local-stats-pixel fb-conv-api

Bišu klusā izzušana70

762 0

Alberts Einšteins reiz teicis: kad bites pazudīs pavisam no planētas, cilvēkam palikuši tikai 4 gadi, ko izdzīvot. Zinātnieki šodien ir satraukti: bites sāk izzust, planētai draud pamatīgas ziepes. Tas ir - briesmas. Patiesībā, tas ir tāds kluss, bet ļoti satraucošs fakts: pēdējo gadu laikā bites strauji pazūd. Un šis jau nu noteikti ir tas jautājums, kuru mēs ikdienā savā prāta un klačošanās sarunās nepārcilājam.

Par šo satraucošo ziņu ir dzirdēts un ik pa laikam prātots. Iedziļinoties: kāda tad patiesībā ir bišu nozīme mūsu ekosistēmā un, protams, arī eksistencē? Ko mēs saviem bērniem stāstām? To, kā bitīte nes medu. Lielai daļai šis kukainis iztēlē aprobežojas ar medus burciņu kā rezultātu uz galda. Vai patiešām tā ir?

Dziļāk man lika aizdomāties kāda National Greographic filma, kurā tieši bija uzsvērts šis bišu pazušanas fakts, kādu draudus tas sevī nes. Un man prāts apklusa. Tas bija biedējošs klusums. Tas notiek strauji un, vai tiešām – neatgriezeniski? Kādas ir prognozes? Ko darīt? Jau vairākus gadus zinātnieki netiek skaidrībā – kādēļ bites vienkārši aizlido no stropa un... pazūd, nomirst. Savvaļas bišu ir palikušas pavisam maz. Šī tendence skar visu pasauli. No Amerikas līdz Anglijai. Arī mājas bites ir paliek arvien mazāk.

762 0 70 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 70

0/2000

Kamēr mes te uztraucamies par bitem,tamēr citi miljoni neuztraucas par bitēm!Skumji,bet fakts!  emotion + par rakstu!

0 0 atbildēt
Manas bites neslimo,-70 saimes divās vietās tikkai kaimiņš bišu vagoniņu sabojāja-nomigloja lauku :/
0 0 atbildēt
Mums laukos gan vēl bites netrūktst
0 0 atbildēt
...
0 0 atbildēt
Nu, es ar vecākiem tieši strādāju pie bitēm. Un jā, tās pazūd, bet ne tik lielos daudzumos. Un šeit nav pie vainas telefoni. Arī ne pārtika, bet tas, kā rīkojamies mēs, kā mēs piesārņojam dabu. Tas arī viss.
0 0 atbildēt

Mums ari pirms paris gadiem aizgāja bojā ap 20 saimēm, bet reali tur bija ercīšu vaina un musu novēlotā rekacija uz viņām. Bet tā ari ir,  ka bišu audzēšana prasa daudz laika, un ja nav laika viņas pieskatīt, tad viss aiziet juriņa...

0 0 atbildēt

Bites ir pārdzīvojušas dinozaurus, bet nepārdzīvos cilvēku?

0 0 atbildēt

Ir sintētiskā pārtika, no cilmes šūnām audzē gaļu. Praktiski var ar to izdzīvot, bet tas nepietiks visiem , labi ,ja kādiem 10%

0 0 atbildēt

Pie vainas varētu būt gaisa piesārņojums.. Bet tik un tā mistiski.. Man piemēram mājā bites nelido.. lido tik sirseņi un atbaidošas radības emotion

0 0 atbildēt

Nē, es pārbaudīju faktu - vienas nedēļas nogales laikā 5 miljoni medus bišu vienkārši nomira nepilnu divu diennakšu laikā (Horvātijas ziemeļu daļā). Domāju, ja tas notiek sistemātiski un tādā apjomā, tas ir milzīgs zaudējums bišu turētājiem jebkurā gadījumā, kur nu vēl, piemēram, 3 mēnešu laikā. 

0 0 atbildēt

Laukos 21 saime ar bitēm nesūdzos blakus vēl rapšus puteksnē un rapšus nepūš ar pesticīdiem!! emotion

0 0 atbildēt

Bija periods Latvijā (apm. 1990-2008), kad izzuda vardes un līz ar to stārķi. Kautkādas sēnīšu infekcijas dēļ tas izzuda visā Eiropā. Zinātnieki cēla trauksmi, ka tuvojas pasaules gals, jo arī vardēm ir nopietna loma dabas procesos. Bet jau pēdējos 3 gadus lauki pilni ar stārķiem, kuri ķer vardes. Mani bērni pirms 3 gadiem bija šokā, kad laukos atrada savu pirmo vardi dzīvē. Ar bitēm, domāju, būs līdzīgi - tās pielāgosies un atkopsies. Jo savādāk Einšteinam būs bijusi pilnīga taisnība - izmirs augi, kukaiņi, tad zālēdāji, tad plēsēji un paliks tikai zivis un cilvēki.

0 0 atbildēt

Tas nav nekāds noslēpums... Ģenētiski modificētie augi un pesticīdi un lieta darīta kā reiz ASV arī ir valsts kurā šie augi tiek vis vairāk audzēti un kā likums ĢM augiem ir nepieciešami speciāls miglošanas veids jo bezs tā tie vienkārši nespēj augt..

0 0 atbildēt

šo rakstu ir veidojis veģitārietis, ka satraucās par augiem un uzsver ka nebūs ko ēst?  Manā gadijumā vienmēr būs ko ēst - gaļa.

0 0 atbildēt

1. radīsim veidu kā bites vairot stipras un veselas.

2. taisīsim robot bites. 

0 0 atbildēt

Bišu šogad tik pat kā nav - salīdzinot ar iepriekšējajiem gadiem. Un tas viss tikai tāpēc, ka cilvēki nerūpējas par dabu, un smidzina uz laukiem indes. Ja bites tiešām izzudīs, tad tā būs tikai cilvēka paša vaina!

0 0 atbildēt

Iepriekš vasarā viss āboliņš bija pilns ar bitēm, šogad piecreiz mazāk. 

0 0 atbildēt
Gāju pie mājām, skatos, zem.koka masveidā guļ kamenes. Atrodu starp līķiem vienu dzīvu, paceļu, skatos, ka tā cenšas lidot. Tad es ieskatījos un ieraudzīju, ka viņai pakaļgala nav un viss vēders ir tukšs. Es to nometu un pamatīgi mīdiju ar kāju.
0 0 atbildēt
Tā ir ka jacky nemazgājas. Bites nabadzītes no smakas nomiraemotion
6 7 atbildēt
« 1  2  3 »