0.5 kg suši rīsu apm. 0.75 l ūdens suši lapas suši ingvers vasabi pasta rīsu etiķis (vai gatavā piedeva „Kikkoman Seasoning for Sushi”– apm. 6 ēdk.) japāņu sojas mērce (“Kikkoman”) cukurs, sāls (ja izmanto gatavo piedevu, tad cukurs un sāls nav nepieciešams) svaigs lasis svaigs gurķis bambusa paklājiņš suši ruļļa satīšanai
Pagatavošana:
1.solis
Jāizvēlas speciālie īsgraudainie suši rīsi un pirms vārīšanas tie vairākas reizes jānoskalo, (lai atbrīvotos no talka pulvera), un jānotecina 30-40 minūtes caurdurī. Rīsus un ūdeni ielej katlā un atstāj (30 minūtes ) nostāvēties. Visu vāra uz lēnas uguns 15 minūtes, tad izslēdz karstuma avotu un atstāj 5 minūtes sutināties.
IEGAUMĒ! Vārīšanas procesā rīsus maisīt nedrīkst!
2. solis
Izvārītos rīsus ieber lielas virsmas traukā un atdzesē. Tikmēr atsevišķā traukā sajauc rīsu etiķi, cukuru un sāli, tad ar to rīsus vienmērīgi aplej un samaisa. Ērtāk izmantot jau gatavo rīsu etiķi un garšvielu maisījumu “Kikkoman Seasoning for Sushi”, jo tajā visas sastāvdaļas jau ir sajauktas nepieciešamajos daudzumos.
Pa to laiku sagriež gurķi šaurās, garās šķēlītēs. Sagatavo arī lasi.
3. solis
Lai gatavotu tievās suši ruletītes nori lapas gareniski var pārgriezt uz pusēm. Uz bambusa paklājiņa to novieto ar spīdīgo pusi uz leju un paņem saujiņu rīsu, ko rūpīgi vienmērīgā kārtā izklāj uz suši lapas, atstājot kādus 10cm nenoklātu. Ar pirkstu izveido rieviņu.
4. solis
Gaumes jautājums, bet rīsus nelielā daudzumā var apziest ar vasabi (japāņu mārrutki - izcils C vitamīna avots)
5. solis
Ar vasabi apziestās rīsu kārtas centrā uzliek iepriekš sagatavoto, šauro gurķa šķēlīti un lasi. Tad paceļ uz augšu bambusa paklājiņa malu.
Ar abu roku pirkstiem satur paklājiņu un pildījumu. Nori lapu un paklājiņu aptin, uzmanot, lai visas sastāvdaļas tiktu cieši saspiestas. Tā turpina pielietojot mazliet vairāk spēka, lai rīsi cieši saliptu
6. solis
Satīto rullīti iztin no bambusa paklājiņa un novieto uz virtuves dēlīša.
7. solis
Ruletīti sagriež vienādos gabaliņos un klāt pasniedz ingveru uz atsevišķa trauka. Un, protams, ar sojas mērci, kurā var izšķīdināt mazliet vasabi.