Tiramisu jeb (burtiski tulkojot) "cel mani augšup" ir itāļu deserts, kura galvenās sastāvdaļas ir kafijā mērcēti cepumi "Dāmu pirksttiņi", krēms, kura pamatā ir maskarpone, un kakao pulveris.
Kā jau par daudzām burvīgām lietām, arī par šī gardā deserta izcelsmi notiek diskusijas. Vieni uzskata, ka tas varētu būt kā cita kārtaina deserta (konkrētāk, Zuppa Inglese) variācija. Tas ir minēts Giovanni Capnist pavārgrāmatā "I Dolci Del Veneto", kas izdota 1983. gadā, kaut gan pirmoreiz tiramisu minēts Merriam Webster online vārdnīcā jau gadu iepriekš. Vairākos avotos stāv rakstīts, ka tiramisu dzimtā vieta ir Treviso pilsētā esošais restorāns Le Beccherie. Savukārt citos avots kā šī deserta dzimtene minēta Sjēna. Daži konditori apgalvo, ka tas ir radīts par godu Cosimo III (slavenās Mediči dzimtas pārstāvis) vizītei Sjēnā.
Burtiski tulkojot no itāļu valodas, tiramisu nozīmē "cel mani augšup", taču tā doma ir "padari mani laimīgu". To varētu skaidrot saistībā ar deserta sastāvdaļām - kofeīni espreso un kakao pulvera iedarbību.
Manai tiramisu versijai būs nepieciešams (uz trauku ar izmēriem 24x19x7 cm):
- 4 olas (dzeltenumi atdalīti no baltumiem),
- 150 g cukura (var izmantot arī pūdercukuru),
- 500 ml maskarpone,
- biskvīta cepumi (cepumi "Dāmu pirkstiņi"),
- kārtīga krūze ar ļoti stipru kafiju,
- 2 līdz 3 ēd/k tumšā ruma,
- apmēram 100 g tumšās šokolādes (vismaz 70%), sarīvēta,
- nesaldināts kakao pulveris,
- šķipsniņa sāls.