local-stats-pixel fb-conv-api

Aplikāciju ilgizmantojamība5

12 0

Aplikācijas viedtārunim vai kādai citai viedierīcei veinnozīmīgi var šķist kā dzīves kvalitātes uzlabojošs un atvieglojošs rīks. Tomēr uzstādot jaunu aplikāciju savā viedierīcē, reti kurš aizdomājas par to, cik lielā mērā viņa ieradumi var mainīties, izmantojot vienu vai otru specializētu aplikāciju. Ja vērā tiek ņemtas vien izklaidei paredzētas aplikācijas, tas īpašus sarežģījumus parasti nevienam nav sagādājis, ja kāda aplikācija pēc laika ir nesavietojama ar atjaunājumiem vai kādu citu apsvērumu pēc vairs nav izmantojama.


Jāatzīt, ka pagaidām aplikāciju nodrošinātāju vidū valda visai liela patvaļa un īsti nav izveidotas atpazīstamas organizācijas vai valstiski regulējoši mehānismi, kuri no aplikāciju izstrādātājiem, piegādātājiem varētu prasīt kaut kāda veida garantijas par pakalpojuma kvalitāti vai darbības patstāvību.

Tomēr tirgū nostiprinoties jauniem un jauniem veidiem, kuri iesaista dažādu aplikāciju izmantošanu ikdienā, aplikāciju uzstādošais netiek brīdināts par dažāda veida sarežģījumiem, kuri to varētu skart, ja viņš vai viņa vēlētos kādu reklamētu vai sevis izvēlētu aplikāciju izmantot pastāvīgi.

Aplikācijas darbības traucējumu iemesli:
o Lai izmantotu aplikāciju nākotnē nepieciešama jauna(jaudīgāka) viedierīce
o Lai izmantotu aplikāciju nākotnē nepieciešami atjauninājumi vai citas papildaplikācijas
o Aplikācijas izstrādātājs pārtrauc nodrošīnāt atbalstu sevis izstrādātajai aplikācijai
o Tiek ieviesti jauninājumi, kuri paredz nesamērīgi lielu atlīdzību par aplikācijas izmantošanu

Patreiz attiecīgajā nozarē valda visai skarba veidierīču virzīšanas politika, kura paredz jaunu un jaudīgāku viedierīču dominēšanu tirgū. Kā rezultātā viedierīču uzturētāji meklē jaunus veidus kā papildināt un modificēt viedierīču pamatprogrammnodrošinājumu, lai attiecīgi patērētājs izvēlētos biežāk iegādāties jaunus viedierīču modeļus. Kas ar laiku noved pie tā, ka vecāku paaudžu veidierīces neatbalstīs kādu no iespējām, kuras būs nepieciešamas pierastās aplikācijas izmantošanai.

Sekojoši var izdalīt pie kādiem nosacījumiem aplikācijas izmantošana būs paredzamāka un stabilāka. Tā pat arī varētu ņemt vērā to, no kāda veida aplikācijām vajadzētu izvairīties vai vizmaz centsties tās neizmantot tādā veidā, kurš kāda ikdienas rutīnu padara par atkarīgu no izvēlētā tehnoloģiskā risinājuma.

Par aplikācijas ilgspējību un stabilitāti liecina:
+ Lielu kompāniju un atpazīstamu kompāniju izstrādātas aplikācijas
+ Uzticamu uzņēmumu aplikācijas, kuras aplikāciju saista ar savu zīmolu
+ Starptautisku organizāciju nodrošīnātas aplikācijas, kurām ir paredzēts attiecīgs budžets aplikāciju uzturēšanai

Bet neskatoties uz augstāk minēto nereti pat valsts iestādes nespēj aplikāciju izmantotājam nodrošināt jebkāda veida garantijas par to, ka esošo aplikāciju tās uzstādītājs varētu brīvi izmantot pēc gada vai ilgākā laika periodā. Tā pat nereti aplikāciju izstrādātājs nav spējīgs piegādāt patērētājam informāciju par to, no kāda vieda tehniskajiem parametriem ir atkarīga vai ar kādiem utilītiem ir sasistīta izstrādātā aplikācija, kas sekojoši var novest pie visai kapitālapjomīgiem izdevumiem un neskaidrības par to, kas būtu darāms, ja sekojošais programmnodrošinājums vairs nestrādā kā paredzēts. Visam tam rezultējoties ar to, ka bez vajadzības tiek uzstādītas papildus aplikācijas vai iegādāta jauna viedierīce, lai nezaudētu iespēju izmantot pierasto.

Līdz ar ko nākas secināt, ka patreizējais programmnodrošinājuma virzītājspēks ir nevis patērētāja ērtība un labklājība, bet gan tehnoloģijas turētāja intereses. Sekojoši aplikāciju izmantotājiem trūkst ieskata vai sapratnes par to, ar kāda veida izdevumiem un sarežģījumiem viņiem nāksies saskarties nākotnē, ja vēlēsies izmantot attiecīga vieda risinājumus nākotnē. Iztrūkst uzskatāms un vienkāršs veids kā tiktu regulēta atbildība un attiecības starp pakalpojuma piegādātāju un patērētāju. Tā pat arī iztrūkst patērētāja informēšana par aplikācijas piegādātāju - valsti, apjomu un stabilitāti, kas zināmos gadījumos var izrādīties kritiski. Jādomā, ka katrs mūsdienās ir saskārties ar šāda rakstura problēmu, ka kas pierasts vairāk nav izmantojams, jo tiek iegādāts jauns viedtālrunis vai atjaunināts ar pēdējiem uzlabojumiem, nemaz nerunājot par datoru izmantotājiem, kuriem nākas savus ieradumus pārstrukturizēt ar katra "Window" versijas nomaiņu.

lasi, vērtē, komentē emotion

12 0 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 5

0/2000

👍

0 0 atbildēt

Smieklīgi.

Aplikācija ir vuzuālās mākslas paveids un nekas vairāk. Ja cilvēks ir tik aprobežots vārdu krājumā latviešu valodā, ka aizgūst vārdus no daudz nabadzīgākas valodas, tad: 1) zūd pārliecība par augšminētā satura lietderību un atbilstību realitātei, 2) jāraksta valodā, kurā prot izteikties.

0 0 atbildēt

👌

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt