Fakti par sēnēm8
Latvijas mežos aug ap 500 sēņu sugu, no kurām uzturā lietojamas vien piektā daļa no tām…
Sēnes savu augšanas procesu uzsāk jau, kad laukā ir vien +7 grādu temperatūra.
Jaunas sēnes ir daudz vērtīgākas nekā pāraugušas sēnes.
Sēņu cepurīte uzturvielu ziņā ir daudz vērtīgāka par sēnes kātu.
Sēnes satur daudz vērtīgu minerālvielu un mikroelementu: cinku, varu, fosforu, kāliju un jodu.
Sēnes satur daudz vairāk par 90% ūdens, tāpēc ātri bojājas. Īpaši ātri bojājas sēnes, kas lasītas lietainā laikā.
Pareizi izkaltētas sēnes vērtīgās uzturvielas gandrīz nemaz nezaudē. Tās uzturā lietot ir veselīgāk nekā marinētas un sālītas sēnes.
Visbiežāk izvēlas kaltēt baravikas, apšu un priežu bekas. Kaltēt ieteicams mazas un nepāraugušas sēnes.
Kaltētas sēnes jāglabā slēgtā traukā sausā vietā, lai tās neuzsūc gaisa mitrumu, ne ilgāk par 12 mēnešiem.