Minhenes universitātes zinātnieki apgalvo, ka galvenais sirds un asinsvadu slimību izplatības iemesls ir ne tikai stress, bet arī pārtika, pie kuras mēs visi esam pieraduši. Pārsteidzoši, ka pat dārgi ēdieni ir izrādījušies slikti sirdij - viņi iesaka pārbaudīt sarakstu un notīrīt ledusskapi.
Kādi pārtikas produkti ir viskaitīgākie sirdij?10
Cepti produkti.
Vairāki pētījumi ceptu ēdienu (frī kartupeļu, ceptas vistas un citu līdzīgu uzkodu) patēriņu ir tieši saistījuši ar paaugstinātu sirds slimību risku. Transtauki ievērojami un ļoti ātri palielina sliktā holesterīna līmeni.
Patiesībā būtu labāk atteikties no cukura jebkādā formā. Žurnāla JAMA Internal Medicine pagājušajā gadā publicētajā ziņojumā teikts, ka pastāvīgs cukura patēriņš (pat nelielos daudzumos) izraisa ne tikai diabētu un aptaukošanos, bet arī sirds problēmas. Problēma ir tā, ka daudzi cilvēki bieži dzer sodas, piemēram, Coca-Cola, un neuztver to kā saldu - tas ir dzēriens! Turklāt cukura saturs šādos produktos pārsniedz visas iespējamās robežas.
Kūpinātas desas.
PVO principā iesaka atturēties no visa veida kūpinātas gaļas. Pirmkārt, vairums ražotāju izmanto īpašus kūpināšanas šķidrumus, kas satur nāvējošu formaldehīdu. Otrkārt, kūpinātas desas un līdzīgi produkti var izraisīt koronāro sirds slimību attīstību, turklāt pat jauniešiem.
Diēta ar augstu transtaukskābju daudzumu, kā mēs jau norādījām iepriekš, ievērojami palielina sirds slimību risku. Margarīns, kas kļūst arvien izplatītāks zemās cenas dēļ, šajā sakarā ir ārkārtīgi bīstams produkts. Iztikt bez tā - tu būsi veselīgāks.
Sāļie ēdieni.
Pat sojas zupa var būt bīstama, ja to ēd bez mēra. Tas, tāpat kā daudzās citās zupās, ir pārāk augsts nātrija līmenis, kā arī negatīvi ietekmē sirdi. Ja jūs jau esat pieraduši pie pārāk sāļiem ēdieniem, tad PVO iesaka neaizmirst līdzsvarot nātrija līmeni asinīs ar antagonistiem: magniju (principā aizsargā pret sirds slimībām un hipertensiju) un kāliju, kas novērš insultu.