ALUS. Un tikai.9
80
1
Alus ir pasaulē vecākais un populārākais vāji alkoholiskais dzēriens. Alu iegūst, raudzējot cukuru ar cieti saturošu masu no miežiem un veidojot iesalu. Alu var gatavot arī no kviešiem, kukurūzas, rīsiem un citiem augiem, kaut gan visbiežāk gatavo tieši no miežiem.
Tā kā alus galvenokārt sastāv no ūdens, tad ūdens avots un ķīmiskais sastāvs atstāj lielu iespaidu uz alus īpašībām, taču pamatā visu nosaka tieši recepte. Retās lauku sētās pēc senām tradīcijām alu brūvē vēl šodien, un šīs tradīcijas parasti manto ģimenes ietvaros, līdz ar to katrā sētā, kur alu brūvē, tas ir atšķirīgs. Par alus dabiskumu lielā mērā liecina īss derīguma termiņš.
Reklāma
Daudzas alus šķirnes ir radušās, pielāgojoties kāda reģiona ūdens īpatnībām, taču ar īpaši tīru ūdeni (piemēram, Īslandē) alus nerūgst vispār, tādēļ tiek lietots uzlējums jeb liekais ūdens no iepriekš brūvēta alus.
Kāpēc rodas \"alus vēders\"? Novērots, ka cilvēkiem, kuri regulāri lieto alu, aptaukojas vēdera priekšējā siena, apzarnis un pamazām veidojas alus vēders. Šis dzēriens nedaudz uzlabo apetīti, jo tā sastāvā ir rūgtvielas.
Izlejamā alus TOP 10 Latvijā (pēc veiktās aptaujas): 1. Tērvetes 34.4% 2. Piebalgas 33.3% 3. Bauskas 7.2% 4. Lāčplēša 6.5% 5. Cēsu 5.3% 6. Lodiņa 3.3% 7. Užavas 2.6% 8. Aldaris 2.4% 9. Līvu 1.7% 10. Brālis 1.4%
Reklāma
Lielākās alus darītavas Latvijā: Aldaris, Lāčplēša, Līvu, Cēsu, Tērvetes, Bauskas (tādā secībā).
Viduslaikos ārsti rekomendēja lietot uzsildītu alu un skalot ar to mutes dobumu, ja mocīja zobu sāpes. Alus arī tika lietots, lai izvadītu nierakmeņus. Ar alu ierīvēja nogurušas kājas pēc gara ceļa.
Pati senākā alus darītava Minhenē, kas joprojām darbojas, ir “Augustiner”. Tā tika dibināta 1294. gadā. Minhene ir plaši pazīstama ar savām alus darīšanas tradīcijām. Arī lielākais alus festivāls Oktoberfest notiek Minhenē. Šogad, 2010. gadā, Oktoberfest svinēja savu 200 gadadienu.
Reklāma
Vislabāko garšu alus ieģūst, ja tas satur aptuveni 4,7 % alkohola no tilpuma. Ja alkohola procents ir mazāks, alus garša ir maigāka. Pats stiprākais šobrīd pieejamais alus ir Holandes alusdarītavas “‘t Koelschip” ražojums ar 60% alkohola saturu uz tilpuma. Patiesībā, par alu to var nosaukt tikai teorētiski.