local-stats-pixel fb-conv-api

Vai interaktīvās tehnoloģijas apdraud TV4

28 0

Internets un tiešsaites tehnoloģijas ir tikai attīstības sākuma stadijā, bet jau pastāv viedoklis, ka mūsdienās televīzija ir apdraudēta un interaktīvie tiešsaites mediji viennozīmīgi dominēs pār televīziju un tai vajadzīgo apraidi. Protams televīzija pilnībā nepazudīs, tomēr ar televīziju saistītā industrija ir pamatīga šoka priekšā, tāpēc liela daļa ar televīziju saistītā satura nodrošīnātāji visdrīzāk pazudīs, jo nespēs gūt pietiekamus ienākumus, skatītāju mazā skaita pēc.

Savukārt tiešsaites satura piegādātāji varētu attīstīties un kaut kādā mērā pārņemt tos lauciņus, kurus interesenti aizpildīja izmantojot televīziju. Ja kāds domā, ka ar tiešsaites mediju cilvēkam vajadzētu būt gana, tad diez vai tas tā būs, tomēr salīdzinoši šāda veida informācija varētu dominēt kādu ilgstošāku laiku, kamēr cilvēkos nostabilizēsies sapratne par to, kādā veidā un kādas ir būtiskākās priekšrocības interaktīvo mediju izmantošanā. Bet vai interaktīvie mediji būs pēdējais solis informācijas gūšanas jomā, nez vai, tā pat kā radio apraides kārtībā, televīzija tika uzskatīta par kaut ko absolūti galēju un nepārspējamu, tā pat arī, domāju, interaktīvo tehnoloģiju izmantošanu varētu aizvietot kaut kāda veida tehnoloģiski jauninājumi, par kuru veidu un darbības principiem labākais, ko pašeiz kāds var piedāvāt, ir vien izteikt subjektīvus minējumus. Viens no virzieniem varētu būt miegā gūtās pieredzes izmantošana, lai indivīds sagatavotu savu prātu jaunai darba dienai, netērējot laiku lietām, kuras tam ir sekundāras. Tā pat, iespējams, kaut kādā mērā informācijas apgūšana un izziņa tiks saistīta ar mašīnapmācības algoritmiem, kas cilvēkam vajadzīgo informāciju sagatavos aizraujošas spēles formātā, līdz ar ko potenciāli indivīdam vairāk laika vajadzētu palikt sadzīves jautājumu risināšanai, kas protams nekādā ziņā nav garants, tomēr attiecīgas vienošanās kādam var kļūt par pienākumu, kuru nosaka iepriekš sagatavots programmnodrošinājums.

Sekojoši šis nebūt nav pirmais solis, kad viena veida informācijas nodošanas mehānisms aizstāj citu, tomēr katru reizi, kad pie apvāršņa parādās jaunievedums, tas kaut kādā mērā satracina visus pārējos informācijas nodošanas mehānismus, tāpēc ir vajadzīgs laiks, lai attiecīgi informācijas mediju vide tiktu sabalansēta un pārstrukturēta.

Informācijas apmaiņas vēsturiskie soļi:
* mutvārdu vai starppersonu informācijas apmaiņa
* grāmatas vai pārdomāti sagatavota informācijas nodošana
* avīzes, žurnāli vai periodiski sagatavota informācija
* radio vai publiski vienlaicīgi pieejamā infromatīvā vide
* televīzija vai publiski izklaidējošā informatīvā vide
* teišsaites tehnoloģijas vai publiski interaktīvā informatīvā vide

Protams, visas nianses šeit neuzskatītīju, jo varētu attiecīgi izdalīt smalkāk ar mutvārdu saistīto kultūras nozīmi - dziesmas, panti, tautasdziesmas vai vēstuļu rakstīšana un komiksu izdošana, tomēr pabeidzot rakstu, labāk pieskaršos lietām, kuras saistās ar interaktīvās vai tiešsaites tehnoloģiju izmantošanu un to straujo atzinības gūšanu sabiedrībā. Kā zināms interaktīvā vide nodrošina tūlītēju atgriezenisko saikni, satura nodrošinātājam ar satura patērētāju, kas attiecīgi ir galvenā tiešsaites tehnoloģiju priekšrocība. Protams vēl kā būtisku priekšrocību varētu minēt pieejamību vai 'informācijas mezgla' saglabāšanos, lai informācijas patērētājs ar informāciju varētu iepazīties sev tīkamā vai izdevīgā laikā. Vēl, neapšaubāmi, tiek izcelta anonimitāte, kas saistās ar zināmiem riskiem, jo kvalitatīvas un uzticamas informācijas nodrošinātāji parasti ir spiesti, kaut kādā mērā sadarboties ar varas institūcijām, lai pie nepieciešamības varētu regulēt informācijas patērētāju uzvedību. Līdz ar ko interaktīvās tiešsaites tehnoloģijas, varētu teikt, sevī efektīvi apvieno visus iepriekšējos informācijas apmaiņas veidus, bez tam arī nodrošinot komunikācijas iespējas, kas izvirza jaunus izaicinājumus personas individuālajā līmenī - tiešsaites tehnoloģijas izmantotājam ir aizvien grūtāk nošķirt publisku uzvedību un priekštatus no personiskajiem, lai saglabātu savu viendabību kā sev tuvu cilvēku lokā, tā arī svešinieku priekšā.

lasi, vērtē, komentē emotion

28 0 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 4

0/2000

👍

0 0 atbildēt

👍

Ja nopietni - tad interaktīvās tehnoloģijas neko neapdraud, bet saliek visu pa vietām.

Vismaz es priecājos par neizniekoto papīru avīzēm.

Grāmatas (papīra formātā) varētu būt labs backup digitālajiem resursiem, gadījumam, ja beidzās elektrība 😉

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt