Uun atkal te būs fakti, bildītes par kivi. Atkal būs labās īpašības..tikai labās :D. Tākā iepriekšējo reizi bija raksts par citroniem, un daudzi uzreiz teica, ka labāks C vitamīa avots ir kivi. Tātad arī uzrakstīšu par kivi..
Enjoy.
Uun atkal te būs fakti, bildītes par kivi. Atkal būs labās īpašības..tikai labās :D. Tākā iepriekšējo reizi bija raksts par citroniem, un daudzi uzreiz teica, ka labāks C vitamīa avots ir kivi. Tātad arī uzrakstīšu par kivi..
Enjoy.
Labās īpašības :
1. Lielisks C vitamīna avots.
2.Labs šķiedrvielu un kālija avots.
3.Var izmantot, lai padarītu gaļu mīkstāku.
No ārpuses kivi izskatās pēc pūkainas, brūnas olas, bet iekšpusē, tā spilgti zaļajā mīkstumā, pa apli izbārstītas mazas, melnas sēkliņas. Tam ir īpatnēja, skābena garša, kas atgādina gan augļus, gan ogas.
Kivi dzimtene ir Ķīnā, un, līdz Jaunzēlandes augļkopji to pārdēvēja sava nacionālā putna vārdā un sāka eksportēt, tas bija pazīstams kā ''Ķīnas ērkšķoga''. Kivi tiek audzēts arī Austrālijā, un tas kļūst aizvien izplatītāks. Augļus novāc negatavus un vēsās glabātuvēs tur 6 līdz 10 mēnešus, tādēļ tie pieejami visu gadu. Nogatavojušos kivi augli var ēst svaigu, pat ar visu mizu, ja pirms tam atbrīvo no pūkām.
Vienā lielāk kivi ir aptuveni 90 mg C vitamīna (lielākā 115g auglī var būt pat vairāk nekā 100mg) , auglī ir bagātīgs fitovielu klāsts. Tajā ir arī kālijs un šķīstošā šķiedrviela - pektīns, kas var samazināts holesterīna līmeni asinīs. Kivi auglis var būt arī lieliska uzkoda, vienkārši pārgrieziet to uz pusēm un izgrebiet mīkstumu ar karotīti.
Kivi sastāvā ir arī dabīgais gaļas mīkstinātājs (enzīms aktinidīns). Tādējādi augli var izmantot kā marinādi cietas gaļas mīkstināšanai. Ierīvējot gaļu ar kivi mīkstumu 30 līdz 60 minūtes pirms pagatavošanas, tas padarīs gaļu mīkstāku, tomēr neatstās nekādu kivi piegaršu. Šis enzīms novērsīs arī želantīna sacietēšanu un piena sarūgšanu - to var panākt, pievienojot nedaudz augļa. Vārot auglis pārvērtīsies biezenī.
Tik pēc tam, kad apēdu vairāk par pieciem, mēle kaut kāda ne tāda paliek
"Nogatavojušos kivi augli var ēst svaigu, pat ar visu mizu, ja pirms tam atbrīvo no pūkām."
Jāskuj kivī? :D