Vai steiks vienmēr ir svaigs?
Cilvēki atklāj 12 lietas par restorāniem, kuras mēs ikdienā nedzirdam10
1. Kādreiz biju viesmīle. Virtuve patiesībā sastāv no ļoti daudzām mikroviļņu krāsnīm. Ja tu pasūti steiku, tad tas, visticamāk, būs pagatavots uz plīts jau kādu laiku atpakaļ un tad ticis sildīts mikroviļņu krāsnī, kamēr kļuvis karsts kā tikko no uguns.
2. Vīrs savulaik strādāja diezgan prestižā restorānā. Viņu ēdienkartē bija cepts kamambēra siers. Tas bija tas pats kamambērs, ko vietējā lielveikalā var nopirkt pa vienu eiro. Apmeklētāji bija pārliecināti, ka tas ir kaut kāds dārgā gala kamambērs. Nē, tas ir visvienkāršākais siera gabals, kuram pielikti garšaugi un kurš ielikts cepeškrāsnī, lai vēlāk to pārdotu pa 15 eiro.
3. Restorāns majonēzi pērk milzīgos konteineros pa 12,50 EUR gabalā. Vēlāk mēs to pašu majonēzi piedāvājam klientiem pa 0,50 EUR trauciņā. No viena lielā konteinera sanāk gandrīz 500 trauciņi, tātad mēs to pārdodam pa 250 EUR. Divdesmit reizes vairāk, nekā mēs par to samaksājām sākumā.
4. Lai restorāns varētu normāli darboties, visam ir jābūt ar aptuveni 300% uzcenojumu. Dažām lietām vairāk, dažām mazāk. Ja pasūti bērnam makaronus ar sieru pa 9 EUR, mēs tev sakām lielu paldies!
5. Ja kāds sūdzas par to, ka kafija nav svaiga, mēs parasti paņemam un tajā pašā krūzē pielejam karstu ūdeni. Cilvēki nemāk noteikt atšķirību un parasti slavē, ka šī otrā kafija ir krietni labāka par to pirmo.
6. Itāļu restorāns tepat netālu pasniedz uzkodu ar nosaukumu Bagna Cauda, kas idejiski ir 220 grami mērcītes un 6 maizes gabaliņi, ko tajā iemērkt. Tas maksā 13 EUR. Iegūglēju sastāvdaļas, izrādās, ka tas ir kausēts sviests ar anšoviem un nedaudz skābo krējumu. Pagatavoju to lielākā traukā uz Jauno gadu. Draugi un paziņas bija sajūsmā, turklāt es iztērēju entās reizes mazāk, nekā tas maksātu restorānā.
7. Lielākā daļa mūsu desertu nāk no lielveikala pāri ielai, bet mēs uzliekam 500% uzcenojumu. Būtībā par 3 siera kūkas gabaliņu cenu pie mums tu varētu nopirkt veselu siera kūku pāri ielai. Mēs to izdekorējam ar šokolādes mērcīti un uzliekam pa virus aveni, lai tā izskatītos savādāk.
8. Mūsu ēdienkartē ir ‘’svaigi, tikko cepti pretzeli’’. Mēs tos iepērkam saldētus. 100 gab saldēto maksā 75 EUR. Mūsu porcija sastāv no 3 pretzeliem, klienti par to maksā 9 EUR.
9. Pica ar ribiņām. Mēs izmantojam pāri palikušās ribiņas no iepriekšējās dienas, sagriežam, pārkaisām tās pāri vislētākajai picas mīklai, pieliekam nedaudz siera un sarkano sīpolu un pārdodam pa 12 EUR. Tas ir 10 EUR vairāk nekā pašizmaksa uz katru picu. Katru vakaru pārdodam 20-25 tādas picas.
10. Kad tiek atvesti nomazgātie trauki, uz tiem dažreiz ir kāda salātlapa vai cits ēdiena pārpalikums. Mēs tos vienkārši noslaukām ar dvielīti.
11. Dūmi restorāna pagalmā ne vienmēr nozīmē to, ka pasniegtā gaļa tiek pagatavota turpat ārā. Lielākoties tu dabū saldētu gaļu. Mēs mēdzam ārpusē vienkārši mest pagalītes grilā, lai gan gaļa, ko tu dabūsi ēst, tika pagatavota pirms divām dienām, un tiks aši uzsildīta virtuvē.
12. Agrāk strādāju diezgan prestižā restorānā. Gabals mūsu ‘’pašgatavotās’’ siera kūkas maksāja 7 EUR. Realitātē šefpavārs katru rītu piestāja vietējā veikaliņā un nopirka veselu siera kūku pa 5 EUR.