Gan pārtikas veikalā, gan jebkurā citā.
15 lietas, kuras nevajag darīt veikalā8
1. Nenoliec lietas nepareizās vietās. Jā, dažreiz gadās pārdomāt pirms pirkuma veikšanas, bet tāpēc jau nevajag atstāt lietas nepareizajās vietās. Ja neatceries, kur to paņēmi, tad vismaz neatstāj saldējumu pie konfektēm, kur tas izkusīs.
2. Noliktava nav maģiska vieta, kurā atrodas viss neierobežotā daudzumā visu cauru gadu. Ja plauktā nav atvēlēta vieta tevis iecienītajam marinētu gurķu zīmolam, tad, visticamāk, tādus šeit netirgo.
3. Neizuries tā, it kā darbinieki tev tīšām traucētu, brīdī, kad viņi papildina krājumus plauktos. Preču plaukti nepapildinās paši no sevis.
4. Neaizrocies līdz plaukta pašām beigām, meklējot ilgāko derīguma termiņu. Ja pērc kaut ko, ko tāpat apēdīsi šodien, vai tiešām vajag apgramstīt visu, visu?
5. Uzstājīgi stāstīt darbiniekiem, ka veikalu vajag pārkārtot, jo tu kaut ko nevari atrast. Ja nevari atrast melnos piparus blakus marinētiem gurķiem, tad varbūt dodies uz garšvielu nodaļu? Vai pajautā kādam.
6. Nepieņem, ka visi, kuri strādā veikalā, ir neizglītoti. Nē, tā nav. Visi cenšas pelnīt iztiku sev un savām ģimenēm. Darbs veikalā nenozīmē, ka viņi ir sliktāki vai neizglītotāki.
7. Netaisi skandālu par iepelējušu mandarīnu. Augļi un dārzeņi nav mūžīgi. Tā gadās. Pasaki pārdevējam, lai par to parūpējas, un paņem normālu. Tas, ka starp 3 paletēm ar mandarīniem atradi vienu sapelējušu, nenozīmē, ka visa veikala produkcija ir neēdama.
8. Nepieskaries darbiniekam, lai pievērstu uzmanību sev. Pieskārieni no svešinieka jebkurā gadījumā nebūtu vēlami, bet pandēmijas laikā īpaši.
9. Arī knipji ar pirkstiem vai uzsvilpšana nav ok. Arī darbinieki ir cilvēki. Izturies kā pret tādiem.
10. ‘’Sveiki’’ vai ‘’Labdien’’, uzsākot sarunu, tevi nenobeigs. Ja nevari kaut ko atrast, tad pieklājības pēc sasveicinies un tikai tad uzdod jautājumu.
11. Nevajag izturēties pret veikala darbiniekiem kā pret bezpersoniskiem priekšmetiem. VIŅI! IR! CILVĒKI!
12. Neļauj bērniem apgāzt veikalu kājām gaisā. Bērni ir bērni, bet varbūt nevajag atļaut izmētāt pa zemi čupu ar tikko ceptām bulciņām?
13. Nestāsti darbiniekam, kādus protuktus, tavuprāt, viņiem vajadzētu vai nevajadzētu tirgot. Kaut kas nepatīk? Sazinies ar kādu, kurš pieņem šos lēmumus, vai ej iepirkties citur.
14. Nedusmojies uz darbinieku par to, ka nav pasūtīts pietiekams daudzums preces vai ka kāds tavs čoms nav pieņemts darbā šajā pašā pozīcijā. Viņi nepieņem šos lēmumus.
15. Neaizmirsti, ka augļi un dārzeņi ir sezonāla prece. Ja nevari atrast dekoratīvo ķirbi janvārī vai mandarīnus pa eiro kilogramā jūlijā, tad… pagaidi sezonu.
Nākamajā lapā tikai titulbilde