju (Dienvidāfrikas rietumdaļu), jo Huguenoti bija labi lauksaimniecībā, un mācēja audzēt vīnogas 🍇, un no tā taisīt vīnu 🍷, brendiju un etiķi. Interesanti, ka tas bija viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc Saimons vai der Stels bija ar mieru pieņemt franču bēgļus, jo tajā laikā būru taisītas vīns viņam nelikās pietiekami labs, un viņš cerēja, ka franču bēgļi ar savām zināšanām uzlabos vīna kvalitāti.
Vēl cits iemesls bija palielināt eiropiešu populāciju kolonijā, jo eiropiešu sieviešu trūkuma dēļ daudzi eiropiešu kolonisti precējās ar verdzenēm (īpaši malaizietēm un indietēm).

Pēc oficiālā skaita kolonijā iebrauca 180 Huguenoti un 18 vallooni (Walloons- angliski) iebrauca kolonijā. Kad viņi sāka apstrādāt iedoto zemi bez vīnogām viņi arī audzēja aitas 🐑 un kviešus 🌾.
Daudzi no viņiem saplūda ar Afrikaneriem (būriem), un mūsdienās tikai ap 40 uzvārdiem ir palikuši. Piemēram, De Villiers, Milan, Du Toit, Du Plessis, Du Preez, Malherbe utt.
Ir aprēķināts, ka ģenētiski Afrikaneriem ir apmēram 24% DNS 🧬 no Huguenotiem. Atšķirībā no citām tautām kā indiešiem un indonēziešiem franči labprāt precējās ar Afrikaneriem, jo gribēja integrēties sabiedrībā, tāpēc daudzās ģimenēs pārstāja runāt franciski.

76 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000

Hugenoti, Nantes Edikts, Valloņi. Nekādi baigi sarežģītie tulkojumi nav...

2 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt