Nebij ko darīt un nolēmu uztaisīt rakstu kā pagatavot suši ;D
kā pagatavot suši!2
Nepieciešams:
500 g suši rīsu
1 l ūdens
3 ēdamkarotes rīsu etiķa
2 tējkarotes cukura
0,5 tējkarotes sāls
10 suši nori lapas
Pildījumam:
~ 150 g kūpināta laša
1/2 avokado
100 g grauzdētu sezama
sēkliņu
vasabi
bambusa paklājiņš suši
tīšanai
Pasniegšanai:
vasabi pasta
marinēts ingvers
Sushi & Sashimi sojas
mērce
koka irbulīši
1. Rīsus noskalo vēsā, tekošā ūdenī un ieber bļodiņā. Pārlej pāri aukstu ūdeni un patur 20 minūtes. Pēc tam ūdeni nolej un rīsus liek katlā.
2. Rīsiem uzlej ūdeni un liek vārīties. Kad ūdens sāk vārīties, samazina liesmu, uzliek vāku un vāra, līdz rīsi ir uzsūkuši visu ūdeni. Rīsus var vārīt speciālajā rīsu vārāmā katlā. Vārīšanās laikā uzmana, lai rīsi nepiedegtu!
3. Rīsus atdzesē līdz istabas temperatūrai. Atsevišķā bļodiņā sajauc rīsu etiķi, cukuru un sāli. Visu samaisa un iemaisa rīsos.
4. Nori lapai nogriež 1,5 strēmeli. Novieto nori lapu uz bambusa paklājiņa ar spīdīgo pusi uz leju. Bambusa paklājiņu ieteicams apklāt ar pārtikas plēvi, lai būtu vieglāk sarullēt.
5. Samitrina pirkstus ūdenī un vienmērīgi uzklāj suši rīsus 0,5 cm biezā kārtā, pilnībā noklājot lapu. Kad tas ir izdarīts, uzmanīgi, ar sausām rokām apgriež lapu otrādi.
6. Sagatavo pildījumu – sezama sēkliņas uz pannas apgrauzdē viegli brūnas, lasi sagriež plānās strēmelītēs, avokado notīra un sagriež plānās šķēlītēs.
7. Lapas vidū novieto pildījumu pēc izvēles – lasi, avokado vai gurķa šķēlītes.
8. Sāk rullēt suši. Rokām ir jābūt sausām. Ar īkšķiem ceļ paklājiņu uz augšu un, pieturot pildījumu ar rādītājpirkstiem, rullē virzienā no sevis, cenšoties tuvāko nori lapas malu pārlikt pāri suši pildījuma vietai.
9. Ar paklājiņa palīdzību un rādītājpirkstiem nolīdzina suši virsu, iegūstot kantainu formu. Ja vēlas apaļu formu, tad ar rādītājpirkstiem neuzspiež.
10. Uz atsevišķa dēlīša vai šķīvja uzber sezama sēkliņas un apvārta tajos suši.
11. Ar ļoti asu nazi sagriež suši sešās vai astoņās vienādās daļās. Suši galiņus noliek malā.
Suši kārto uz šķīvja un pasniedz kopā ar dabiski raudzētu sojas mērci, vasabi pastu un marinētu ingveru