sveiki spoki!lieciet plusiņus,nenožēlosiet!varbūt ir dzirdēti bet ceru ka nezinājāt
Fakti par ēdienu3
Vairums cilvēku tuvojoties 60 gadu vecumam zaudē garšas izjūtas par apmēram 50%.
Garšas izjūtas ir atkarīgas no ēdiena temperatūras. Vislabāk ēdiena garšas īpašības var izjust pie 24 C.
Pie tējas cilvēks pierod ātrāk nekā pie heroīna.
Āboli, nevis kofeīns, vislabāk palīdz pārvarēt miegu no rīta.
Cilvēka mutē dzīvo ~ 40 000 baktēriju.
Cilvēka ķermenī esošo tauku daudzums ir pietiekams, lai pagatavotu 7 gabaliņus ziepju.
Vienas stundas laikā cilvēka organismā sintezējas apmēram 100 gramu olbaltumu.
70 kg smaga cilvēka enerģētiskās rezerves : apmēram 15 kg tauku ( taukaudi ), 6 kg olbaltumu ( pārsvarā skeleta muskuļos ) un tikai 0,9 kg ogļūdeņražu ( glikoigēna veidā ).
Jauktas barības sadalīšanās laiks pieauguša cilvēka kuņģī ir ~6 stundas.
Cilvēka kuņģa sula satur 0,4% sālsskābes ( HC1 ).
Ik pēc divām nedēļām mūsu kuņģim ir no jauna jāizveido savu iekšējo apvalku. Pretējā gadījumā kuņģis pārstrādās pats sevi.
Izsalkuma sajūta pazudīs pēc 21 minūtes, ja apēdīsiet gabaliņu maizes.
Vidējais cilvēka kuņģa tilpums ir 1,5 – 2 litri. Diennakts laikā kuņģis izstrādā apmēram 1,5 litri kuņģa sulas.
Veselu aknu šūnas diennakts laikā pārstrādā 720 litrus asiņu. Gremošanas traktā ir 35 sfinkteru ( gredzenveida muskuļi ).
Kad jūs sarkstat, tad sarkst arī jūsu kuņģis.