Ievadā mazliet par estragonu. Šo pikanto garšvielu iespējams daudzi nemaz nepazīst un nelieto.
Tas ir daudzgadīgs, sen pazīstams garšaugs, ko daudzi audzina savos piemājas dārzos. Tam ir saldens aromāts, kurš līdzinās anīsam, un mazliet rūgtena garša, kas atgādina vērmeles.
Estragons kā augs ir ļoti labs dabīgais pretknišļu līdzeklis dārzā. Pateicoties savām ēteriskajām eļļām un aromātiem, tas aizbiedē daudzus kukaiņus.
To lieto arī medicīnā.Tas veicina ēstgribu un gremošanu, regulē asinsspiedienu, darbojas kā asinsattīrošs līdzeklis un ir noderīgs arī īslaicīga anestizējoša efekta radīšanai. Tautas medicīnā lieto kā urīndzenošu līdzekli un pret cingu. Estragons ir bagātīgs vitamīnu avots. To lieto mutes dobuma un kakla slimību ārstēšanai.
Daudziem zināmā dzēriena „Tarhūns” pamatsastāvā ir estragona sīrups. Esmu jau rakstījusi par estragona neiztrūkstošo sastāvdaļu lielajos ķiļķenos.
https://spoki.tvnet.lv/receptes/Lielie-kilkeni/666082
Lai pagatavotu šo interesanto ēdienu, diezgan liela noņemšanās. Sliņķiem varu ieteikt to pašu ēdienu, bet ātrāk un vieglāk pagatavojamu. Garšas ziņā tas daudz neatpaliek no lielajiem ķiļķeniem.
Skatāmies bildēs!